Organ Nakli Bekleyen Çocuklardan Yardım Talebi - Son Dakika
Güncel

Organ Nakli Bekleyen Çocuklardan Yardım Talebi

Kalp yetmezliği hastası olan ve hayatını yapay kalp ile devam ettiren 9,5 yaşındaki Berk Yıldız ile karaciğer bağışı bekleyen 5 yaşındaki Rabia Nur Aydın, hikayelerini Türk ve yabancı gazetecilerle paylaşarak, seslerini dünyaya duyurmaya çalıştı.

26.01.2017 13:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kalp yetmezliği hastası olan ve hayatını yapay kalp ile devam ettiren 9,5 yaşındaki Berk Yıldız ile karaciğer bağışı bekleyen 5 yaşındaki Rabia Nur Aydın, hikayelerini Türk ve yabancı gazetecilerle paylaşarak, seslerini dünyaya duyurmaya çalıştı.

Uluslararası Organ Nakli Ağı Projesi kapsamında düzenlenen "5. Medya Çalıştayı" 15 ülkeden 30 gazetecinin katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirildi. Çalıştayda gazetecilere Sağlık Bakanlığı ile Organ Nakli Vakfı yetkilileri tarafından, Türkiye'deki organ nakillerine ilişkin bilgi verildi.

Toplantıya katılan yabancı gazeteciler de kendi ülkelerinde organ nakli konusundaki bilgileri paylaştı. Programda ayrıca, başarılı organ nakli ameliyatı geçirmiş kişiler de yaşadıklarını paylaştı.

Organ bekleyen 2 çocuk hastanın anlattıkları ise katılımcıları duygulandırdı.

Kalp yetmezliği olan ve hayatını yapay kalple sürdüren 9,5 yaşındaki Berk Yıldız, yaşadıklarını katılımcılarla paylaştı. 7 yaşına geldiğinde karaciğerinde büyüme ve dalakta şişme tanısıyla hastanelerle tanıştığını, ardından birçok tetkik geçirdiğini anlatan Yıldız, "Önce Çapa'daki İstanbul Tıp Fakültesine gittim. Orada pek çok şey yaptılar. Ancak bir sonuç çıkmadı. Sonra Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesine yatırıldım. Burada iki ay kaldım. Ardından doktorlar bana 'sana yapay kalp takılmasını ister misin?' diye sordular. Ben de onlara 'eve gideceksem olur' dedim. Ardından ameliyat oldum ve yapay kalp taktılar. 7 aydan bu yana bu yapay kalp ile yaşıyorum." dedi.

"Organ bağışı en büyük sadakadır"

Neler hissettiğini ve organ bağışı için bir çağrısı olup olmadığının sorulması üzerine Berk Yıldız, "Organ bağışı candan cana en büyük sadakadır. Lütfen organlarınızı bağışlayın." ifadelerini kullandı.

Berk'in annesi Arzu Yıldız da oğlunun 7 yaşında kendi kalbiyle yaşamasının mümkün olmayacağının anlaşılması üzerine, 7 ay önce yapay kalp ile yaşamaya başladığını ve Berk gibi olanlara yardım edilmesi gerektiğini belirterek. şunları kaydetti:

"Berk 7 yaşına kadar sık sık enfeksiyon sorunu yaşıyordu. Hastanelere gidip geldikten sonra kendisine kalp yetmezliği tanısı konuldu. Hiçbir tedavi şansı tanınmadı. Direkt nakil listesine eklendi. Geçen haziran ayında artık kendi kalbiyle yaşayamayacağı kanısına varıldı. Yapay kalp takıldı, bununla yaşamayı başardı. Şimdi kalp nakli bekliyor. Diğer tüm hasta çocukların yaşaması, koşması için organ bağışı neden yapılmasın? Toprak olacak bir organ neden bağışlanmasın? Bir başka canlıyı organ bağışıyla yaşatmak her halde çok zor olmasa gerek. Biz insanlar ön yargılarımızdan dolayı organ bağışına olumsuz yaklaşıyoruz. Ama bunu aşacağız. Mücadele ediyoruz."

"İnsanlık görevi"

Organ bekleyen çocuk hastalardan Rabia Nur Aydın ise duygularını ifade etmekte zorlandı. Anne Hatice Aydın, çocuğunun başından geçenleri katılımcılara anlattı. Rabia Nur'un henüz 38 günlükken karaciğer sorunu yaşadığını belirten Hatice Aydın, "Biz aile olarak organ naklinin ne olduğunun bilincindeyiz. Evladımızla bunu yaşıyoruz. Bir anne olarak insanlara mesajım, toprak olacağına can olsun. Lütfen organlarınızı bağışlayın."çağrısında bulundu.

Karaciğerini kızına vererek onun hayata tutunmasını sağlayan Emekli Astsubay Eren Uçar da organ bağışının yeni canlar kurtardığını kaydetti. Karaciğer hastası olan kızı Seda Nur Uçar'ın (18) karaciğer nakliyle hayata yeniden tutunduğunu belirten baba Uçar, hasta olan ve organ bekleyen insanlara yardım elinin uzatılmasının bir insanlık görevi olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Organ Nakli Bekleyen Çocuklardan Yardım Talebi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement