Organ Naklinde Dünyaya Umut Veren Başarı! - Son Dakika
Güncel

Organ Naklinde Dünyaya Umut Veren Başarı!

Organ Naklinde Dünyaya Umut Veren Başarı!

Medicana Sağlık Grubu Organ Nakli Ekibi, Türkiye'nin ve Avrupa'nın İlk Domino 7'li Böbrek Naklini Gerçekleştirdi

02.11.2018 16:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Medicana Sağlık Grubu Organ Nakli Ekibi, sağlık alanında tüm dünyaya umut veren tarihi bir nakil operasyonuna imza attı. "Domino nakil" olarak adlandırılan ve bugüne kadarki en yüksek sayıda çapraz nakil olan 7'li çapraz böbrek naklini, Medicana Internationalİstanbul Hastanesi'nde gerçekleştirdi. Medicana Organ Nakli Merkezi, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki YALE Üniversitesi ile birlikte dünyada bu tür ameliyatları yapabilen yegane merkez oldu. Türkiye'nin ve Avrupa'nın ilk domino ameliyatları, Prof. Dr. Murat Tuncer ve Prof. Dr. Muzaffer Sarıyar önderliğinde planlandı. 23 hekim ve çok sayıda uzmanın katıldığı ve eş zamanlı olarak 7 ameliyathanede yapılan operasyonlar ile 14 hayat birbirine çapraz bağlandı.

Medicana Sağlık Grubu Organ Nakli Ekibi, 29 Ekim tarihinde Türkiye'de ve Avrupa'da bir ilki gerçekleştirdi; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki YALE Üniversitesi dışında bir merkezde yapılabilen en yüksek sayıda çapraz nakil olan domino 7'li böbrek naklini yaptı. Türkiye'nin ve Avrupa'nın ilk domino 7'li böbrek nakli ameliyatları, Medicana International İstanbul Hastanesi'nde gerçekleştirildi. Medicana Organ Nakli Ekibi, Eylül 2018'de Türkiye'nin ikinci dörtlü çapraz böbrek nakli operasyonuna da imza atmıştı.

7 Ameliyathanede Eş Zamanlı Olarak Yapıldı

Medicana Sağlık Grubu Organ Nakli Ekibi'nin gerçekleştirdiği Türkiye'nin ilk domino 7'li böbrek nakli, Prof. Dr. Murat Tuncer'in önderliğinde titizlikle planlandı. Eş zamanlı olarak 7 farklı ameliyathanede yapılan operasyonlara; Prof. Dr. Muzaffer Sarıyar başkanlığında Medicana Sağlık Grubu'nun İstanbul hastanelerinde görevli hekimler katıldı. Prof. Dr. Hasan Taşçı, Yrd. Doç. Dr. Volkan Turunç, Doç. Dr. Gökhan Çipe, Op. Dr. Sarper Işıksel, Doç. Dr. Hüseyin Kadıoğlu, Yrd. Doç. Dr. Sevim Kuşlu Çiçek, Op. Dr. Abdullah As, Op. Dr. Ulvi Abdullayev olmak üzere 9 cerrahın görev yaptığı operasyonlar toplam 10 saat sürdü.

Dünyaya Umut Veren Bir Operasyon

Medicana Sağlık Grubu Organ Nakli Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, Medicana Organ Nakli Merkezi'ni dünya çapında,domino nakil ameliyatları yapabilen yegane merkezlerden biri konumuna taşıyan operasyonla ilgili: "Organ nakli tıbbında çok büyük önem taşıyan ve dünya çapındaki yüz binlerce hastaya umut veren bir operasyondu. Bu tarihi ameliyatları birlikte gerçekleştirdiğimiz ekibimizle birlikte büyük bir gurur yaşıyoruz" dedi.

Prof. Dr. Murat Tuncer çapraz nakil yöntemi ile ilgili de şu bilgileri verdi: "Çapraz nakil, son yıllarda uygulanan ve neredeyse her hastaya böbrek nakli olma imkanı sağlayan mükemmel bir yöntem. Aynı zamanda organ nakli tıbbının en zor eşleştirmeleridir. Çapraz nakilde alıcı ve verici ameliyatı aynı anda başlar ve böbrekler aynı anda çıkartılarak nakil işlemi gerçekleştirilir. Herhangi bir yakını verici adayı olan hastaların, kan grubu uyumu olmasa dahi bu yöntemle nakil olmaları mümkündür. Kan grubu uymadığı halde yakınına böbrek vermek isteyen çiftler veya hastanın kanındaki antikor sebebi ile yakınından böbrek alamayan çiftler organ nakli merkezinde doku uyumları, yaş, esas hastalıkları gibi konular göz önüne alınarak çapraz nakil olabilir. Bu yöntem sayesinde artık ülkemizde herhangi bir vericisi olan herhangi bir hasta nakil olma şansı bulacaktır. Bu yöntemle tüm nakiller içinde yüzde 5 olan çapraz nakil oranları, yüzde 30'lara dek yükselebilecek, yılda en az 1.000 insanımızın daha hayatı kurtarılabilecek."

14 Hayat Birbirine Çapraz Bağlandı

Operasyon kapsamında dördü evli biri boşanmış 5 çift ile bir anne oğul ve bir abla kardeşin böbrekleri çaprazlama yöntemiyle birbirlerine nakledildi, 14 hayat birbirine çapraz bağlandı. 7 kişinin yeniden hayata bağlandığı operasyon ile sağlığına kavuşan ve 10 yıldır nakil bekleyen, 54 yaşındaki 20 yıllık evli Teslime Pehlivanoğlu, ameliyat sonrasında şunları söyledi: "10 senedir diyalize giriyordum. Benim ilk naklim, daha önce hiç böyle bir fırsat olmadı. Ameliyatta, Aynur Arıgün'ün böbreği bana nakledildi. Benim vericim de eşimdi. Bundan sonrası inşallah güzel olacak."

"Bu Benim Üçüncü Doğuşum"

İkinci kez böbrek nakli olan 26 yaşındaki Esra Saykılı, ablası Figen Karaca'nın verici olduğu operasyonla ilgili "Aslında bana ablam böbreğini verecekti ancak tutmadı. Bu nedenle çapraz nakle başvurduk. Bu, benim ikinci nakil operasyonum. Daha önce de annem böbreğini verdi, 7 sene kaldı sonra reddetti. Şu an yeniden doğmuş gibi hissediyorum. Bu benim üçüncü doğuşum" şeklinde konuştu.

9 yıldır nakil bekleyen eşi için verici olan 50 yaşındaki konfeksiyoncu Selçuk Pehlivanoğlu, hiç tereddüt etmeden verici olduğunu söyleyerek "Böbrek hastaları, çok büyük zorluklar yaşıyorlar. Eşimin yaşadıklarına tanıklık ettim. Biz vericiler için biraz daha kolay görünüyor ancak alıcıların ameliyat sonrasında da çok dikkat etmeleri gerekiyor. Organ bağışlamak, bir insanın yeniden hayata dönmesi demek" dedi.

23 Hekim Görev Yaptı

Türkiye'nin ve Avrupa'nın ilk domino 7'li böbrek nakil ameliyatlarında hastaların immünolojik değerlendirmeleri Prof. Dr. Mahmut Çarin ve ekibi tarafından,operasyon öncesi hazırlık ve postop takipleri Prof. Dr. Murat Tuncer başkanlığında Doç. Dr. Osman Zikrullah Şahin, Uzm. Dr. Can Kinalp, Dr. Mustafa Düzenli ve Dr. Utku Yandımata tarafından gerçekleştirildi. Tüm nakillerin koordinasyonu, Dr. Orçun Subaşılar başkanlığında Dr. Ali Demirel ve Dr. Utku Yandımata'dan oluşan organ nakli koordinatörleri tarafından sağlandı. Hastaların anestezi ve reanimasyon takipleri Uzm. Dr. İsmail Şener Demiroluk başkanlığında 6 kişilik anestezi ekibi tarafından yapıldı. Nakil operasyonlarında 23 hekim ve çok sayıda yardımcı personelden oluşan donanımlı bir ekip görev yaptı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Organ Naklinde Dünyaya Umut Veren Başarı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti
    08:06 İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti

    İzmir'in Konak ilçesinde iki aile arasında çıkan kavgada tabancayla yaralanan 35 yaşındaki adam, hastanedeki yaşam mücadelesini kaybetti. Kavganın ardından gözaltına alınan bir kişiyle diğer iki kişinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

  • İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı
    07:27 İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı

    İsrail, İran'ın nükleer tesislerinin de bulunduğu İsfahan kentindeki bir hava üssüne saldırı düzenledi. İran kaynakları, bölgede üç patlama sesi duyulduğunu ve İran hava savunmasının bazı insansız hava araçlarını vurduğunu aktardı. İran'ın geçtiğimiz hafta İsrail'e düzenlediği hava saldırısının ardından İsrail'in karşılık vermesi bekleniyordu.

  • İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü
    07:22 İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü

    İran medyasında yer alan haberlere göre, İsfahan şehir merkezinde patlama sesleri duyuldu; birçok şehirde de uçuşlar askıya alındı. İran, Cumartesi günü İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) bir saldırı gerçekleştirmişti. Füze ve İHA’ların neredeyse tamamı ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerinin desteğiyle İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Bu saldırı, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik İsrail saldırısına misilleme niteliğindeydi. Şam’daki İsrail saldırısında üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü. İsfahan eyaleti büyük bir hava üssüne, önemli bir füze üretim ve birkaç nükleer tesise ev sahipliği yapıyor.

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.


Advertisement