Organ Bağışı Arttı, Nakille Hayat Buldu - Son Dakika
Güncel

Organ Bağışı Arttı, Nakille Hayat Buldu

Organ Bağışı Arttı, Nakille Hayat Buldu

Burdur'da beyin kanaması sonucu yaşamını yitiren 74 yaşındaki Musa Kızıldağ'ın karaciğeri, Antalya'da 68 yaşındaki Bekir Yiğit'e nakledildi.

31.01.2012 10:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Burdur'da beyin kanaması sonucu yaşamını yitiren 74 yaşındaki Musa Kızıldağ'ın karaciğeri, Antalya'da 68 yaşındaki Bekir Yiğit'e nakledildi. Nakli gerçekleştiren Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, 10 gün önce gerçekleştirilen yüz ve çift kol nakliyle ilgili haberlerin ardından organ bağışında önemli artış görüldüğünü söyledi.

Burdur'un Yeşilova İlçesi Başkuyu Köyü'nde tansiyon hastası Musa Kızıldağ, geçen çarşamba günü aniden rahatsızlandı. Yeşilova Devlet Hastanesi'ne götürülen Kızıldağ'ın, beyin kanaması geçirdiği anlaşıldı. Burdur Devlet Hastanesi'ne sevk edilen ve yoğun bakım ünitesinde tedaviye alınan Kızıldağ'ın, beyin ölümü gerçekleşti.

Yakınlarının organlarını bağışlaması üzerine nakil ekibi harekete geçti. Tansiyon nedeniyle böbrek, pankreas ve kalbi hasar gören Kızıldağ'ın karaciğeri, Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakil ve Eğitim Enstitüsü'nde, 2 yıldan beri siroz hastalığı ile mücadele eden emekli işçi 3 çocuk babası Bekir Yiğit'e nakledildi.

'HAYATA DAHA SIKI TUTUNACAĞIM'

Bekir Yiğit, Almanya'dan emekli olduğunu ve 10 yıl önce Hepatit- C hastalığına yakalandığını anlattı. Bekir Yiğit, "2 yıldan beri siroz hastalığı ile savaşıyordum. Allah bağış yapanlardan razı olsun. Tam yolun sonuna geldik derken yeni bir yaşam şansı buldum. Artık arabamı satıp yenisini alabilirim. Hayata daha sıkı tutunacağım. Eşimle birlikte yaşayacak çok güzel günlerimiz olduğuna inanıyorum" dedi. Eşi Saadet Yiğit'in hastalığı sırasında bir an bile yanından ayrılmadığını ve sürekli moral verdiğini aktaran Bekir Yiğit, "Allah herkese sağlık ve benim eşim gibi eş nasip etsin" dedi.

Nakli gerçekleştiren Enstitü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, 10 gün önce gerçekleştirilen yüz ve çift kol nakliyle ilgili haberlerin ardından organ bağışında önemli bir artış görüldüğünü söyledi. Doç. Dr. Dinçkan, "Antalya'da yaşayan siroz hastası ve karaciğer kanseri olan hastaya yaptığımız karaciğer nakli son derece başarılı geçti. Hastamız son derece pozitif, nakil öncesi ve sonrasında hastanın bu özelliği işimizi kolaylaştırdı. Riskli bir ameliyat geçirmesine karşın son derece pozitif bir hastaydı" diye konuştu.

UZUV BAĞIŞLARI ARTTI

2011 yılında 1319 hastanın beyin ölümünün gerçekleştiğini, ancak bunlardan sadece 343'ünün organlarının yakınları tarafından bağışlandığını söyleyen Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, Sağlık Bakanlığı'nın Ulusal Bekleme Sırası'nda 17 bin 970 hastanın yer aldığını, 1700 karaciğer hastasının sıra beklediğini, kalp bekleyen hasta sayısının 250, pankreas sırasında ise 205 hasta olduğunu söyledi. Türkiye'de 2011'de 2 bin 813 böbrek nakli, 832 karaciğer nakli, 93 kalp nakli ve 24 pankreas nakli yapıldığını söyleyen Doç. Dr. Dinçkan, son günlerde yapılan bağışlarda ise böbrek, kalp, karaciğerin yanı sıra, yüz, kol ve bacak bağışında da bulunulduğunu söyledi. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Organ Bağışı Arttı, Nakille Hayat Buldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement