Orhan Canbolat'ın "Asker ve Tüccar/nablus 1918" Adlı Kitabı Okuyucuyla Buluşacak - Son Dakika
Güncel

Orhan Canbolat'ın "Asker ve Tüccar/nablus 1918" Adlı Kitabı Okuyucuyla Buluşacak

Orhan Canbolat\'ın "Asker ve Tüccar/nablus 1918" Adlı Kitabı Okuyucuyla Buluşacak

Orhan Canbolat'ın "Asker ve Tüccar / Nablus 1918" adlı kitabı önümüzdeki günlerde okuyucuyla buluşacak.

27.10.2013 13:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orhan Canbolat'ın "Asker ve Tüccar/ Nablus 1918" adlı kitabı önümüzdeki günlerde okuyucuyla buluşacak. Canbolat kitabında, Eylül 1918 Osmanlı'nın son savaşı Nablus'a dikkat çekiyor.

Orhan Canbolat kitabında, Anadolu'da, küçük bir kasabanın toprak ağasının oğlu olarak hayata gözlerini açan, çocuk yaşta orduya kayıt edilen, Çanakkale, Galiçya, Filistin, Sina cephelerinde görev yaptıktan sonra Nablus'a gönderilen Mülazim Mehmet'in gerçek hikayesi etrafında şekillenen olayları ele alıyor.

-"CUMHURİYETİ KURAN KADRONUN NEREDEYSE TAMAMI ORADA"-

Eylül 1918 Nablus'u, "Zamanın emperyal güçlerinin son meydan muharebesi" olarak tanımlayan Canbolat kitabın önsözünde Nablus'u şu şekilde anlattı:

"Eylül 1918 Nablus, Osmanlının son savaşı. Batılının Megiddo Muharebesi dediği muharebeler zincirinin adı. Nablus bu anlamıyla Çanakakle savaşlarının, Arap yarımadasının, Medinenin, Irak'ın, Kudüs'ün kaybını takiben tarihe koyulan son nokta. Mondoros bir öncesi. Zamanın emperyal güçlerinin son meydan muharebesi. Nablus Osmanlının sahneden çekilirken yeni devletin fikri temellerinni atıldığı yer. Batışın ve yükselişin beraber ortaya çıktığı yer. Edebi anlamıyla küllerin ortaya çıkarken derininde kor'un yandığı yer. Ölüm ve doğum sancılarının olduğu mekan. Cumhuriyeti kuran kadronun neredeyse tamamı orada, son dört yıldır cepheden cepheye sürülen ordunun son kalıntıları orada. Nablusun hikayesi geriye dönüldüğünde Balkan ve Kafkas hikayelerinin de son noktası. Nablus bir hikayenin bitişi, başka bir sözün, yeni bir sözün başlaması."

-"GEÇMİŞ BİZLERE DAİMA BİR ŞEYLER FISILDAYACAK"-

Geçmişte yaşanmış ve bitmiş zannedilen hayat hikayelerinden bazılarının anlatıldığına dikkat çekilen önsözde şu ifadelere de yer verildi:

"Anadolu'da, küçük bir kasabanın toprak ağasının oğlu olarak hayata gözlerini açan, çocuk yaşta orduya kayıt edilen, Çanakkale, Galiçya, Filistin, Sina cephelerinde görev yaptıktan sonra Nablusa yollanmış olan Mülazim Mehmet'in gerçek hikayesi etrafında şekillenen olaylar. Bir arkadaş katilinin, bir isyankar askerin, bedeni ve ruhu yaralanmış bir askerin hem kendini hem gerçekleri arayışının öyküsü. Hem kendi var oluş sebebini hemde etrafında yaşananları anlamaya çalışması, yaşadığı zamana benzer, karmakarışık ruh haliyle kendisine ait ve zamana ait aradığı cevaplar. Suriyede evlenen, hamile eşini geride bırakan ve onlardan bir daha haber alamadan vefat eden Mülazim Mehmet'in hikayesi. Romanın kişileri hayatta var olmuş ve şu anda nesilleri aramızda yaşayanlar. Coğrafya ise o gün olduğu gibi bugünde Megiddonun veya Armagedon hayallerinin ve cehennemin yaşandığı yer. Acı olan ve anlaşılması gerekli olan ise Nablus 1918 den 95 yıl sonra, hala Suriye'de veya çevresinde batılının verdiği isimle "Armegedon' hikayelerinin yaşanıyor olması ve 3 gün içerisinde varını, yoğunu geride bırakarak Halep üstünden Anadoluya dönen Osmanlı ordu bakiyelerinin içerisinde yaşanmış bireysel hikayelerden belkide daha ağırlarının yine aynı coğrafyada yaşanıyor olması. Bütün bunlar bizlere tarihe iyi bakmayı ve tarihi iyi okumayı söylemektedir. Geçmiş bizlere daima bir şeyler fısıldayacaktır. O fısıltılar bu gün var olan acıların benzerlerini söylemektedir. Mülazim Mehmet zamanın gerisinden yaklaşık yüz yıl öteden bizlere neler söylemektedir. "Asker ve Tüccar/ Nablus 1918' bizlere geçmişte yaşanmış ve bitmiş zannedilen hayat hikayelerinden bazılarını anlatmaktadır."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Orhan Canbolat'ın 'Asker ve Tüccar/nablus 1918' Adlı Kitabı Okuyucuyla Buluşacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement