Ordu'da kurulan meyve sebze işleme tesisi kadınlar için gelir kapısı olacak - Son Dakika
Ekonomi

Ordu'da kurulan meyve sebze işleme tesisi kadınlar için gelir kapısı olacak

Ordu\'da kurulan meyve sebze işleme tesisi kadınlar için gelir kapısı olacak

Ordu'nun Perşembe ilçesinde "Yerli Yerinde Taflan Projesi" kapsamında kurulan meyve sebze işleme ve kurutma tesisi sayesinde hem ürünler değerlendirilecek hem de kadınlara gelir sağlanacak.

06.01.2021 12:33  Güncelleme: 13:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu'nun Perşembe ilçesinde "Yerli Yerinde Taflan Projesi" kapsamında kurulan meyve sebze işleme ve kurutma tesisi sayesinde hem ürünler değerlendirilecek hem de kadınlara gelir sağlanacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Perşembe Sakin Şehir Üretici Kadınlar Derneği ve ABC deterjan firması iş birliğinde 2019 yılında hayata geçirilen proje kapsamında kurulan tesiste ilk deneme üretimi gerçekleştirildi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, tesisi ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı, işçi kadınların çalışmalarını inceledi.

Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yerli Yerinde Taflan Projesi'nin kamu ve özel sektör ile sivil toplum kuruluşunun bir araya gelmesiyle uygulanan bir proje olduğunu söyledi.

Projenin 2019 yılında Bakanlık tarafından ödüle layık görüldüğünü belirten Yılmaz, "Şu an Perşembe Sakin Şehir Üretici Kadınlar Derneği tarafından işletilmekte olan tesisimiz, bundan sonra dernek üyesi kadın çiftçilerimizin kuracağı bir kooperatif tarafından işletilecektir." dedi.

Yılmaz, tesiste elde edilen ürünlerin öncelikle bir marka adı altında pazara sunulacağını, kooperatif tarafından oluşturulacak satış yerlerinde ve internet ortamında satışlarının yapılacağını ifade ederek şöyle konuştu:

"Biz bu projeyle mevcut bahçelerimizde üretimi yapılan meyvelerin ekonomiye kazandırılmasını amaç edindik. Bugüne kadar bahçelerimizde mevcut elma, armut ağaçlarımızdan ve diğer meyvelerden elde edilen ürünlerin bir kısmı bahçe sahibi tarafından değerlendirilmekteydi fakat bir kısmı dökülüp zayi olmaktaydı. Bu ürünlerimizin ekonomiye kazandırılması amacıyla böyle bir proje hazırladık ve projeyle ilimizdeki meyve ağaçlarından elde edilen meyveleri özelliklerine göre meyve kurusu, reçel, marmelat, pestil, pekmez yaparak ekonomiye kazandırmış ve kadınlarımıza ilave bir gelir sağlamış olacağız."

Tesiste çalışan kadınların aile ekonomisine katkı sağlayacaklarına işaret eden Yılmaz, kadın istihdamına ve ekonomiye katkı sunacak projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Perşembe Sakin Şehir Üretici Kadınlar Derneği Başkanı Firdevs Elif Şener Saka da ilk deneme çalışmalarına başladıklarını kaydederek, "Deneme amaçlı ilk ürünümüz olan kiviyi kurutacağız, kurutmaya elverişli olmayan ürünlerimizi pestil, pekmez gibi ürünlerde değerlendireceğiz. Tesisimizde yaklaşık 1 ton yaş ürün kapasiteli fırınımız mevcut." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ordu'da kurulan meyve sebze işleme tesisi kadınlar için gelir kapısı olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kira tespit davalarında emsal kiraya yakın ihtiyati tedbir kararı mağduriyeti azaltacak
    09:43 Kira tespit davalarında emsal kiraya yakın ihtiyati tedbir kararı mağduriyeti azaltacak

    Kanuna göre kira tespit davaları en erken altıncı kira yılı için açılabiliyor. Ancak bu davaların sonuçlanması birkaç yıl sürebiliyor. Prof. Dr. Umut Yeniocak, emsal kiraya yakın ihtiyati tedbir kararının mağduriyeti azaltacağını belirtti. Yeniocak, kiraya verenin yıllar süren davanın sonunu beklemesi ve geçmişe dönük kira farklarını tahsil etmek için mahkeme kararının kesinleşmesini beklemesi gerektiğini ifade etti. Yeniocak ayrıca, kira tespit davalarında emsal kiraya yakın bir kira ödemesi yönünde ihtiyati tedbir talep edilmesi ve mahkemenin bu talebi değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. Bu sayede dava süresince yükseltilmiş kira bedelini tahsil eden ev sahibi için davanın uzun sürmesinin ikinci bir mağduriyet sebebi olmaktan çıkacağını kaydetti.

  • Enkaz kentte bereketli havuç hasadı
    09:38 Enkaz kentte bereketli havuç hasadı

    Depremin vurduğu Hatay'ın bereketli topraklarında geçtiğimiz aylarda başlayan havuç hasadının sonuna doğru gelinirken tarım işçilerinin zorlu mesaisi devam ediyor. Tarım işçileri havucun tonunu bin 300 TL'den topluyor. Havuç hasadı; güzel, bereketli ve verimli gidiyor.

  • Hatay'da Havuç Hasadı Devam Ediyor
    09:33 Hatay'da Havuç Hasadı Devam Ediyor

    Depremin vurduğu Hatay'ın bereketli topraklarında geçtiğimiz aylarda başlayan havuç hasadının sonuna doğru gelinirken, tarım işçilerinin zorlu mesaisi devam ediyor. Tarım işçileri havucun tonunu bin 300 TL'den topluyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok yıkıma uğrayan Hatay'da, yaralar sarılmaya devam ediyor. Türkiye'nin en önemli tarım şehirlerden biri Hatay'ın bereketli Amik Ovası'nda geçtiğimiz aylarda başlayan havuç hasadında sona gelindi. Kırıkhan ilçesinde 4 aydan beri devam eden havuç hasadında tarım işçilerinin zorlu mesaisi ara vermeden sürüyor. Enkaz kentten 81 ile satılan havuç, tarladan 7 ile 12 TL arasında alıcı buluyor. Tarım işçileriyse havucun tonunu bin 300 TL'den topluyor. Havucun tarla fiyatının günden güne değiştiğine dikkat çeken Metin Koyuncu, 'Hasat iyi gidiyor. Yağmurların yağmasıyla geçen yıla göre iyi. Yevmiyeler normal, yevmiyeler çalışmaya göre değişiyor. Çalışırsan güzel gelir ama çalışmazsan kötü gelir. Yevmiyeleri kilo başına alıyoruz. Tonu bin 300 TL'den topluyoruz. Adam başı ne kadar toplarsak ona göre yevmiyeleri alıyoruz. Havucun tarla fiyatı güne geliyor 12 TL'den de satılıyor ama şimdi kilosu 7 TL'den satılıyor' dedi. Bu yıl havuç hasadının iyi gittiğini ifade eden tarım işçisi Hüseyin Yılmazlar, 'Hasat; güzel, bereketli ve verimli gidiyor. Havuç hasadına 3 aydan beri devam ediyoruz. Ekmek parası için çalışıyoruz. Yağmurlu havalarda çalışmak zorlu oluyor ama böyle havalarda güzel' ifadelerini kullandı. - HATAY

  • Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'ndan Mart Ayında 29 Bin 680 Yolcu
    09:28 Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'ndan Mart Ayında 29 Bin 680 Yolcu

    Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'nda mart ayında 29 bin 680 yolcu ağırlandı. Ayrıca, 255 uçak iniş-kalkışı gerçekleştirildi ve 207 ton kargo, posta ve bagaj yük trafiği oldu. Ocak-mart aylarında ise toplamda 90 bin 813 yolcu, 720 uçak trafiği ve 698 ton yük trafiği kaydedildi.

  • Çukurova sıcağında narenciye odunları mangal kömürüne dönüşüyor
    09:27 Çukurova sıcağında narenciye odunları mangal kömürüne dönüşüyor

    Adana'nın Kozan ilçesinde, kesilen narenciye ağaçları özel bir yöntemle mangal kömürüne dönüştürülüyor. Termometrelerin 39 dereceyi gösterdiği Çukurova'da, kömür üreticileri haftalar süren mesailerini sürdürerek ekonomiye katkı sağlıyor. Mangal kömürü üretimi zorlu bir mesai gerektirirken, fiyatlar ise sabit kalmaktadır.

  • Kahramanmaraş'ın yeni cazibe bölgesi: 'Kuzey Çevre Yolu'
    09:23 Kahramanmaraş'ın yeni cazibe bölgesi: 'Kuzey Çevre Yolu'

    Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde hasar almayan Kuzey Çevre Yolu bölgesi, cazibesini artırıyor. Deprem sonrası binaların zarar görmediği bu bölge, zeminin sağlam olması nedeniyle ilgi çekiyor. Şehir merkezindeki birçok iş yeri deprem sonrası bu alana taşındı. Esnaflar, yolun tamamlanmasıyla birlikte daha fazla faaliyetin olacağına inanıyor.

  • Adana'da Narenciye Ağaçları Mangal Kömürüne Dönüşüyor
    09:18 Adana'da Narenciye Ağaçları Mangal Kömürüne Dönüşüyor

    Adana'nın Kozan ilçesinde, kesilen narenciye ağaçları özel bir yöntemle mangal kömürüne dönüştürülüyor. Çukurova sıcağında zorlu bir mesaiyle çalışan kömür üreticileri, haftalar süren yakma tekniğiyle mangal kömürü üretimine devam ediyor.


Advertisement