Opera Sahnesinde Türbana Sessiz Tepki - Son Dakika
Güncel

Opera Sahnesinde Türbana Sessiz Tepki

Opera Sahnesinde Türbana Sessiz Tepki

Antalya Devlet Opera ve Balesi'nin (ANTDOB) sahnelediği Gioacchino Rossini'nin 'İtalya'da Bir Türk' adlı operanın ikinci perdesinde bazı sanatçıların türbanla sahnede yer alması, izleyicilerden bazılarının tepkisine neden oldu.

18.02.2015 13:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Devlet Opera ve Balesi'nin (ANTDOB) sahnelediği Gioacchino Rossini'nin 'İtalya'da Bir Türk' adlı operanın ikinci perdesinde bazı sanatçıların türbanla sahnede yer alması, izleyicilerden bazılarının tepkisine neden oldu.

ANTDOB, ünlü İtalyan besteci Gioacchino Rossini'nin, konusu itibariyle Avrupa sanatında 'Türk' etkisinin önemli bir örneği olarak dikkat çeken 2 perdelik 'İtalya'da Bir Türk' adlı komik opera eserini sahneledi. 19'uncu yüzyıla ait eserin prömiyeri, dün saat 20.00'de Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Eserin ikinci perdesinde sanatçılardan 2'sinin başlarında türban ve tesettür kıyafetle sahnede yer alması, bazı izleyicilerin sessiz tepkisine neden oldu. İzleyicilerden bazıları, "Eserde Türk erkeği kıro, Türk kadını ise türbanlı tanıtılıyor. Türban opera sahnesine kadar girdi" söylemiyle salonu terk etti.

Emekli rejisör Mehmet Ergüven'in yorumuyla hazırlanan eserin ilk bölümünde salondan ayrılan bazı izleyiciler, fuayedeki ANTDOB'a ait anı defterine de tepkilerini yazılı olarak aktardı. Bir izleyici, "1814 yılında kaleme alınmış bu eserin ilk sahneye konuluş koreografisi esas alınmalıydı. Eseri günümüze adapte etme gayreti anlamsız ve G. Rossini'ye haksızlık olmuş" sözlerine yer verdi.

ESERE ÇOK YAZIK OLMUŞ

Anı defterine daha sert sözler yazan bir izleyici ise "Sanata kirli eller, kirli ruhlar uzandı. Güzel eserleri mahvetmeye hakkınız yok. Türk kadını ve Türk erkeğinin tarifi bu mudur? Yazıklar olsun sizlere" dedi. Bir başka izleyici de "Bir Türk kadını olarak ne kendime, ne de erkeklerimize böylesi kıyafetleri yakıştıramadım. Biz bu değiliz. Sürekli gelen bir izleyici olarak 2'nci perdeyi seyretmiyorum. Yazık olmuş" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

SAHNEDE GÜÇLÜ KADRO

Rejisör Mehmet Ergüven'in sahneye koyduğu 'İtalya'da Bir Türk'ün orkestra şefliği Gaetano Solıman ile Ömer Yöndem, koro şefliğini ise Mahir Seyrek üstlendi. Eserin dekor tasarımı Gürcan Kubilay, kostüm tasarımı Gülay Korkut, ışık tasarımı da Müfit Özbek imzasını taşıyor. Eserde, Ankara, İstanbul ve İzmir Devlet Opera ve Balesi'nden konuk sanatçılar da sahne alıyor. 19. yüzyıl başlarında İtalya'nın en önemli bestecisi kabul edilen Gioacchino Rossini'nin eseri, orjinal dili olan İtalyanca sahneleniyor.

Eser, yarın saat 20.00'de ve 21 Şubat Cumartesi saat 15.00'de tekrarlanacak. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Opera Sahnesinde Türbana Sessiz Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Ayşe Müfide Aksoy: Çok yazık Devlet Operası böyle mi olacaktı?Biz laik bir ülkeyiz. Eserin aslında olmayan bir görüntüyü yorum adına bu şekilde eklemek ne demektir. O zaman olimpiyatlara türbanli katılan müslüman ölkelerden ne farkımız kalır? 0 0 Yanıtla
  • Kara Ağaç Destanı Oyuncuları Selçuklu Uygarlığı Müzesi'ni Ziyaret Etti
    14:18 Kara Ağaç Destanı Oyuncuları Selçuklu Uygarlığı Müzesi'ni Ziyaret Etti

    Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan Selçuklu Uygarlığı Müzesi'ni ziyaret eden Kara Ağaç Destanı dizi oyuncuları Merih Öztürk ve Eray Ertüren, yapıya emeği geçenlere teşekkür etti.

  • İçişleri Bakanı: 'MAHZEN-14' Operasyonlarıyla Organize Suç Örgütü Çökertildi
    14:17 İçişleri Bakanı: 'MAHZEN-14' Operasyonlarıyla Organize Suç Örgütü Çökertildi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul merkezli 11 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen 'MAHZEN-14' operasyonlarında elebaşılığını Onurcan Bildik'in yaptığı organize suç örgütünün çökertildiğini duyurdu. Operasyonlarda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 50 şüpheli yakalandı. Operasyonlar sonucu, suçtan elde edildiği değerlendirilen 150 milyon TL değerinde taşınmaza el konuldu.

  • Kırklareli Müftülüğü Şiir Okuma Yarışması Düzenlendi
    14:15 Kırklareli Müftülüğü Şiir Okuma Yarışması Düzenlendi

    Kırklareli Müftülüğü tarafından düzenlenen şiir okuma yarışmasında, ortaokul öğrencileri Mehmet Akif Ersoy'un şiirlerini ezbere okuyarak yarıştı. İl Müftüsü Yusuf Eviş, dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi ve yarışmaya katılan tüm öğrencilere teşekkür etti.

  • Vahap Seçer, Mersin Cemevi'ni Ziyaret Etti
    14:15 Vahap Seçer, Mersin Cemevi'ni Ziyaret Etti

    Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Vahap Seçer, Mersin Cemevi'ni ziyaret etti. Seçer, Mersin'in kapsayıcı ve kucaklayıcı anlayışa ihtiyacı olduğunu belirterek, gelecek 5 yılda Mersin'i daha iyi noktalara götüreceklerini söyledi.

  • Ankara'da Uyuşturucu Operasyonu: 4 Şüpheli Gözaltına Alındı
    14:14 Ankara'da Uyuşturucu Operasyonu: 4 Şüpheli Gözaltına Alındı

    Ankara'nın Mamak ilçesinde yapılan operasyonda, uyuşturucu ticareti yaptığı belirlenen 4 şüpheli gözaltına alındı. Emniyet Müdürlüğü ekipleri, bir iş yerinde yapılan aramada 40 bin 627 sentetik uyuşturucu hap ve av tüfeği ele geçirdi. Şüphelilerin adliyeye sevk edileceği bildirildi.

  • Kastamonu'da Ruhsatsız Tabanca Yakalanan Şahıs Hakkında Adli İşlem Başlatıldı
    14:14 Kastamonu'da Ruhsatsız Tabanca Yakalanan Şahıs Hakkında Adli İşlem Başlatıldı

    Kastamonu'da polis ekipleri tarafından durdurulan araçta yapılan aramada, 1 adet ruhsatsız tabanca ve tabanca takılı şarjör içinde 7 adet fişek ele geçirildi. Yakalanan şahıs hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar
    14:12 Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün akşam Ankara'da 4. Kolordu Komutanlığı'nda askerlerle bir araya geldiği iftar programında sarf ettiği "Kıbrıs'ta belki de güneye yüklenmiş olsaydık, artık güney-kuzey diye bir şey kalmaz, Kıbrıs tamamen bizim olurdu" cümlesi Yunanistan'da tepkiyle karşılandı. Ana muhalefet partisi SYRIZA, Yunan hükümetine çağrıda bulunarak Erdoğan'ın sözlerine resmi bir tepki gösterilmesi talebinde bulundu.

  • İstanbul Fatih'te Tebliğci Tarafından Uyarılan Vatandaşlar Kaydedildi
    14:12 İstanbul Fatih'te Tebliğci Tarafından Uyarılan Vatandaşlar Kaydedildi

    İstanbul Fatih'te bir kafede oturan vatandaşlar, oruç tutmadıkları için bir tebliğci tarafından uyarıldı. Tebliğcinin görüntüleri sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Videonun altında yapılan yorumlarda hoşgörü ve uyarı şekli tartışıldı.


Advertisement