Ordu Kurul Kalesi "Tarihe Işık Tutuyor" - Son Dakika
Kültür Sanat

Ordu Kurul Kalesi "Tarihe Işık Tutuyor"

Doğu Karadeniz'de 2 bin 300 yıllık Ordu Kurul Kalesi'nde, 2010'dan bu yana yapılan kazılarda yeni eserler bulunurken, bunlar ileride kurulacak arkeoloji müzesinde sergilenmek üzere de restore ediliyor.

17.09.2018 11:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HAYATİ AKÇAY - Doğu Karadeniz'de 2 bin 300 yıllık Ordu Kurul Kalesi'nde, 2010'dan bu yana yapılan kazılarda yeni eserler bulunurken, bunlar ileride kurulacak arkeoloji müzesinde sergilenmek üzere de restore ediliyor.

Antik yerleşim yeri ve birinci derece arkeolojik ve doğal sit alanı Kurul Kalesi, Ordu kent merkezine 13 kilometre mesafedeki Bayadı Mahallesi'nde yer alıyor.

Sivri bir kaya üzerine kurulu kalede, Ordu Müzesi Müdürlüğü başkanlığında 2010 yılında Prof. Dr. Yücel Şenyurt'un katılımıyla başlatılan kurtarma kazısı, bu tarihten itibaren her yıl belirli aralıklarla devam ediyor.

Doğu Karadeniz'in ilk bilimsel bu arkeolojik kazı alanı 2 bin 300 yıllık Ordu Kurul Kalesi'nde bu yılki çalışmalar tamamlandı.

İki yıl önceki çalışmalarda bulunan yaklaşık 200 kilogram ağırlığında, 110 santimetre boyunda, 2 bin 100 yıllık "tahtında oturan ana tanrıça Kibele", bugüne kadar çıkartılan en önemli eser olarak göze çarparken, bu sene çıkarılan ve yine 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen üç farklı figürden oluşan heykeller de dikkati çekiyor.

Heykellerin yanı 250-300 merdiveni de gün ışığına çıkarılan Kurul Kalesi'nde, kazı esnasında bugüne kadar bulunan 2 bini aşkın eser, ileride kurulacak arkeoloji müzesinde sergilenmek üzere restore edildi.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Şenyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl 15'i arkeolog, 30 kişiyle yürüttükleri kazı çalışmalarının tamamlandığını söyledi.

Şenyurt, 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen Kurul Kalesi'nde bu yıl yaklaşık iki ay çalıştıklarını belirterek, önceki yıllarda olduğu gibi bu sene de önemli eserleri gün yüzüne çıkarmayı başardıklarına işaret etti.

Özellikle 2016 yılında "tahtında oturan ana tanrıça Kibele" heykelinin bulunmasından sonra kaleye ilginin sürekli arttığını vurgulayan Şenyurt, çıkarılan eser sayısının da her sezon arttığını kaydetti.

Şenyurt, kalede çok güzel eserlerle karşılaştıklarını ifade ederek, "Ordu Kurul Kalesi'ndeki yaşamı, hem dinsel hem de askeri anlamda yerleşimin tüm özelliklerini yansıtan önemli eserler bulduk. Bulduğumuz bu eserlerle Karadeniz, Anadolu ve Türk arkeolojisine ve kültürel mirasına önemli katkılarda bulunduğumuzu düşünüyoruz." dedi.

Çıkarılan tarihi eserlerin asla azımsanamayacağının altını çizen Şenyurt, "Karadeniz'in yeşil örtüsünün altında bundan sonra da çok sayıda eserin gün yüzüne çıkarılacağını tahmin ediyoruz. Bundan sonra devam edecek çalışmalarla Kurul Kalesi tarihe ışık tutmaya devam edecektir." diye konuştu.

Şenyurt, bu sezonun oldukça başarılı geçtiğini belirterek, 9 yıldır sürdürülen çalışmalarda çıkarılan 2 bini aşkın eserin, bölgenin tanıtımına çok ciddi katkı sunacağına dikkati çekti.

Restorasyonu tamamlanan eserlerin ileriki süreçte kurulacak arkeoloji müzesinde sergilenmek üzere yetkililere teslim edileceği aktaran Şenyurt, kazı çalışmalarının en az 20 yıl daha devam etmesinin öngörüldüğünü sözlerine ekledi.

"Kurul Kalesi öğrencilere tecrübe kazandırdı"

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Atakan Akçay da Kurul Kalesi kazılarında şimdiye kadar 200'den fazla arkeoloji öğrencisinin görev aldığını söyledi.

Kazıda görev alan tüm öğrencilerin büyük deneyime sahip olduğuna işaret eden Akçay, şöyle konuştu:

"Kurul Kalesi tüm öğrencilere tecrübe kazandırdı diyebiliriz. Bizimle çalışma fırsatı bulan öğrencilerimiz, kazıya başladıktan sonra Batı Anadolu'dan, Ege ve Akdeniz dünyasından alışık olduğu birçok arkeolojik unsuru Karadeniz'de de görmeye başladığında, hatta onlardan daha nitelikli eserleri gördüğünde büyük şaşkınlık yaşadı. Burada çalışan tüm öğrencilerimiz Ordu'dan memnun ayrıldı."

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Ordu Kurul Kalesi 'Tarihe Işık Tutuyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 27. yılında sinemaseverlerle buluşuyor
    16:30 Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 27. yılında sinemaseverlerle buluşuyor

    Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 9-16 Mayıs tarihleri arasında Ankara'da düzenlenecek. Festivalde, Onur, Bilge Olgaç Başarı ve Genç Cadı ödülleri sahiplerini bulacak. Festivalin teması bu yıl 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil: Sen Uçuşu Hatırla' olarak belirlendi. Festivalin film seçkisi ve programı ise yakın zamanda açıklanacak. Açılış töreninde ödüller sahiplerine takdim edilecek.

  • Kütahya'daki Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi'nde 1294 el yazması eser dijital ortama aktarıldı
    15:59 Kütahya'daki Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi'nde 1294 el yazması eser dijital ortama aktarıldı

    Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde bulunan Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi, envanterindeki 1294 el yazması eseri dijital ortama aktararak hizmete sundu. Kütüphanede bulunan Arapça ve Farsça dillerindeki nadir eserler, Milli Kütüphane bünyesindeki Dijital Kütüphane aracılığıyla bilim dünyasının ve meraklıların erişimine açıldı. Kütüphane Müdürü Mehmet Meşe, bu dijitalleşme sayesinde araştırmacıların ve meraklıların bu önemli kaynaklara kolayca ulaşabileceğini belirtti.

  • Antalya'daki kültür merkezinin bakımsızlığı olay çıkardı! Muhittin Böcek ve Tamer Karadağlı birbirine girdi
    15:59 Antalya'daki kültür merkezinin bakımsızlığı olay çıkardı! Muhittin Böcek ve Tamer Karadağlı birbirine girdi

    Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Devlet Tiyatrosu ile Devlet Opera ve Balesi'nin ortak kullandığı kültür merkezi için "Rezalet" diyen Tamer Karadağlı'ya "Seçim telaşı sarmış, siyaset yapsın diye Antalya'ya göndermişler. Binanın bakım hizmetleri bakanlığa aittir" dedi. Tamer Karadağlı da Böcek'in sözlerini yalanladı.

  • 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başlıyor
    15:19 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başlıyor

    Sırp yönetmen Emir Kusturica'nın başkanlık edeceği 14. Beijing Uluslararası Film Festivali, 18-26 Nisan tarihlerinde düzenlenecek. Festivalde 118 ülkeden seçilen 15 film Tiantan Ödülü için yarışacak. Brezilya, festivalin onur konuğu olarak davet edildi ve birçok Brezilyalı film yapımcısı ve şirket temsilcisi katılacak. Festival kapsamında 240'tan fazla yerli ve yabancı film gösterime girecek.

  • Hatay'da deprem sonrası restore edilen Hünkar Mescidi ibadete açıldı
    14:57 Hatay'da deprem sonrası restore edilen Hünkar Mescidi ibadete açıldı

    Hatay'da 6 Şubat 2023'teki depremlerde hasar alan ve gerçekleştirilen restorasyon sonrası ibadete açılan Hünkar Mescidi'nde cuma namazı kılındı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen mescit, bugün kılınan cuma namazıyla ibadete açıldı. Vali Mustafa Masatlı de yeniden ibadete açılan mescitte, vatandaşlarla cuma namazını kıldı. Depremlerde zarar gören diğer tarihi yapılarla ilgili de restorasyonun devam ettiğini vurgulayan Masatlı, Ramazan Bayramı'nda da Sarımiye Camisi'ni ibadete açmayı planladıklarını söyledi.

  • Malazgirt'te Kütüphane Haftası etkinlikleri düzenlendi
    13:59 Malazgirt'te Kütüphane Haftası etkinlikleri düzenlendi

    Malazgirt Fen Lisesi ve Malazgirt Kütüphane Müdürlüğü tarafından ilçede Kütüphane Haftası dolayısıyla etkinlikler düzenlendi. Malazgirt Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen törende konuşan Malazgirt Halk Kütüphanesi Müdürü Takyettin Taş, kütüphanelerin insana pozitif enerji verdiğini belirtti. Programda kütüphanesinde en çok kitap okuyanlara ödüller verildi.

  • Kayseri'de Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi açılıyor
    13:57 Kayseri'de Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi açılıyor

    Kayseri'de restorasyonu tamamlanmak üzere olan Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi hayata geçirilecek. Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, geleneksel lezzetlerin yaşatılması ve tanıtılması için güzel bir proje hazırladıklarını ifade etti. Proje kapsamında, Kayseri pastırması ve sucuğun yapımı öğretilecek, tadımlar yapılacak ve çocuklara da bu kültür aktarılacak.

  • Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzelerin açılış saatleri değişti
    13:57 Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzelerin açılış saatleri değişti

    Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzeler, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri ile Ramazan Bayramı dolayısıyla belirlenen tarihlerde saat 13.00'te açılacak. Başkanlığa bağlı müzelerin açılış saatlerinde değişikliğe gidildiği belirtildi.

  • İDOB, Atatürk Kültür Merkezi'nde Carmen operasını sahneleyecek
    13:45 İDOB, Atatürk Kültür Merkezi'nde Carmen operasını sahneleyecek

    İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), Fransız besteci Georges Bizet'nin Carmen operasını 3, 6, 13 ve 18 Nisan'da Atatürk Kültür Merkezi'nde sahneleyecek. Carmen, dünya genelinde en çok sahnelenen opera eserlerinden biri olup, 1875'te Paris'te ilk sahnelendiğinde eleştirilere maruz kalmıştır. İDOB'un sahneleyeceği eserde Carmen'i Aylin Ateş ve Nesrin Gönüldağ, Don Jose'yi Ali Murat Erengül ve Efe Kışlalı, Escamillo'yu Caner Akgün ve Murat Güney canlandıracak.

  • Hatay'ın Defne ilçesinde bir evin bahçesinde lahit bulundu
    13:29 Hatay'ın Defne ilçesinde bir evin bahçesinde lahit bulundu

    Hatay'ın Defne ilçesinde, Fevzi M'ye ait bir evin bahçesinde yapılan elektrik altyapısı çalışması sırasında lahit bulundu. Durum jandarmaya bildirildi ve lahit, Hatay Müze Müdürlüğüne incelenmek üzere götürüldü.


Advertisement