'Osmanlı Arşivinde Tarsus' Belgesel Sergisi Açıldı - Son Dakika
Yerel

'Osmanlı Arşivinde Tarsus' Belgesel Sergisi Açıldı

\'Osmanlı Arşivinde Tarsus\' Belgesel Sergisi Açıldı

Mersin'in Tarsus ilçe Belediyesi tarafından destek verilen ve Hikmet Öz ile Dr.

23.06.2012 09:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'in Tarsus ilçe Belediyesi tarafından destek verilen ve Hikmet Öz ile Dr. Sacit Uğuz'un hazırladığı 'Osmanlı Arşivinden Tarsus' konulu belgesel sergisi açıldı.

Mehmet Bal Sanat Galerisi'ndeki sergi açılışını yapan Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Tarsus'un tarihi açısında serginin çok önemli olduğunu söyledi.

Başkan Kocamaz, "Geçmişimizi tanımak konusunda verdikleri çalışmadan dolayı değerli arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Tarsus her zaman söylediğimiz gibi sadece ülkemizin değil belki de dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Tarsus geçmişini yeni nesil tarafından çok anlaşılması ve öğrenilmesi gerekiyor. Geçmişini bilmeyen milletlerin coğrafyasını gelir başkaları çizer. Dolayısıyla biz geçmişimizi iyi öğreneceğiz, gelecek nesillere de iyi öğreteceğiz. Ki geçmişteki sıkıntıları onlar yaşamasın. Bugün burada açılan bu sergi Tarsus'un Osmanlı dönemindeki kayıtlarının ortaya çıkarılmasında çok önemli. Yeterli mi değil. Arkadaşlarımızın araştırmaları devam ediyor. Yeni bir arşiv olarak Tarsuslulara hizmet verecek" dedi.

Osmanlı devletinin tarihte en iyi arşiv tutan devletlerden biri olduğunu söyleyen Dr. Sacit Uğuz, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nün envanterinde Osmanlı'dan kalma milyarlarca arşiv vesikası bulunduğunu kaydetti.

Uğuz, "Yaptığımız arşiv araştırmaları neticesinde elde ettiğimiz vesikalardan, Tarsus ve köylerinin ayrıntılı nüfus dökümlerini bulduk. Tarsus Belediyesi ile ilgili önemli verilere ulaştık ve belediyenin kuruluş tarihini bulduk. Tarsus Belediyesinin kuruluş tarihinin 1285, yani Miladi Takvime göre 1868 yılı olduğunu ilk defa burada açıklıyoruz. Çalışmalarımıza destek veren Belediye Başkanımıza teşekkür ederiz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz plaket, eski milletvekili Ali Oksal ise Hikmet Öz ve Dr. Sacit Uğuz'a çiçek verdi.

Osmanlı'dan kalma 65 eserin yer aldığı sergi 29 Ağustos'a kadar açık kalacak. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 'Osmanlı Arşivinde Tarsus' Belgesel Sergisi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement