Osman Yüksel Serdengeçti Anıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Osman Yüksel Serdengeçti Anıldı

Osman Yüksel Serdengeçti Anıldı

Siyasetçi, gazeteci ve şair Osman Yüksel Serdengeçti, vefatının 33. yılında anıldlı.İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi iş birliğiyle Sultanahmet'teki Kızlarağası Medresesi'nde gerçekleşen...

10.11.2016 20:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Siyasetçi, gazeteci ve şair Osman Yüksel Serdengeçti, vefatının 33. yılında anıldlı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi iş birliğiyle Sultanahmet'teki Kızlarağası Medresesi'nde gerçekleşen etkinlikte konuşan şair Yavuz Bülent Bakiler, Sivas'ta orta son sınıf öğrencisi olduğu 1950 yılında, Demokrat Parti'nin seçime katıldığı ilk milletvekili seçimlerinin yapıldığını belirterek, kendisinin de o günlerdeki seçim konuşmalarında "turan" kelimesini duyarak "turancı" olduğunu söyledi.

Bakiler, Demokrat Parti'nin seçimleri kazandığını hatırlatarak, şunları aktardı:

"Babam eve elinde Serdengeçti dergisiyle geldi ve dergiden bana Serdengeçti'nin 'Yıkıldılar' yazısını okuttu. Babam daha sonra bu yazıyı çerçevelettirerek evimizin misafir odasına astı ve eve gelen herkese de okuttu. Ben de o yazıyı ezberledim."

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazandığı 1955 yılında babasının kendisine "Ben seni Ankara'ya adam olman için yolluyorum, orada Serdengeçti'yi bulacaksın, o seni Türk Ocağı'na götürecek." diye tembihlediğini dile getiren Bakiler, "Ankara'ya gidince Serdengeçti'yi buldum. Serdengeçti beni Türk Ocağı'na götürdü, orada şömine önünde oturan, yanındaki gençlere bir şey anlatan bir adamla beni tanıştırdı. Ben böylece Türk Ocağı'na adım attım ve babamın talimatını dikkate alarak cumartesi günlerimi orada geçirdim." diye konuştu.

Bakiler, öğrenciliği sırasında her gün öğleden sonrasını Serdengeçti'nin bürosunda geçirdiğini belirterek, "Bütün günlerimi yazıhanesinde geçiriyor, anlattıklarını adeta ezberliyordum. Dostluğumuz da vefat edinceye kadar devam etti." ifadesini kullandı.

Serdengeçti'nin kendisine tavsiye ettiği her kitabı okuduğunu vurgulayan Bakiler, şairin birçok konuda bilinçlenmesi yönünde kendisine katkı sağladığını belirtti.

Yavuz Bülent Bakiler, Serdengeçti'nin millet mevhumunun meydana gelmesinde önemli olan şeyin dil olduğunu düşündüğünü aktararak, şu anısını nakletti:

"Serdengeçti ile ilk tanıştığımız zamanlarda bir şiirimi okumuştu ve kullandığım bir kelimeye itiraz etti. Bana, 'Yavuz, bundan böyle bir şiir veya makale yazdığın zaman kullanacağın kelimeler için annem, babam bu kelimeleri kullanıyor mu diye düşüneceksin, onların kullanmadığı kelimeleri katiyen kullanmamalısın, kullandığın takdirde dilimizi sıkıntıya sokarsın' demişti."

Serdengeçti dergisinde 1976-57 yıllarında şiirlerinin de yayımlandığı bilgisini veren Bakiler, Serdengeçti'ye Allah'tan rahmet diledi.

"Unutulmayacak"

Etkinliğin moderatörü şair Muzaffer Doğan ise, İstanbul'a 36 yıl önce Serdengeçti'nin rahatsız olduğu günlerde geldiğini belirterek, kendisini ziyaret ederek tanıştığını anlattı.

Doğan, şairin "Toros yüzlü adam" diye anıldığına dikkati çekerek, "Osman abi mizahçı, fikir adamı, siyasetçi, meydan, kavga adamı. Zor zamanların adamı. Yıllar önce bir yazı yazmıştım hakkında başlığı 'Dava Delisi' idi. Tek parti zulmünün, ceberrutunun karşısında sıradağlar gibi duran Serdengeçti unutulmadı. Serdengeçti dünyaya değil, davaya talip olmuş biridir." şeklinde konuştu.

"Serdengeçti'nin adı bir kütüphaneye verilsin"

TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı ise, Serdengeçti gibi önemli bir şahsiyeti anıyor olmaktan mutluluk duyduklarını dile getirerek, "Lise yıllarımda şiirlerini okuduğumda kendi kendime hep 'niye hakkıyla anılmıyor?' derdim, hamdolsun Rabbimiz bugün burada bize bu anmayı nasip etti." dedi.

"Serdengeçti bu çağın kahramanlarındandı." diyen Bıyıklı, "Bu program inşallah Serdengeçti'nin adının bir kütüphaneye verilmesine vesile olur." ifadesini kullandı.

Seriyye İlim Fikir Eğitim ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Oğuz Tunç ise, Serdengeçti'nin Serdengeçti dergisini 33 sayı çıkardığının altını çizerek, "Serdengeçti tavrı, hali, menfi maziye göre değerlendirilecek bir hal değil, ideal olana nispetle değerlendirilmesi gereken ve bu uğurda sevdiğinle de kötü olmayı göze alma hali, tavrıdır." değerlendirmesini yaptı.

Sunuculuğunu Zekeriya Yılmaz'ın yaptığı etkinlikte, gençler Serdengeçti'nin şiirlerini okudu.

Etkinlikte, Serdengeçti'nin hayatını anlatan belgesel gösteriminin yanı sıra, resimlerinin yer aldığı bir sergi de sanatseverlerle buluştu.

Etkinlik sonunda bütün dinleyicilere şair Bakiler'in "Sözün Doğrusu 1" kitabı hediye edildi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement