Osırıs-Rex, Asteroit Bennu'dan Örnek Toplamaya Başlayacak - Son Dakika
Teknoloji

Osırıs-Rex, Asteroit Bennu'dan Örnek Toplamaya Başlayacak

Osırıs-Rex, Asteroit Bennu\'dan Örnek Toplamaya Başlayacak

Tarihi an canlı yayında.

20.10.2020 15:24  Güncelleme: 15:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarihi an canlı yayında. Kaçırmayın. Osiris-REX NASA için görev başında... Asteroit Bennu yüzeyinden örnek toplamak üzere inişe geçti.

Asteroit 101955 Bennu'da çalışmalar her şey yolunda giderse bugün başlayacak. NASA TV ve NASA'nın internet siteleri akşam üzeri yayına başlayacak ve asteroite iniş canlı yayına girecek. Yüzeyin ilk tahminlerden daha tümsekli olması sebebiyle dikkatli bir planlama ile Osiris-REX'ten daha büyük kayalarla çevrili bu yüzeye en tehlikesiz bir şekilde inmesi bekleniyor.

Görevin proje müdürü Roger Harris basına verdiği demeçte "İnişin ardından TAGSAM (Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism) gerekli malzemeyi toplayıp Dünya'ya dönüş yolculuğuna geçecek" dedi. Touch and Go manevrası aslında bir iniş de değil, sanki astroit'in yüzeyine atılacak hafif bir tokat benzetmesi ile anlatılıyor.

SAMCAM adı verilen kamera ile kayıt edilecek. Aygıttan uzanacak kolun ucundaki tabak büyüklüğündeki çanaktan nitrojen gazı püskürtülerek hareketlenen parçalar bir hazinede toplanacak. Aracın, bu materyalin örnek deposunda toplanmasının ardından bölgeden uzaklaşması bekleniyor. En az 60 gr ağırlığında bir örnekle geri dönmeyi umuyor. Bir sonraki benzer operasyon ise bu yıl sonunda tekrarlanacak.

DÖNÜŞ UZUN SÜRECEK

3 Mart 2021'de Bennu'dan ayrılacak olan Osiris-REX 24 Eylül 2023'te örneğin içinde bulunduğu kapsülü Utah Test Merkezi'ne geri getirecek.

NASA için büyük bir başarı olacak. NASA tarafından Dünya'ya uzaydan getirilecek en büyük örnek olacağını düşünürsek, Bennu'dan gelecek bu parçalar bilimadamlarını uzun yıllar meşgul edeceğe benziyor. Elmas şeklindeki Bennu son zamanlarda Japon Hayabusa 2 tarafından ziyaret edilen başka bir asteroide benziyor; 162173 Ryugu. Ryugu'dan alınan örnek çoktan yola çıktı ve bu Aralık'ta Dünya'ya ulaşacak.

Kaynak: Space Mag Türkiye

Son Dakika Teknoloji Osırıs-Rex, Asteroit Bennu'dan Örnek Toplamaya Başlayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement