Organ Nakilli Çocuklar, Uluslararası Bahar Kampında Buluştu - Son Dakika
Güncel

Organ Nakilli Çocuklar, Uluslararası Bahar Kampında Buluştu

Organ Nakil Koordinatörleri Derneği'nin (ONKOD) bu yıl ikinci kez düzenlediği Uluslararası Organ Nakilli Çocuklar Bahar Kampı, farklı ülkelerden çocukları Antalya'da buluşturdu.

06.04.2014 15:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Organ Nakil Koordinatörleri Derneği'nin (ONKOD) bu yıl ikinci kez düzenlediği Uluslararası Organ Nakilli Çocuklar Bahar Kampı, farklı ülkelerden çocukları Antalya'da buluşturdu. Türkiye, Letonya, İngiltere, Kırgızistan, Macaristan ve Norveç'ten gelen 45 çocuk, kamp boyunca keyifli etkinliklere katıldı.

ONKOD'un organ bağışı konusunda toplumsal farkındalığın artmasına katkı sağlamak amacıyla düzenlediği Uluslararası Organ Nakilli Çocuk Kampı, 5-11 Nisan tarihleri arasında Antalya'da düzenlenecek. Bu yılki kampa Türkiye'nin çeşitli kentlerinden 32 çocuğun yanı sıra, Letonya (2), İngiltere (6), Kırgızistan (1), Macaristan (2) ve Norveç'ten (2) çocuklar katıldı. Böbrek, kalp ve karaciğer nakilleri gerçekleştirilen çocuklar, kampta doyasıya eğlendi. Kampa katılarak konser veren Eflatun ise organ bağışının önemini anlatan şarkısını çocuklar için özel olarak seslendirdi. Kamp boyunca birçok eğlenceli aktivite düzenlendi. Çocuklar, Olympos kazı alanı, Antalya Akvaryum ve Kar Dünyası, Minicity ziyaretleri ve tekne turu etkinlikleriyle kampın tadını çıkardı.

BİNLERCE İNSAN ORGAN NAKLİ BEKLİYOR

Anadolu Park'ta düzenlenen basın toplantısına katılan ONKOD üyesi Dr. Levent Yücetin, hayati öneme sahip organ yetmezliği konusunda toplumsal farkındalığın özellikle Türkiye'de çok düşük seviyede olduğunu söyledi. Organ nakli ve bağışı konusunda yeterli duyarlılık gösterilmediği için her yıl, her yaştan binlerce kişinin hayatını kaybettiğine dikkati çeken Dr. Yücetin, şöyle konuştu:

"Tüm dünya üzerinde organ nakli ile hayata tutunan insanların sayısı 1 milyonu aştı. Türkiye'de yaklaşık 60 bin böbrek, 5 bin karaciğer ve 2 bin kalp hastası bulunduğu tahmin ediliyor. Organ nakli bu hastaların yaşayabilmesi için dünyadaki yegane tedavi şeklidir. Organ bulunamadığı için her sene kaybettiğimiz insan sayısı ise yaklaşık 6-7 bini buluyor. Türkiye'de organ nakli konusunda yetişmiş çok deneyimli ekipler var. Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsat almış 63 böbrek, 24 karaciğer ve 12 kalp nakli merkezi hizmet veriyor. Özellikle son yıllarda Sağlık Bakanlığı'nın organ nakli konusuna verdiği önem Türkiye'deki organ nakli sayısının artışında kendini gösteriyor. Bununla birlikte halen binlerce hasta yaşama yeniden bağlanabilmek için organ bekliyor. Yüz binlerce hasta yakını da bu endişeli bekleyişe çaresizce ortak oluyor. Böyle bir tabloya duyarsız kalınmaması gerektiği inancıyla Organ Nakli Koordinatörleri Derneği olarak çalışıyoruz."

NAKİL OLAN ÇOCUKLAR ANLATTI

Toplantıya katılan ONKOD Yönetim Kurulu üyeleri Seval Kökçen ve Nuray Çiftçi de organ bağışının önemine değindi. Sanatçı Eflatun da organ bağışı konusunda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi. Toplantıda ayrıca kalp nakli olan Berkant Demireyen ile 3 kez karaciğer nakli gerçekleştirilen Seval Ülker de yaşadıklarını anlattı. Toplantı, hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Organ Nakilli Çocuklar, Uluslararası Bahar Kampında Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement