Orta Düzeydeki Kaygı Öğrencinin Motivasyonunu Arttırır - Son Dakika
Sağlık

Orta Düzeydeki Kaygı Öğrencinin Motivasyonunu Arttırır

Günümüzde üniversitede okuyanlarının ve okumak isteyenlerin sayısının bir hayli fazla olması rekabeti arttırmakta, öğrencilerin kaygı düzeylerinin artmasına neden olmaktadır. Konya Hastanesi Uzman Psikolog. F. Işıl YENİKAYNAK konuyla ilgili bilgi verdi

10.03.2017 14:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ülkemizdeki mevcut eğitim sisteminde öğrencilerinin başarı düzeylerini belirlemek için bazı sınavlar kullanılmaktadır. Bu sınavlardan en önemlisi de hayatın yönünü belirleyen, orta öğretiminin sonunda girilen üniversiteye giriş sınavıdır.

Öğrencilerin sınavlara karşı vermiş olduğu bedensel ve ruhsal tepkiler olarak adlandırılan sınav kaygısı her öğrencinin yaşadığı normal bir durumdur. Önemli olan kaygının düzeyidir. Orta düzeydeki kaygı öğrencinin motivasyonunu olumlu etkileyerek bireyi başarıya götürür. Başarısız olma korkusu, yeterince çalışmadığı, süreyi verimli kullanamayacağı, hiçbir şey hatırlayamayacağı düşüncesi öğrencinin aşırı kaygıya sahip olmasına neden olmaktadır. Genel sinirlilik ve öfke hali, sürekli ağlama, şaşkınlık gibi ruhsal belirtilerle ve/veya baş ağrısı, mide ve bağırsak sorunları, kalp çarpıntısı, ellerde titreme, terleme, kasılma, yorgun ve halsiz hissetme, uyku sorunları gibi bedensel belirtilerle aşırı kaygı düzeyi ortaya çıkmaktadır.

Nefes Egzersizleri İle Kaygı Düzeyleri Kontrol Altına Alınmalı

Öğrencilerin kaygı düzeyini minimuma indirebilmesi için öncelikle kendini yetersiz eksik hissettiği konularda daha fazla çalışmalıdır. Sınav sürecinde öğrencilerin sorulara odaklanması, dikkatini dağıtmaması, "yapamayacağım, başaramayacağım" gibi olumsuz düşünceler yerine "başarabilirim" gibi olumlu düşüncelerle kendini cesaretlendirmesi gerekmektedir. Öğrenciler kaygı düzeyinin artışını hissettiği zamanlarda ise nefes egzersizi ile kontrolü sağlayabilmektedirler.

Sınav kaygısıyla baş edebilmek konusunda aile, öğretmen gibi etkenlerde etkili olmaktadır. Ebeveynlerin çocuklarına karşı tutumları onların kişiliklerini, eğitimlerini, mesleki seçimlerini biçimlendirmektedir. Ebeveynlerin otoriter tutum sergilemeleri durumunda çocuklarda sınav kaygısı oluşması kaçınılmaz bir durumdur. Kaygılı, aşırı koruyucu ebeveynlerin çocukları da aşırı kaygılı olmaktadır. Demokratik tutum sergileyen ebeveynlerin çocuk
üzerindeki sınav kaygısını oluşturacak etkenleri barındırmamaktadır.

Aynı zamanda göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme (EMDR), bilişsel davranışçı terapi yaklaşımları gibi teknikler kaygı düzeyinin kontrolünün sağlanmasında yardımcı olmaktadır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Orta Düzeydeki Kaygı Öğrencinin Motivasyonunu Arttırır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akılalmaz kaza! Sağlık memuru ve kadın doktor arkadaşı birlikte oldukları sırada balkondan düştü
    07:21 Akılalmaz kaza! Sağlık memuru ve kadın doktor arkadaşı birlikte oldukları sırada balkondan düştü

    Tunceli'nin Ovacık ilçesinde bir hastanede görevli sağlık memuru ile kadın doktor arkadaşı iddiaya göre birlikte oldukları sırada bulundukları binanın 3'üncü kat balkonundan düştü. 30 yaşındaki memur hayatını kaybederken, kadın doktorun vücudunda kırıklar olduğu ancak hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.

  • Nefes borusuna mama kaçan 2 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti
    23:04 Nefes borusuna mama kaçan 2 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde bir sitede meydana gelen olayda, 2 yaşındaki çocuğun nefes borusuna mama kaçması sonucu hayatını kaybettiği bildirildi. Anne, durumu fark ederek hemen yardım çağırdı ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen çocuk kurtarılamadı. Cenaze, Adli Tıp kurumuna gönderilerek kesin ölüm sebebi belirlenecek. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Antalya'da Özel Hastane, Sigortası Olmayan Küçük Kızı Geri Çevirdi
    22:30 Antalya'da Özel Hastane, Sigortası Olmayan Küçük Kızı Geri Çevirdi

    Antalya'da elinde yaşanan kesinin ardından özel bir hastaneye başvuran küçük kız çocuğunun, müdahale edilmeden geri çevrildiği iddia edildi. Hastane ise kırmızı alanda başka hastalara müdahale edildiğini belirtti. Olay sosyal medyada tepki çekti.

  • İnegöl'de nefes borusuna mama kaçan 2 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti
    21:52 İnegöl'de nefes borusuna mama kaçan 2 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde, 2 yaşındaki bir çocuğun nefes borusuna mama kaçması sonucu hayatını kaybettiği bildirildi. Olayın meydana geldiği dairede yapılan tüm müdahalelere rağmen çocuk kurtarılamadı. Polis, olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Kahramanmaraş'ta Dış Cephe Asansöründen Düşen İşçi Yaralandı
    21:25 Kahramanmaraş'ta Dış Cephe Asansöründen Düşen İşçi Yaralandı

    Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde, bir apartmanın dış cephe asansöründen düşen işçi ağır yaralandı. Mimar Sinan Mahallesi'ndeki apartmanın dış cephe tadilatında çalışan S.K, boya yaparken dengesini kaybederek 10 metre yükseklikten düştü. Olayın bildirilmesi üzerine bölgeye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralı işçi, ambulansla KSÜ Eğitim Sağlık ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.


Advertisement