Organ Bağışında Uluslararası Başarı! - Son Dakika
Güncel

Organ Bağışında Uluslararası Başarı!

Organ Bağışında Uluslararası Başarı!

Organ bağışında, Bursa Bölgesi'nin son 6 yılda 5 kere Türkiye birincisi olduğunun altını çizen Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, bölgenin yürütülen çalışmalarla marka haline geldiğini belirtti.

02.11.2017 14:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında 'Hayat Verenler ile Hayata Tutunanlar' programı düzenledi. Ördekli Kültür Merkezi'nde gerçekleşen törene Bursa Vali Yardımcısı Ergün Güngör, Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan'ın yanı sıra çok sayıda kamu ve özel hastanelerden temsilciler katıldı. Bursa bölgesinin organ bağışı istatistiklerinin paylaşıldığı programda organ bağışında bulunarak hayat verenlerin aileleriylebağışlanan organlar sayesinde hayata tutunanlar bir araya geldi.

2017 yılında ülke genelinde bin 608 beyin ölümü vakasının sadece 444'ünde organ bağışı sağlandığı bilgisini veren Bursa Vali Yardımcısı Ergün Güngör, "Bugün ülkemizde 20 bini aşkın sayıda insanımız, organ bağışı beklemekte ve her yılda yeterli bağışın sağlanamaması neticesinde iki bin insanımız hayatını kaybetmektedir. Bu yüzden organ bağışı konusunu daha fazla gündeme taşımamız gerekiyor. İlimize baktığımızda hepimizi gururlandıran bir tablo göze çarpıyor. Bu başarıda emeği geçen tüm arkadaşlarımıza ve bu konuya gerekli hassasiyeti gösteren halkımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Bursa bölgesinin; Balıkesir, Çanakkale, Yalova, Düzce ve Bilecik illeri dâhil olmak üzere yaklaşık 5 buçuk milyonluk bir nüfusa hizmet verdiğini vurgulayan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan ise, organ bağışı ile ilgili ilk çalışmalara 2009 yılı itibariyle başladıklarını dile getirdi. Bu dönemde bölgenin Türkiye ortalamasının altında olduğunu ifade eden Dr. Akan, "2010 yılından itibaren bir kampanya başlattık. Bu konunun ciddi bir şekilde vatandaş tarafından bilinmesi ve destek verilmesi için toplumun bütün kesimlerine ulaşmamız gerekiyordu. İlk önce sağlık çalışanlarımızı eğitmeye başladık. Daha sonra geleceği kazanmak adına okullarda eğitimler düzenledik. Medya kuruluşlarının konuyla ilgili desteğini aldık. Diyanet işleri başkanlığıyla yürütülen ortak çalışma sonucu ilimizdeki tüm din görevlilerine bu konuda eğim verildi. Tüm bu çalışmalarla birlikte Bursa'da organ bağışı istatistikleri artmaya başladı" şeklinde konuştu.

BURSA, AVRUPA SEVİYESİNDE

Organ bağışında Bursa'nın son 6 yılda 5 kere Türkiye birinciliğini elde ederek bu başarısını taçlandırdığına dikkat çeken Dr. Akan, "İlimiz, yapılan organ bağışı ve organ nakli çalışmalarında marka bir kent haline geldi. 2014 yılında 10,35 pmp oranıyla kadavradan organ bağışında birinci sıraya yükseldi ve o güne kadar ki Türkiye'de ulaşılan en yüksek orana çıkıldı. 2015 yılında ise, 15 pmp oran ile bitirerek Avrupa ortalamasını yakaladık. 2016 yılına geldiğimizde ise 22 pmp oranıyla Avrupa'da; Almanya, İngiltere başta olmaz üzere gelişmiş birçok ülkeyi geride bıraktık. Bu yıla baktığımızda da bölgemiz yine Avrupa ortalamalarını yakaladı ancak 15 Temmuz hain darbe girişimi nedeniyle bir önceki yıla göre rakamlarımız biraz düşüşe geçti. Yine de Türkiye birincisi olarak yolumuza devam ediyoruz ve yılsonunda 15 pmp hedefimizi tutturacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.

DONÖR AİLELERİNE TEŞEKKÜR

Program, karaciğer ve böbrek naklinde bölgenin son durumunu anlatan sunumlarla devam etti. Daha sonra organ nakli olmuş hastaların konuşma yapmak üzere kürsüye çıkarken, donör ailelerine de teşekkür belgeleri takdim edildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Organ Bağışında Uluslararası Başarı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement