Orucun Manevi Gücü Hastalıkları Yenmeye Yardım Ediyor - Son Dakika
Yaşam

Orucun Manevi Gücü Hastalıkları Yenmeye Yardım Ediyor

Orucun Manevi Gücü Hastalıkları Yenmeye Yardım Ediyor

Yalova Üniversitesi Termal Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Selçuk Can, hastaların da doktoruna danışıp oruç tutabileceğini söyledi.

24.06.2014 16:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yalova Üniversitesi Termal Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Selçuk Can, hastaların da doktoruna danışıp oruç tutabileceğini söyledi.

Yalova Üniversitesi Termal Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Selçuk Can, "Ramazan ayında oruç tutalım veya tutmayalım beslenme sistemimizde değişiklikler olur. Diğer zamanlarda piyasada olmayan çeşit çeşit pideler ve güllaç soframızda yerlerini alırlar. Yemek yeme vakitlerimiz değişir. Soframızda çeşitlilik artar. Gerekli özeni göstermezsek bütün bir yaz boyunca uğraşıp verdiğimiz kiloları bir ayda geri alabiliriz. Günümüzde modern tedavi teknikleri sayesinde kronik hastalığı olanlar doktor kontrolü altında oruç tutabilmektedir. Oruç tutan kişinin manevi gücünün artması bazı hastalıkları yenmesine yardım eder. Kişinin iç huzuru iyi ise fiziki sağlığı da bundan direk olarak olumlu yönde etkilenir. Ramazan konusunda ilk yanlış obezite (şişmanlık) sorunu olan kişilerin bu dönemi bir perhiz fırsatı olarak görmesidir. Oruç perhiz değil ibadettir. Ramazanda kişiler hareketsiz kalmaya meyillidirler. Kendilerini yormamak için yürüyüş, koşma gibi aktiviteleri bilinçaltından yapmak istemezler. Bu durum şişmanlamaya sebep olur. Ramazanda sağlık yönünden yapılan bir diğer hata sahura dek uyku uyumamaktır. Bu vücudun dinlenememesine yol açarak ertesi gün baş ağrısı ve tansiyon düşüklüğüne yol açabilir. Ramazanda sahura kadar uyanık kalmamalı, günde 8 saat uyku uyumaya özen göstermelidir" dedi.

Ramazanın en olumlu yönünün kişiyi disipline sokması, iç barışı sağlaması, öfke ve düşmanlıkları azaltması olduğunu anlatan Can, "Bu durumdan en çok asabi şekeri ve tansiyonu olanlar faydalanır. "Stres yapmayınız" tavsiyesi bu kutsal ayın etkisiyle gerçekleşir. Stresin azalması tansiyonu normale döndürür, kalbin yorulmasını engeller, kan şekeri yüksek ise normale gelmesine etkide bulunur. Stresli bir insanın perhiz yapsa dahi zayıflaması imkansızdır. Stresli kişilerde böbrek üstü bezinden salınan kortizol hormonu vücutta yağ depolanmasını artırır. Ramazan ayında stresin azalması şişmanlık, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi sorunu olanlara tedavi kapılarını ve şifa fırsatlarını açar. Bazı kişiler sahura kalkmadan oruç tutmaktadırlar. Bu şeker hastaları için sakıncalıdır. Şeker hastaları mutlaka sahura kalkmalıdırlar. Ramazanda kandaki şeker seviyesi ilk günlerde düşer, ancak ikinci haftadan sonra kan şekeri 40 ile 80 puan arasında yükselir. Ramazanda iftarda tüketilen yiyeceklerin hem kalorisi fazladır hem de miktarı fazla çeşitten dolayı artmıştır. İftarda tıka basa yemek pankreasa şeker yüklemesi yapmak gibidir. Pankreas yorulur ve kan şekeri artar. Şeker hastaları ramazan öncesi mutlaka kan şekerlerini ölçtürüp sağlık kontrollerini yaptırmalıdırlar" diye konuştu. - YALOVA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Orucun Manevi Gücü Hastalıkları Yenmeye Yardım Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement