Oradaki Dna Sarmalı Yanlış - Son Dakika
Güncel

Oradaki Dna Sarmalı Yanlış

Oradaki Dna Sarmalı Yanlış

NOBEL Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar, eşi Gwen Sancar ile İstanbul Üsküdar'daki Bilfen İlköğretim Okulu'nun konuğu oldu.

22.05.2016 10:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NOBEL Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar, eşi Gwen Sancar ile İstanbul Üsküdar'daki Bilfen İlköğretim Okulu'nun konuğu oldu. Öğrencilere büyük DNA modeli üzerinden bilgi veren Sancar, gazetecilerden 5 lira isteyerek, üzerindeki DNA modelinin yanlış olduğunu söyledi. Sancar şöyle konuştu:

DOĞRUSU SAĞDAN SOLA

"5 liradaki DNA soldan sağa gidiyor. Bu yanlış. Doğrusu sağdan sola gitmesi. Bilim adamımızı koymuşsunuz güzel ama oraya koyduğunuz DNA modeli yanlış. 5 sene önce uyardım. 'Lütfen onu düzeltin' dedim, hala düzeltmediler. Sadece Merkez Bankası'nı suçlamayayım. Bu yanlışı çok yapanlar var. En seçkin bilim yayınlarının bazıları bile yapıyor." Öğrencilerin gerçekleştirdikleri deneyleri de izleyen Sancar, konferans salonunda öğrencilerin sorularına şu yanıtları verdi:

"DNA onarımı iki yönden önemli. Biri kanseri önlemek bakımından, öteki de kanser tedavisinde. Akciğer kanseri; kanser ölümlerinin yüzde 30'una sebep oluyor. Onu önlemek çok kolay.

KARDEŞ NE CUMHURBAŞKANI

Sigara içmeyin. Ben bunu televizyonda söyledim. Sonra öğrendim ki Cumhurbaşkanımız bu konuda uyarılarda bulunuyormuş. Sonra bana 'Cumhurbaşkanı'ndan emir mi aldın?' dediler. Kardeş ne Cumhurbaşkanı, ben bunu 1982'den beri söylüyorum. Türkiye ziyaretlerimde de basına söylemiştim, kimse dinlemiyordu. Şimdi Nobel aldık diye dinliyorlar.

ABD'deyken en çok Ankara simidini özledim. İstanbul simidi de güzel ama en çok Ankara simidini özledim. Bir açıklamamda en güzel incir İzmir'de demiştim. Aydın Ticaret Odası bana mektup yazdı. AB'den patentli diye. Başım belaya girdi. Dünyanın en güzel inciri Aydın'da."

HASAR TAMİR HARİTASI

PROF. Dr. Aziz Sancar, Türk Bilim Tarihi Kurumu'nun düzenlediği törendeki konuşması sırasında, cüzdanında taşıdığı 'İnsan genomunun DNA hasar ve tamir haritası' başlıklı kartı konuklara gösterdi. Piri Reis'in 1512 tarihli haritasıyla övündüğünü belirten Sancar, "Kendimi Piri Reis'in torununun torununun torunu olarak kabul ediyorum. Bu haritayla çok övünüyorum ve her daim cüzdanımda taşıyorum" dedi./ Burcu PURTUL UÇAR/İSTANBUL

ŞEREF ÖDÜLÜ VE USTURLAP

TÜRK Bilim Tarihi Kurumu (TBTK), Nobel ödüllü bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar'a Şeref Üyeliği beraatı verdi. TBTK'nin kurucu Şeref Başkanı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Dedeman Otel'de düzenlenen törende, Sancar'a beratını sundu. TBTK Başkanı Mustafa Kaçar da Prof. Sancar'a altın kaplama Osmanlı usturlabı (gök cisimlerinin yükseltisini ölçen araç) reprodüksiyonu hediye etti. Kaçar, usturlabın üzerinde Londra, Paris ve İstanbul'un enlemlerine göre plakalar olduğunu söyledi. Aziz Sancar ise konuşmasında şunları söyledi: "Bilim bir gelenek meselesidir. 1500'lü yıllardan sonra bilim yapmadık. Onun sebeplerini bilmiyorum, konum değil. Biraz aşırı milliyetçiyim belki. Avrupalılar durmadan bize saldırıyorlardı. Tüm gücümüzü imparatoru savunmaya koyduk. Tabi başka şeylerin de rolü oldu. Ama biz 500 yıl bilim yapmadık. Atalarımızın dünya medeniyetine büyük katkıları olmuştur. Şimdi katkı demek bilim yapmak demek. Bu bizim atalarımıza vicdan ve namus borcumuzdur."/ Burcu PURTUL UÇAR/İSTANBUL

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Oradaki Dna Sarmalı Yanlış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.


Advertisement