Organ Nakil Koordinatörleri Derneği'nin Bu Yıl İkinci Kez Düzenlediği Uluslararası Organ Nakilli... - Son Dakika
Güncel

Organ Nakil Koordinatörleri Derneği'nin Bu Yıl İkinci Kez Düzenlediği Uluslararası Organ Nakilli...

Organ Nakil Koordinatörleri Derneği\'nin Bu Yıl İkinci Kez Düzenlediği Uluslararası Organ Nakilli...

Binlerce insan organ nakli bekliyor Anadolu Park'ta düzenlenen basın toplantısına katılan ONKOD üyesi Dr. Levent Yücetin, hayati öneme sahip organ yetmezliği konusunda toplumsal farkındalığın özellikle Türkiye'de çok düşük seviyede olduğunu söyledi.

07.04.2014 10:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Binlerce insan organ nakli bekliyor

Anadolu Park'ta düzenlenen basın toplantısına katılan ONKOD üyesi Dr. Levent Yücetin, hayati öneme sahip organ yetmezliği konusunda toplumsal farkındalığın özellikle Türkiye'de çok düşük seviyede olduğunu söyledi. Organ nakli ve bağışı konusunda yeterli duyarlılık gösterilmediği için her yıl, her yaştan binlerce kişinin hayatını kaybettiğine dikkati çeken Dr. Yücetin, şöyle konuştu:

'Tüm dünya üzerinde organ nakli ile hayata tutunan insanların sayısı 1 milyonu aştı. Türkiye'de yaklaşık 60 bin böbrek, 5 bin karaciğer ve 2 bin kalp hastası bulunduğu tahmin ediliyor. Organ nakli bu hastaların yaşayabilmesi için dünyadaki yegane tedavi şeklidir. Organ bulunamadığı için her sene kaybettiğimiz insan sayısı ise yaklaşık 6-7 bini buluyor. Türkiye'de organ nakli konusunda yetişmiş çok deneyimli ekipler var. Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsat almış 63 böbrek, 24 karaciğer ve 12 kalp nakli merkezi hizmet veriyor. Özellikle son yıllarda Sağlık Bakanlığı'nın organ nakli konusuna verdiği önem Türkiye'deki organ nakli sayısının artışında kendini gösteriyor. Bununla birlikte halen binlerce hasta yaşama yeniden bağlanabilmek için organ bekliyor. Yüz binlerce hasta yakını da bu endişeli bekleyişe çaresizce ortak oluyor. Böyle bir tabloya duyarsız kalınmaması gerektiği inancıyla Organ Nakli Koordinatörleri Derneği olarak çalışıyoruz."

Nakil olan çocuklar anlattı

Toplantıya katılan ONKOD Yönetim Kurulu üyeleri Seval Kökçen ve Nuray Çiftçi de organ bağışının önemine değindi. Sanatçı Eflatun da organ bağışı konusunda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi. Toplantıda ayrıca kalp nakli olan Berkant Demireyen ile 3 kez karaciğer nakli gerçekleştirilen Seval Ülker de yaşadıklarını anlattı. Toplantı, hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Organ Nakil Koordinatörleri Derneği'nin Bu Yıl İkinci Kez Düzenlediği Uluslararası Organ Nakilli... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement