Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2013-2017 yılları arasında uygulanacak, 5 yıllık Erozyonla Mücadele Eylem Planı hazırladıklarını belirterek, 1,4 milyon hektar alanda erozyonla mücadele çalışması yapılacağını bildirdi.

19.01.2013 14:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2013-2017 yılları arasında uygulanacak, 5 yıllık Erozyonla Mücadele Eylem Planı hazırladıklarını belirterek, 1,4 milyon hektar alanda erozyonla mücadele çalışması yapılacağını bildirdi.

Bakan Eroğlu, Lütfi Kırdar Kongre ve Kültür Merkezi'nde, bakanlık çalışmaları ile 8-19 Nisan'da Türkiye'de ilk kez düzenlenecek BM Ormancılık Forumu'na ilişkin düzenlediği basın toplantısında, gazeteci Mehmet Ali Birand'ın vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, kendisine Allah'tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diledi.

Basın mensuplarının zor şartlarda çalıştığını ifade eden Eroğlu, gazetecilere yıpranma hakkı verildiğini hatırlatarak, "Hayırlı olsun ama fazla yıpranmayasınız" dedi.

Eroğlu, bakanlığın 2003-2012 yılları arasında 60 milyar liralık yatırım gerçekleştirdiğini söyledi.

Türkiye'nin orman alanının 21,7 milyon hektar olduğunu, bunun ülke yüz ölçümünün yüzde 27,7'sine denk geldiğini aktaran Eroğlu, bunu 2023 yılına kadar yüzde 30'a çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Eroğlu, ormanların yüzde 48'inin verimsiz olduğunu dile getirerek,

"Hedefimiz, seferberliklerle verimsiz ormanları verimli hale getirmek. En büyük idealimiz, ağaçlandırma yaparak Türkiye'yi yemyeşil hale getirmek. Dünyada pek çok ülkede orman varlığı azalıyor ama Türkiye hem alan olarak hem de hacim olarak, odun serveti olarak bunu arttıran dünyadaki nadir ülkelerden biri. Bundan gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Ağaçlandırma seferberliği çalışmasına değinen Eroğlu, 2008-2012 yılları arasında hedefleri aşarak 2 milyar 420 bin hektar ile rekor kırıldığını anlatarak, Çin ve Hindistan'dan sonra en çok ağaç diken ülke unvanının kazanıldığını, ancak bu oranlandığında Türkiye'nin birinci olduğunu kaydetti.

Eroğlu, karayolu ve köy yolları kenarları ile ve sağlık ocakları, mezarlıklar ve ibadethanelerin ağaçlandırıldığını belirterek, "Okullar Hayat Olsun" projesi kapsamında da şu ana kadar 25 bin 593 okul bahçesine 5 milyondan fazla fidan dikildiğini aktardı.

Bakan Eroğlu, ağaçlandırmanın insanların verimini arttırdığını ve daha mutlu kıldığını anlattı.

-"Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi yıl sonunda açılacak"-

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Afyonkarahisar'da kurulan, tıp ve kozmetik sektörünün birçok ihtiyacını karşılayacak Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi'nin yıl sonunda açılacağını bildirdi.

Eroğlu, ayrıca şehir ve bal ormanları kurduklarını, daha önce insanların ormanlara sokulmadığını anlatarak, "Biz dedik ki ormanları tahrip etmeden insanlar buralarda hoş vakit geçirsin. Her şehre 'Şehir Ormanı' kuruyoruz. Bunlar çok faydalı oluyor. İnsanlar buralarda birbirleriyle tanışıyor, yakınlaşıyor" dedi.

Bakan Eroğlu, 2007'den bu yana 125 bal ormanı kurulduğunu aktararak, bu sayede Türkiye'nin bal üretiminde dünyada 5. sıradan 2. sıraya yükseldiğini belirtti.

Ceviz Eylem Planı başlattıklarını dile getiren Eroğlu, 2012-2016 yıllarını kapsayan plan çerçevesinde, 13 bin hektar alanda 5 milyon ceviz fidanının toprakla buluşturulacağını bildirdi.

-"Yangınla mücadelede Akdeniz bölgesinde en başarılı ülkeyiz"-

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Türkiye'nin orman yangınlarıyla mücadelede Akdeniz bölgesinde en başarılı ülke konumunda olduğuna işaret ederek, "Son 10 yılda yanan alanlar itibariyle 85 bin hektarla en az Türkiye'dir. Bu, Türkiye'nin yangın söndürmede ne kadar büyük bir teknoloji, kara ve hava gücüne sahip olduğunu gösteriyor. Orman yangınına giden yangın uçağı, helikopteri ya da arazözü, odamdaki ekrandan takip edecek durumdayım. Buna yabancılar şaşırıyor. Ne olur bize de kurun diye... Şu an pek çok ülkeden talep geldi" bilgisini verdi.

Kadastro çalışmalarına da değinen Eroğlu, şu anda ormanların yüzde 75'inin tapusunun alındığını, 2014 yılının sonuna kadar bütün ormanların tapusunun alınması için yetkililere talimat verdiğini kaydetti.

Eroğlu, orman köylüsüne muazzam bir kaynak aktardıklarını, 2003 yılında 335 milyon lira aktarılırken, bu rakamının 1 milyar 270 bin liraya yükseldiğini bildirdi.

Çölleşme ve erozyonla büyük bir mücadeleye başladıklarını belirten Eroğlu,

"2013-2017 yılları arasında uygulanacak, 5 yıllık Erozyonla Mücadele Eylem Planı hazırladık. 1,4 milyon hektar alanda erozyonla mücadele çalışması yapılacak. Yakında bunu Başbakanlık genelgesiyle ülkeye duyuracağız" dedi.

(sürecek)

Muhabir: Nurhan Çorlu

Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement