Alt Geçit Çalışmasında 400 Yıllık Taş Köprü Ortaya Çıktı - Son Dakika
Güncel

Alt Geçit Çalışmasında 400 Yıllık Taş Köprü Ortaya Çıktı

Osmaniye Belediyesi tarafından Musa Şahin Bulvarı'nda sürdürülen alt geçit çalışmasında 400 yıllık olduğu sanılan tarihi kemerli taş köprü ortaya çıkartıldı.

20.03.2018 13:52  Güncelleme: 15:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Belediye tarafından Musa Şahin Bulvarı'nda 'Alt Geçit, Devlet Bahçeli Meydanı ve Yayalaştırma Projesi' çalışmalarına başlandı. Bulvarda yapılan kazı sırasında tarihi kemerli taş köprüye ulaşıldı. Çalışmalar sırasında bulunan ve tarihi olduğu düşünülen yapıya zarar verilmeden iş makineleri durdurulup, müze müdürlüğü yetkililerine haber verildi. Olay yerinde detaylı inceleme yapan ekipler, titizlikle ortaya çıkartılan kemerli yapı kalıntısının fotoğraflarını çekip rapor tuttu. Polis ise bölgede önlem aldı.

KÖPRÜ 6 METRE YÜKSEKLİĞİNDE

Tarihi taş köprüde inceleme yapan Adana Müze eski Müdürü İsmet İpek ise köprünün 400 yıllık olduğu iddia etti. Söz konusu kemerli yapı kalıntısını incelediğini ifade eden İpek, ''Belediye alt geçit inşaatında çıkan köprünün eni 3 metre, boyu 6 metre, yüksekliği 2 metreye kadar olduğu tespit edilmiştir. Kesme taşlardan örülü kemerli ve tonoz örtülü bu köprüde tonozun iç yüzeyindeki sıvanın çimento olmadığını, çimentoya çok benzeyen Horasan harcı olduğunu düşünüyorum. ''

''KÖPRÜ 16.YY KINIK ŞEHRİ DEVRİNE AİT''

İsmet İpek ayrıca, ''Belediye Alt Geçit inşaatında çıkan köprü, 16. yy'da Osmaniye'nin yerindeki Kınık şehri devrine ait bir eserdir. Köprünün geleceği ile ilgili karar, Kültür Varlıkları Adana Koruma Kurulu'na aittir. Osmaniye kentinin geleceği için önemli olan modern alt geçit inşaatının devam etmesi için muhtemelen köprünün fotoğrafı alındıktan ve rölevesi çıkarıldıktan sonra sökülmesine karar verilecektir.'' dedi.

Alt Geçit Çalışmasında 400 Yıllık Taş Köprü Ortaya Çıktı
Alt Geçit Çalışmasında 400 Yıllık Taş Köprü Ortaya Çıktı
Alt Geçit Çalışmasında 400 Yıllık Taş Köprü Ortaya Çıktı
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Alt Geçit Çalışmasında 400 Yıllık Taş Köprü Ortaya Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement