Ordu Fındıkta 'Külleme' Tehdidi - Son Dakika
Güncel

Ordu Fındıkta 'Külleme' Tehdidi

Dünya fındık üretiminin yüzde 78'ini, ihracatının ise yüzde 76'sını elinde bulunduran Türkiye'de, son yıllarda görülen 'külleme' hastalığı fındık üreticilerini tedirgin etmeye devam ediyor.

19.04.2018 12:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya fındık üretiminin yüzde 78'ini, ihracatının ise yüzde 76'sını elinde bulunduran Türkiye'de, son yıllarda görülen 'külleme' hastalığı fındık üreticilerini tedirgin etmeye devam ediyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, hastalığın Doğu Karadeniz'den artık Batı Karadeniz'e doğru yayıldığını, üreticileride zirai mücadele konusunda bilgilendirdiklerini söyledi. Yılda yaklaşık 450 bin ton fındık üreterek, 110'dan fazla ülkeye fındık ihraç edip 3 milyar dolara yakın döviz girdisi sağlayan Türkiye'de, rekolte kaybını önlemek için, külleme hastalığına karşı mutlaka zirai mücadele yapılması isteniyor. Dünya fındık üretiminin yüzde 78'ini, ihracatının ise yüzde 76'sını tek başına elinde bulunduran Türkiye'de, son 4 yıldır fındık bahçelerinde görülen 'külleme' hastalığı üreticileri halen endişelendiriyor. TZOB Yönetim Kurulu üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, ilk olarak Doğu Karadeniz'de görülen 'külleme' hastalığının Batı Karadeniz'e doğru yayıldığını belirterek, Bu hastalık bölgemizde yaklaşık 4 yıldır devam ediyor, fındıkta bunun ciddi zararlarını gördük. Özellikle Doğu Karadeniz'de görünmeye başladı, daha sonra Batı Karadeniz'e doğru yayıldı. Lokal bir şekilde alanlarda görülse bile bugünlerde tekrar çıkmaya başladı. Bununla ilgili olarak Ziraat Odalarımız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerimiz alanlarda. Üreticilerimize ilaçlamayla ilgili nasıl mücadele edilir, hemde hastalığın neden çıktığıyla ilgili bilgilendirme toplantıları hızlı bir şekilde yapılıyor. Üreticilerimizde bilinçli bir şekilde 'külleme' ile ilgili mücadeleye başladılar dedi.

FINDIĞIN ÇÜRÜMESİNE SEBEP OLUYOR

'Külleme' hastalığının bölgeye ciddi zararlar verdiğini, fındık bahçelerinde verimin düşüklüğüne ve fındık tanesinin ömrünün kısalmasına da sebep olduğuna dikkat çeken Soydan, Fındık çotanaklarında beyaz tabakayla hızlı bir şekilde yayılması fındığın çürümesine sebep oluyor. Buda rekolte düşüklüğüne bire bir nedendir. Onun için bu hastalığı ciddi görüyoruz. Bölgemizde bununla ilgili çalışmayı hızlandırıyoruz. Üretici mücadeleyi ön planda görüyor ve zamanlamayı da bu günlerde iyi yapıyor. Çiftçilerimiz şuanda ilaçlamaya başladılar, çalışmasını yapıyorlar. 'Külleme' hastalığı önce yapraklarda başlar, fındık çotanağı çıktığında etrafını beyaz tabaka kaplıyor ve filizlerin uzamasını engelliyor. Hem çotanağa hem filizlere zarar veriyor. Bu uç kurusuna da zarar veriyor. Bazı ocaklarda ciddi şekilde dal kurumaları var. Bunların mutlaka bahçelerden temizlenmesi lazım. Kuruyan dallar birbirine vurarak yapraklı olan dalları etkiliyor, hastalığında devam etmesini sağlıyor şeklinde konuştu.

ZİRAİ MÜCADELE ÖNEMLİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın tavsiye ettiği ilaçlarla zirai mücadele yapılmasını da tavsiye eden Arslan Soydan, mücadelede kullanılacak ilaçların mutlaka kurumlardan alınması gerektiğini, bu ilaçların nasıl atılacağı ve bahçelerde büyüyen yabancı otların temizlenerek bahçenin hava almasının sağlanmasına ilişkin Ziraat mühendisleri ile Tarım Danışmanlarının da gerekli teorik ve uygulamaları eğitimler verdiğini sözlerine ekledi.

Ordu Fındıkta \'Külleme\' Tehdidi
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ordu Fındıkta 'Külleme' Tehdidi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AŞTİ'de Ramazan Bayramı Yoğunluğu
    14:20 AŞTİ'de Ramazan Bayramı Yoğunluğu

    AŞTİ'ye 5-15 Nisan 2024 tarihleri arasında 17 bin 662 otobüs giriş-çıkış yaparken, toplam 706 bin 480 yolcu sirkülasyonu gerçekleşti. Bayram tatilini değerlendirmek isteyen vatandaşlar peronları doldururken, toplam 17 bin 662 otobüs de AŞTİ'ye giriş-çıkış yaptı. Yoğunluk nedeniyle tatil öncesinde ve tatil boyunca temizlik, güvenlik, trafik gibi konularda tüm önlemler artırılırken süreç boyunca herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

  • Yargıtay Başkanlığı Seçimi 19. Turda Sonuçlanamadı
    14:20 Yargıtay Başkanlığı Seçimi 19. Turda Sonuçlanamadı

    Yargıtay Başkanlığı için bugün yapılan seçimin 2 turundan da sonuç alınamadı. Yarın yapılacak 19. turda Mehmet Akarca ve Ömer Kerkez yarışacak.

  • Bursa PERDER Başkanı Haşim Kılıç, oy birliğiyle yeniden seçildi
    14:20 Bursa PERDER Başkanı Haşim Kılıç, oy birliğiyle yeniden seçildi

    Bursa PERDER'in yeni döneminde de başkanlığa aday olan Haşim Kılıç, oy birliğiyle yeniden başkan seçildi. Kılıç, önümüzdeki iki yıl boyunca Bursa PERDER'in başkanlık görevini üstlenecek. Seçim öncesi geçmiş dönemin idari ve mali tablosunu açıklayan Kılıç, et fiyatlarındaki indirimin süreceğini ve yeni projelerle güçlü birlikteliği hissettirmek istediklerini belirtti.

  • Yozgat Çamlığı'nda doğaseverler ve motor tutkunları buluştu
    14:19 Yozgat Çamlığı'nda doğaseverler ve motor tutkunları buluştu

    Yozgat Valiliği tarafından düzenlenen etkinlikte doğaseverler ve motor tutkunları Yozgat Çamlığı'nda bir araya geldi. Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, ilin turizm potansiyelini artırmak için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

  • Balıkesir'de Ramazan Bayramı denetimlerinde 3 milyon TL ceza kesildi
    14:18 Balıkesir'de Ramazan Bayramı denetimlerinde 3 milyon TL ceza kesildi

    Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı, Ramazan Bayramı tatili dahil olmak üzere son bir haftada gerçekleştirdiği denetimlerde 417 aranan şahıs ve 925 araç sürücüsüne toplamda 3 milyon 232 bin TL para cezası kesti. Ayrıca, yapılan denetimlerde çeşitli suçlardan arama kaydı bulunan 417 şahıs yakalandı.


Advertisement