Ordu Ordu'da Sel Olan İlçelerde Fındığın Yüzde 30'u Sele Gitti Hd - Son Dakika
Ekonomi

Ordu Ordu'da Sel Olan İlçelerde Fındığın Yüzde 30'u Sele Gitti Hd

Ordu'da geçen hafta meydana gelen sel felaketinin ardından, fındıkta hasar tespit çalışmaları devam ediyor.

14.08.2018 14:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu'da geçen hafta meydana gelen sel felaketinin ardından, fındıkta hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi Arslan Soydan, selden etkilenen ilçelerde fındık rekoltesinin yüzde 30'unun sele gittiğini belirterek, "Alanları görüyoruz, denizdeki, derelerdeki fındıklar belli. Selden etkilenen ilçelerdeki üreticilerimize ek bir nakdi destek ödenmesi lazım" dedi.Ordu'da geçen hafta Ünye, Çaybaşı, İkizce, Perşembe ve Fatsa ilçelerinde etkili olan sel felaketinin ardından, fındık bahçelerinde hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Ordu'da bu yıl beklenen tahmini 200 bin ton fındık rekoltesinin üçte birinin selden etkilendiği, Ünye, Çaybaşı, İkizce, Perşembe ve Fatsa ilçelerinde normal şartlarda ise 72 bin ton fındık rekoltesi beklendiği belirtildi. Tarım ve Orman Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlüğü ile TZOB tarafından selden etkilenen ilçelerde fındık bahçelerinde hasar tespit çalışmaları ise devam ediyor.

DENİZDE FINDIK ADALARI OLUŞTU

TZOB Yönetim Kurulu üyesi Arslan Soydan, zararın büyük çapta olduğunu belirterek "Sel olayı olmadan önce fındık yere dökülmüştü. Sahile yakın yerlerde fındık yere döküldü, yağmurla birlikte derelere indi, denize gitti, fındık adaları oluştu. Bölgemizde fındığa Alan Bazlı Gelir Desteği var bunlar önemli ama bunların artırılması lazım. Zaten Tarım Bakanımızda açıkladı, Tarım Kredi ve Ziraat Bankası borçlarının ertelenmesini önemsiyoruz. Burada selden etkilenen ilçelerdeki üreticilerimize zararlarının karşılanması için ek bir nakdi destek ödenmesi lazım" dedi.

BAHÇELERDE ZARAR GÖRDÜ

Fındığın selle dere ve denize gitmesinin yanı sıra bahçelerde de çok büyük çapta zararlar meydana geldiğine dikkat çeken Soydan, "Selle birlikte ne varsa gitti, arazilerde de zararlar var. Bu seneye telafi olabilecek bir şey değil. Belki bir kaç sene uzun yıllar verimden düşecek, üretici verim alamayacak. Bize göre zarar gören ilçelerimizde alanlarda, tahmini rekoltenin yüzde 30'u gitmiştir. Bu ilçelerdeki alanlarda yüzde 30 zarar vardır. Çünkü alanları görüyoruz, gerçekten denizdeki fındıklar belli, derelerdeki fındıklar belli. Sadece denizde görülenler sular bir yere toplamış. O az fındıkla toplanmaz. Derelerde toprağın altında kalanlar, denizde kumun altında kalanlar, bahçede toprağın altında kalanların gerçekten rakamları çok yüksek. Bunuda zaten görüyoruz. Bu alanlardaki bahçelerde zarar görenlerin yüzde 30 rekolteyi direkt etkiler" şeklinde konuştu.

Ordu Ordu\'da Sel Olan İlçelerde Fındığın Yüzde 30\'u Sele Gitti Hd
Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Ordu Ordu'da Sel Olan İlçelerde Fındığın Yüzde 30'u Sele Gitti Hd - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement