Ordu Valisi Balkanlıoğlu'nun Fransa Temasları - Son Dakika
Ekonomi

Ordu Valisi Balkanlıoğlu'nun Fransa Temasları

Ordu Valisi Balkanlıoğlu\'nun Fransa Temasları

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, tarımda işbirliğinin önemli olduğunu belirterek "Bizde fındığı üreten ile işleyen fabrikalar arasında bir koordinasyon biriminin olması, her iki tarafın da devletin de mevzuat desteği vererek bir oluşum yapmasında sayısız fayda var. Bu her türlü tarımsal ürün için de yapılabilir.

22.10.2016 13:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, tarımda işbirliğinin önemli olduğunu belirterek "Bizde fındığı üreten ile işleyen fabrikalar arasında bir koordinasyon biriminin olması, her iki tarafın da devletin de mevzuat desteği vererek bir oluşum yapmasında sayısız fayda var. Bu her türlü tarımsal ürün için de yapılabilir." dedi.

Vali Balkanlıoğlu beraberindeki heyetle Fransa'daki temasları çerçevesinde Tarım Bakanlığı Eğitim Araştırma Genel Müdürlüğünü ziyaret etti. Balkanlıoğlu'na, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, Piraziz Belediye Başkanı Hüseyin Görgülüoğlu, Tarım İl Müdürü Kemal Yılmaz ve Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Doç. Dr. Selin Şenocak ile Ordulu çiftçi kadınlar eşlik etti.

Fransa'nın tarımda üretim ve pazarlama arasında koordinasyonu sağlayan bir oluşumu gerçekleştirdiğine işaret eden Balkanlıoğlu, "Bunlar şirket modeli üzerinde durmuşlar ama her iki tarafın da yönetimi ve masraflarına destek veriyor. Bu kuruluş hakem rolü oyunuyor. Pazarlanabilir çok kaliteli ürün üretmelerini ve fiyat politikası oluşturmasını sağlıyor." diye konuştu.

"Üretim ve pazarlama arasında koordinasyon kurulmalı"

Ordu'da benzer bir modelin uygulanabileceğini belirten Balkanlıoğlu şöyle devam etti:

"Bizde fındığı üreten ile işleyen fabrikalar arasında bir koordinasyon biriminin olması, her iki tarafın da devletin de mevzuat desteği vererek bir oluşum yapmasında sayısız fayda var. Bu her türlü tarımsal ürün için de yapılabilir."

Balkanlıoğlu, Fransa temaslarının Ordulu çiftçi kadınlar için çok faydalı geçtiğini belirterek, "Bırakın yurt dışına gitmeyi ömründe belki hiç uçağa binmemiş ancak çiftçiliğe hevesli, birşeyler üreten hanımlara eğitim verildi. Tarımsal çalışma örneklerini, örgütlenme modellerini, pazarlamalarını gördük." şeklinde konuştu.

"Tarımda ürün kalitesi anahtar niteliğinde"

Fransa Tarım Bakanlığı Eğitim Araştırma Genel Müdürü Philippe Vinçon ise tarımda ürün kalitesinin önemine değinerek, "Tarımda ürünlerin çeşitlendirilmesi, fiyat değişkenliğinin devam ettiği bir dönemde üretimin sürdürülebilirliği açısından önem bir faktör.

Tüketiciler hem ürünlerin kalitesine çok dikkat ediyorlar, hem de ürünlerin hangi ortamda elde edildiğine bakıyorlar. Çevreye duyarlılık ve küresel ısınmayla mücadele piyasa girmek bakımında bir anahtar niteliği taşıyor." ifadelerini kullandı.

Vinçon ayrıca tarımda ülkeler arasında ortak kalkınma projesinin hayata geçmesi için merkezden devlet desteğinin sağlamasının yanında üretici ve satıcı arasındaki bölgesel işbirliğinin de önemli olduğunu vurguladı.

Ordu Tarım İl Müdürü Kemal Yılmaz ise Fransa'da tarım eğitim modelinin istihdamda etkili olduğunu belirterek, "Eğitim merkezlerinde hem gençlerin, hem yetişkinlerin, hem de çıraklık eğitiminin tamamının bir arada yapılıyor olması dikkat çekici. Sektörün ihtiyacı olan eğitimlerin bu merkezlerde veriliyor olması ve bunun sonucunda eğitimi alanların yüzde 100'e yakın oranda istihdam edilmesi son derece önemli." diye konuştu.

"Tek dal dikim sistemi verimliliği arttırır"

Fransa'da gördüğü fındık bahçelerinde dikim sisteminin verimli olduğunu vurgulayan Yılmaz,"Tek dal dikim sisteminin yapıldığı bahçelerde verim 250-300 kg civarındaydı. Oysa ülkemizdeki usül farklı olup verim 80-100 kg civarında. Bu tek dal dikim sisteminin ülkemizde uygulanması durumunda verim artacaktır. Özellikle düz arazide bu sisteme geçmek rahatlıkla mümkün olabilir. Verim artmasıyla maliyet de düşecektir." ifadelerini kullandı.

Ordulu çiftçi kadınlar ise Fransa'da yaptıkları incelemeleri değerlendirdi. 58 yaşındaki Zülbiye Yılmaz, "Kadın çiftçileri yarışmasında Türkiye'de ikinci oldum. Ondan dolayı tarım müdürleriyle devamlı irtibat halindeyim. Beni öncü çiftçi olarak seçtiler ve projede görev almamı uygun gördüler. Ben de seve seve kabul ettim ve çok da memnun kaldım. Bu uygulamayı memleketimde tanıtacağım." dedi.

Fatma Ural (52) ise, "Köyümüzde organik tarım yapılıyor. Ben ev hanımıyım fakat bu işlerle ilgileniyorum. Bize bu imkanı veren Ordu Valiliğine, kurumlarımıza ve Fransız yetkililere teşekkür ediyorum. Fransa ve Türkiye için inşallah bu işler hayırlı olur." diye konuştu.

Mine Aydın (50) da "Kadın çiftçiler yarışmasında bölge ikinciliğim var. Burada gördüğümüz ilgiden ve yapılan çalışmalardan çok memnun kaldım. Orduya gittiğimde bu konularda arkadaşlarıma yardımcı olacağım." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ordu Valisi Balkanlıoğlu'nun Fransa Temasları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TEI, yerli ve milli havacılık motorlarının tip sertifikasyonu için gerekli olan TOO'yu aldı
    10:11 TEI, yerli ve milli havacılık motorlarının tip sertifikasyonu için gerekli olan TOO'yu aldı

    Eskişehir'de kurulu TUSAŞ Motor Sanayi AŞ'nin (TEI), yerli ve milli havacılık motorlarının tip sertifikasyonu için gerekli olan 'Tasarım Organizasyonu Onayı'nı (TOO) almaya hak kazandığı bildirildi. TEI, Türkiye'de sivil havacılık motorları sertifikasyonuna yönelik TOO onayı alan ilk şirket oldu. GÖKBEY Helikopteri'ne güç verecek Türkiye'nin ilk milli helikopter motoru TEI-TS1400'ün uluslararası sivil sertifikasyon süreci de TOO sonrasında tamamlanacak.

  • Kuşadası Belediye Başkanı Turistik Çarşılarda Esnafı Ziyaret Etti
    10:05 Kuşadası Belediye Başkanı Turistik Çarşılarda Esnafı Ziyaret Etti

    Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Grand ve Orient Bazaar'ı ziyaret ederek esnafa 'hayırlı sezonlar' dileğinde bulundu. Başkan Günel, turist sayısında ve kruvaziyer gemisi sayısında artış beklediklerini belirtti.

  • Bozüyük Belediye Başkanı Yeni Sanayi Sitesi Esnafını Ziyaret Etti
    10:05 Bozüyük Belediye Başkanı Yeni Sanayi Sitesi Esnafını Ziyaret Etti

    Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, Yeni Sanayi Sitesi esnafını ziyaret ederek, talepleri ve beklentileri dinledi. Ayrıca ETİ Fabrikası'nı ziyaret ederek, fabrika personeli ile bir araya geldi.

  • BIST 100 Endeksi Yükselişle Başladı
    10:01 BIST 100 Endeksi Yükselişle Başladı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,50 yükselişle 9.125,29 puandan başladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 45,32 puan ve yüzde 0,50 değer kazanarak 9.125,29 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 0,03 ve holding endeksi yüzde 0,49 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,30 ile bilişim olurken, en çok kaybettiren ise yüzde 0,19 ile iletişim oldu. Analistler, küresel pay piyasalarının yılın ilk çeyreğini pozitif seyirle tamamladığını belirterek, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve Banka'nın enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamaları verilerinin yatırımcıların odağına yerleştiğini söyledi.

  • Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Alinur Aktaş Mal Varlığını Açıkladı
    10:01 Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Alinur Aktaş Mal Varlığını Açıkladı

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Alinur Aktaş, katıldığı bir televizyon programında mal varlığını açıkladı. Aktaş, İYİ Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayının mal varlığını açıkla çağrısı üzerine, 'Ben çok rahatım. Kendi oturduğum konut ile oğlumun oturduğu konut ve beraberinde yüzde 50 hissedar olduğum bir firma var, öte yandan bir de eşime ait bir otomobil var. CHP adayı önce 'belediye vakfı' sonrasında aile vakfı olduğunu ifade etti. Buradan ben de kendisine sesleniyorum. Kendi ve eşi üzerine olan mal varlıklarını açıklamasını bekliyorum' dedi.

  • Edirne Valisi ve DSİ Genel Müdür Yardımcısı Edirne Meriç Sulama Tesisini İnceledi
    09:57 Edirne Valisi ve DSİ Genel Müdür Yardımcısı Edirne Meriç Sulama Tesisini İnceledi

    Edirne Valisi Yunus Sezer, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ekinci ile Edirne Meriç Sulama Tesisinde incelemede bulundu. Sezer ve Ekinci, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Üreticilere tesisin hayırlı olmasını dileyen Sezer, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Bakanlık yetkililerine teşekkür etti. Üyüklütatar köyü sınırları içerisinde yer alan ve 78 bin dekar alanı sulayacak tesisin devreye alınmasıyla, 8 köyün tarım arazileri suyla buluşacak.

  • Türkiye, Trade Winds Europe/Eurasia'ya ev sahipliği yapacak
    09:51 Türkiye, Trade Winds Europe/Eurasia'ya ev sahipliği yapacak

    Türkiye, ABD liderliğindeki ticaret misyonu ve iş geliştirme forumu olan Trade Winds Europe/Eurasia'ya 16 yıl sonra yeniden ev sahipliği yapacak. İstanbul'da düzenlenecek etkinlikte 300'den fazla yerli ve yabancı katılımcı bir araya gelecek ve uluslararası ticaretin rüzgarı esecek. Etkinlik, şirketlere büyüme ve görünürlük elde etme fırsatı sunarken, ABD'li firmalar da Türkiye pazarına girmek için yeni bağlantılar kurabilecek.


Advertisement