"Ortak Paylaşım Forumu 2020" - Son Dakika
Güncel

"Ortak Paylaşım Forumu 2020"

"Ortak Paylaşım Forumu 2020"

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Direktörü Guy Ryder, koronavirüs salgınının dünya ekonomisini olumsuz etkilediğini belirterek, "Bazı örnekler vermem gerekirse Kovid-19 yüzünden bu yılın ikinci çeyreğinde 495 milyon işçi işini kaybetti.

15.10.2020 16:51  Güncelleme: 17:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Direktörü Guy Ryder, koronavirüs salgınının dünya ekonomisini olumsuz etkilediğini belirterek, "Bazı örnekler vermem gerekirse Kovid-19 yüzünden bu yılın ikinci çeyreğinde 495 milyon işçi işini kaybetti." dedi.

TİSK, Hak-İş ve Türk-İş tarafından düzenlenen "Ortak Paylaşım Forumu 2020" toplantısı, TİSK'in ev sahipliğinde online olarak gerçekleştirildi.

Foruma katılan Uluslararası Çalışma Örgütü Genel Direktörü Guy Ryder, ekonomik sosyal durumu konuşurken bu yıl pandemi sürecini baz almanın önemli olduğunu söyledi.

Ryder, salgının dünya ekonomisini olumsuz etkilediğine dikkati çekerek, "Dünya ekonomisini koronavirüs mahvetti. Bazı örnekler vermem gerekirse Kovid-19 yüzünden bu yılın ikinci çeyreğinde 495 milyon işçi işini kaybetti. Bu durum insanların gelir seviyesini etkiledi. Ne yapmamız gerekiyor diye sormamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Guy Ryder, dünyanın her yerinde bu süreçte iş yaşamının dengesinin kurulması ve sağlık önlemlerinin alınması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Hükümetler zorluklarla karşı karşıya geliyor. Önemli ölçüde devlet müdahalesine ihtiyaç var. Özellikle son dönemde biz şunu hesapladık, dünyada 10 trilyon dolarlık bir rakam var ekonomiyi stimüle eden. Bu çok büyük bir para. Bunların eşit olarak dağıtıldığını bırakın, zengin ülkeler çok daha fazlasını harcayabiliyorlar. Gelişmekte olan ülkeler çok daha az kısmına sahip olabiliyorlar."

Dünyada çalışan işçi sayısına dikkati çeken Ryder, şunları söyledi:

"Dünyada 2 milyar insan kayıt dışı ekonomide çalışıyor. Burada bu durumlarda işlerine devam etmek zorundalar. Uluslararası dayanışma, global iş birliği ile bu global krize hep birlikte karşılık vermeliyiz. Uluslararası dayanışmaya ihtiyacımız var. Kötü haber ise bu krize baktığımızda uluslararası bir iş birliği olmadığını görüyoruz. Finansal bir boşluk var. 982 milyon dolarlık, bir ekonomik boşluk var, bunu eşitleyebilmek için. Çok ciddi bir rakamdan bahsediyoruz. Sadece uluslararası dayanışma ile bu süreci gerçekleştirebiliriz."

"Diyalogla hareket etmenin gücü konusunda kolektif bir aydınlanma yaşıyoruz"

Uluslararası İşverenler Teşkilatı Başkanı Erol Kiresepi de Kovid-19'un birçok birey ve ülke için insani bir felaket haline geldiğini belirterek, pandeminin bir milat olarak değerlendirilebileceğini söyledi.

Erol Kiresepi, bu krizin sosyal diyaloğu gündemlerinin olmazsa olmaz bir parçası haline getirdiğini, sadece ortak hareket ederek mevcut zorlukların üstesinden gelinebileceğini aktardı.

Son dönemde daha önce tecrübe edilmeyen derecede farklı kesimlerin iş birliği için hareket etme kararlılığına şahit olduklarını dile getiren Erol Kiresepi, şunları kaydetti:

"Diyalogla hareket etmenin gücü konusunda kolektif bir aydınlanma yaşıyoruz. Yaşadığımız krizden çıkış noktasında da bu yaklaşımı korumak mecburiyetindeyiz. Son aylarda bu anlamda yeni bir hareketlenme yaşıyoruz. Paydaşların konuya ilişkin ortak açıklamalarının sayısı iş birliğine olan istekliliğin önemli bir işareti olmuştur. Bununla birlikte konunun yeterince takipçisi olmazsak ifadeler, boş sözler olarak kalacaktır."

İşin dijitalleşmesinde neredeyse ışık hızında bir ilerleme yaşandığını, bu alandaki son 6 ayda yaşanılan ilerlemenin son 6 yıldakinden çok daha fazla olduğunu dile getiren Kiresepi, yaşanan değişimin tüm çalışma ortamını dönüştürmeye devam ettiğini anlattı.

Erol Kiresepi, bu noktada temel önceliklerin neler olması gerektiğine ilişkin de bilgi vererek, "Kovid-19 gerçekten küresel bir sorundur. Tek taraflı ulusal eylemlerin etkili olmadığı aşikardır. Sosyal ortakların güçlü katılımıyla küresel koordineli bir çalışma, krizden hızlı şekilde kurtulmamız için kritik niteliktedir. Krizlerin de her zaman fırsatlara da yol açtığını unutmamalıyız." değerlendirmesini yaptı.

"Dünyadaki insanların yüzde 55'inin sosyal güvencesi yok"

Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreteri Sharran Burrow da çalışanlar için önceliklerinin yeni bir sosyal sözleşme olduğunu söyledi.

Burrow, "Güvenli geleceğin anahtarı istihdam. Bunun için sosyal güvence olmalı. Sosyal güvenliği sağlamazsak insanların umutları yıkılabiliyor. Dünyadaki insanların yüzde 55'inin sosyal güvencesi yok. İnsanların yüzde 60'ı kayıtsız işlerde çalışıyor." dedi.

Maksimum ve minimum çalışma saatlerinin belirlenmesinin önemli olduğunu vurgulayan Burrow, sosyal diyalog, hukukun üstünlüğü, evrensel sosyal güvence, kadınların da eşit katılımla iş gücüne dahil edilmesi gibi konuların hayati öneme sahip olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Ortak Paylaşım Forumu 2020' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Çiğli'deki fabrikada çıkan yangın kontrol altına alındı
    07:59 İzmir Çiğli'deki fabrikada çıkan yangın kontrol altına alındı

    İzmir'in Çiğli ilçesinde bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki metal kaplama ve plastik fabrikasında çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin 3 saatlik çalışması sonucunda kontrol altına alındı. Yangın sırasında bölgeye sağlık, polis ve çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Fabrikalardaki soğutma çalışmaları ise devam ediyor.

  • Tokat Belediyesi Depremlerin Ardından Vatandaşlara Çorba Dağıttı
    07:58 Tokat Belediyesi Depremlerin Ardından Vatandaşlara Çorba Dağıttı

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 ve 4,1 şiddetindeki depremlerin ardından Tokat Belediyesi, sabah saatlerinde vatandaşlara çorba dağıttı. Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, depremin ardından Vali Numan Hatipoğlu ile toplantı yaptıklarını ve kriz masasının oluşturulduğunu belirtti. Sabah saatlerinden itibaren ise 2 mobil ikram aracıyla vatandaşlara çorba ve ekmek dağıtıldı.

  • Milas'ta orman yangını
    07:52 Milas'ta orman yangını

    Muğla'nın Milas ilçesinde gece saatlerinde otluk ve makilik alanda başlayan yangın ormana sıçradı. İtfaiye ekiplerinin yoğun müdahalesi ile yangın kontrol altına alındı.

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:43 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Muğla'nın Milas ilçesinde yangın çıktı
    07:37 Muğla'nın Milas ilçesinde yangın çıktı

    Muğla'nın Milas ilçesinde gece saatlerinde otluk ve makilik alanda başlayan yangın ormana sıçradı. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına aldı.

  • Tokat'ta art arda 2 deprem! Yozgat ve Sivas'ta da hissedildi, 3 ilçede okullar tatil edildi
    07:31 Tokat'ta art arda 2 deprem! Yozgat ve Sivas'ta da hissedildi, 3 ilçede okullar tatil edildi

    AFAD verilerine göre Tokat'ta 4.7 ve 4.1 büyüklüğünde art arda 2 deprem meydana geldi. Sivas ve Yozgat başta olmak üzere çevre illerde de hissedilen depremde olumsuz bir durum oluşmazken, Tokat Valisi Numan Hatipoğlu geceyi dışarıda ateş yakarak geçiren vatandaşları ziyaret ederek, geçmiş olsun dileğinde bulundu. Öte yandan 3 ilçede okullar tatil edildi.

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:10 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı
    07:09 Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı

    Sony, Ghost of Tsushima Director's Cut için PC sistem gereksinimlerini açıkladı. Sucker Punch Productions tarafından geliştirilen açık dünya aksiyon oyunu, 16 Mayıs'ta Epic Games Store üzerinden PC için erişilebilir olacak. Oyunun düşük ayarlarda 1080p çözünürlükte 30 FPS'de çalışması mümkün olacak. Önerilen ise yüksek ayarlarda 1080p'de 60 FPS'yi hedefliyor. Ayrıca oyun en yeni grafik teknolojilerini destekleyecek ve ultra geniş monitörleri de destekleyecek. Ghost of Tsushima Director's Cut, tek oyunculu senaryoya ek olarak Iki Island genişlemesini ve Legends çok oyunculu modunu sunacak. PC ve PlayStation için çapraz oyun desteği de bulunacak. Oyunun fiyatı 1499 TL olacak.

  • İzmir Çiğli'de kauçuk ve plastik fabrikasında yangın! Ekipler olay yerine sevk edildi
    07:03 İzmir Çiğli'de kauçuk ve plastik fabrikasında yangın! Ekipler olay yerine sevk edildi

    İzmir'in Çiğli ilçesindeki Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen yangın diğer fabrikalara da sıçrarken ihbar üzerine bölgeye sağlık, polis ve çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

  • İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı
    06:59 İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı

    İzmir Çiğli'de bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Fabrikalardaki yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.


Advertisement