Ortaçağ Türk İslam Tıbbına Işık Tutuluyor - Son Dakika
Yerel

Ortaçağ Türk İslam Tıbbına Işık Tutuluyor

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlter Uzel, "şehzadeler şehri" olarak bilinen ve Fatih Sultan Mehmet döneminin ünlü hekimlerinden Sabuncuoğlu Şerefeddin'in doğduğu kent olan Amasya'ya, "Sabuncuoğlu Tıp Tarihi ve Cerrahi Müzesi" kurulması konusundaki çalışmaların tamamlandığını bildirdi. Prof. Dr. Uzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Amasya'da Yeşilırmak kıyısında restore edilen konaklarda kültür turizmi çerçevesinde açılan müzelere Çukurova Üniversitesi'nin katkılarıyla bir yenisinin daha eklendiğini belirtti.

03.09.2011 10:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlter Uzel, "şehzadeler şehri" olarak bilinen ve Fatih Sultan Mehmet döneminin ünlü hekimlerinden Sabuncuoğlu Şerefeddin'in doğduğu kent olan Amasya'ya, "Sabuncuoğlu Tıp Tarihi ve Cerrahi Müzesi" kurulması konusundaki çalışmaların tamamlandığını bildirdi.

Prof. Dr. Uzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Amasya'da Yeşilırmak kıyısında restore edilen konaklarda kültür turizmi çerçevesinde açılan müzelere Çukurova Üniversitesi'nin katkılarıyla bir yenisinin daha eklendiğini belirtti.

Uzel, 1308 yılında Selçuklu sultanının kızı Yıldız Hatun tarafından yaptırılan "Bimarhane"nin (Darüşşifa-Hastane) vakıflarca Amasya Belediyesi'ne tahsis edildiğini ve yeniden düzenlenip, Tıp Tarihi ve Cerrahi Müzesi'ne dönüştürüldüğünü belirterek, "Bu müze, şehzadeler şehri olarak bilinen Amasya'da dünyaya gelen, Fatih döneminin dünyaca ünlü hekimlerinden Sabuncuoğlu Şerefeddin'in adını taşıyacak" dedi.

Sabuncuoğlu Şerefeddin hakkında bugüne kadar 3 kitap yazan Prof. Dr. Uzel, insanlık tarihi kadar eski olan tıpta tedavinin üç koldan geliştiğini, bu gelişimde Sabuncuoğlu Şerefeddin'in büyük katkılarının bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Birincisi sihir ve büyü ile başlayıp, müzik tedavisi ile en üst düzeye ulaşan telkin tedavisidir. İkincisini bitkisel ve hayvansal ilaçlarla gelişen tıbbi tedavi oluşturuyor. Üçüncüsü de hasta organının kesilip çıkarılması, yaraların ve kırık çıkıkların bakımı ile ilgili cerrahi tedavidir.

Gerek halkın 'Bimarhane' olarak bildiği Amasya Darüşşifası, yani hastanesi, gerekse açılacak müzeye adının verilmesi öngörülen Sabuncuoğlu Şerefeddin, bu gelişim sürecini çok iyi temsil ediyor. Çünkü ünlü hekim bu hastanede ameliyat ve tedavi yapmış, Fatih Sultan Mehmet'e armağan edilen, şimdi en orijinal örneği Paris'teki bir müzede bulunan dünyaca ünlü cerrahi eseri 'Cerrahiyeyetül-Haniyye' adlı kitabını burada ve 83 yaşında yazmıştır. Bu eserin diğer örnekleri Fatih Millet Kütüphanesi ile İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bulunuyor. Amasya'daki müzede de bu kitabın orijinalinin birebir kopyası yer alacak. "

Prof. Dr. Uzel, müzede, ünlü hekimin kullandığı ve kendi icadı aletlerin kopyaları ile tıptaki diğer buluşların örneklerinin de yer alacağını belirterek,

"Müzede ayrıca çok zengin ve nadir bir müzik aleti koleksiyonu da sergilenecek" dedi.

Müzede, canlı müzikle tedavi gösterisinin de planlandığını ifade eden Uzel,

"Bu müze, Ortaçağ Türk İslam tıbbına ışık tutacak. Bu nedenle, Amasya Belediyesi'ni tıp tarihine bu değerli katkılarından dolayı kutluyorum. Ayrıca, müzenin kurulmasına katkı sunmuş olmaktan gerek üniversitem gerekse de şahsım adına çok mutluyum" diye konuştu.

-SABUNCUOĞLU ŞEREFEDDİN-

Fatih Sultan Mehmet döneminin dünyaca ünlü hekimleri arasında yer alan Sabuncuoğlu Şerefeddin (1386-1470), 'şehzadeler şehri' olarak anılan Amasya'da doğdu ve temel eğitimini Amasya Darüşşifası'nda tamamladı.

Şerefeddin Sabuncuoğlu, diğer birçok hekimin aksine özellikle cerrahi ile ilgilendi. Oysa, o dönemde, hekimler genel olarak cerrahiye pek ilgi duymamışlar ve hatta cerrahi tedavinin gerekli olduğu durumlarda bile, ilaçla tedaviyi tercih etmişlerdir. Bunun sebebi cerrahi müdahalede hayati tehlikenin çok yüksek olması ve bu tehlikeyi asgariye indirecek ve ameliyatı kolaylaştıracak bazı teknik imkanların bulunmamasıdır.

Uzun yıllar hekim olarak görev yapan Sabuncuoğlu Şerefeddin, bu sırada kazandığı deneyimlerinin yanı sıra, bizzat yaptığı bazı deneyleri de tıbba kazandırmıştır. Onlardan biri de bazı zehirlerle ilgili olarak yaptığı hayvan deneyleridir. Bu deneylerde denek olarak horozları kullanmıştır.

- AMASYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ortaçağ Türk İslam Tıbbına Işık Tutuluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement