Osmanlı Bilgi Üreten Bir Devletti" - Son Dakika
Güncel

Osmanlı Bilgi Üreten Bir Devletti"

İstanbul'da düzenlenen 'Osmanlı Dünyasında Bilgi ve Tecrübenin İntikali' çalıştayında konuşan Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, "Osmanlı bilgi üreten bir devletti.

09.12.2018 11:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul'da düzenlenen 'Osmanlı Dünyasında Bilgi ve Tecrübenin İntikali' çalıştayında konuşan Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, "Osmanlı bilgi üreten bir devletti.Hedefimiz, bir dünya devleti olma yolunda Osmanlı Devleti'nin nasıl ilerlediğini ortaya koyup bu tecrübeyi Türkiye içinde kullanılabilir hale getirmektir" dedi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Orta Doğu ve Afrika Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ORDAM) ile Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği (ORDAF) iş birliğiyle 'Osmanlı Dünyasında Bilgi ve Tecrübenin İntikali' çalıştayı yapıldı. Çalıştayda, Osmanlı'nın devlet tasavvuru, askeri yapısı, hukuk anlayışı ve vakıfları tartışıldı.

Altunizade'deki Burhan Felek Köşkü'nde düzenlenen çalıştayda öğretim üyeleri, Osmanlı Devleti'nde üretilen bilgi ve tecrübenin farklı alanlardaki uygulama biçimlerine ve Cumhuriyet Dönemi'ne etkilerine dair konuştu. Dört oturum halinde devam eden çalıştayda, farklı üniversitelerden akademisyenler tebliğ sundu.

"FETİH İDEOLOJİSİNİN ÖTESİNE GEÇECEĞİZ"

Çalıştayın düzenleme kurulunda yer alan FSMVÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, "Çalıştayda özellikle bilgiden teknolojiye dönüş dönemini veya bilginin nasıl transfer edildiğini anlamaya çalışacağız. Klasik Osmanlı dönemi daha çok fetihler ve fetih ideolojisi üzerine anlatılıyor. Biz bunun biraz ötesine geçerek başka hangi bilgilerin olduğunu ve yönlendirmelerin olduğunu tartışacağız" dedi.

"OSMANLI KENDİ ÇAĞINDA DÜNYA DEVLETİYDİ"

Osmanlı'dan sonra kurulan Türkiye'nin coğrafya olarak küçük bir devlet olduğunu belirten Prof. Dr. Kurşun, "Bizim gibi Osmanlı'dan koparak ortaya çıkan 30'a yakın devlet var. Bugünkü anlayışımızla Osmanlı'ya baktığımızda sadece coğrafya ufkumuzla anlayabiliyoruz oysa Osmanlı kendi çağında dünya devletiydi. Bu dünya devleti olabilme başarısını hangi bilgi ve tecrübeye dayandırdığını bilmek zorundayız" diye konuştu.

"OSMANLI ERKEN DÖNEMDEN İTİBAREN BİLGİ ÜRETMEYE BAŞLAMIŞTIR"

Osmanlı'nın sadece bilgi tüketen değil aynı zamanda bilgi üreten de bir devlet olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kurşun, "Dünya devleti olmak; bilgi ve bu bilginin paylaşılması, tecrübeye dönüşmesi ve bir sonraki nesillere aktarılmasıyla mümkündür. Osmanlı ilk asırlardan beri bunu yaptı. Yapamadıkları zaman da gerilemeye başladığını görüyoruz. Osmanlı daha erken dönemden itibaren bilgi üretmeye başlamıştır. Sadece var olan bilgiyi tüketen değil aynı zamanda bilgi üreten bir devlettir. İstanbul'un Fethi'ne bile baktığımızda İstanbul, Osmanlı'nın kendi savunma sistemini kurarak ve toplarını dökerek fethedilmiştir. Bu örnek bize aslında başarının sırlarının bilgide ve bu bilginin de gerçekten bir güç olduğunu keşfettiklerini gösteriyor" ifadelerini kullandı. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Osmanlı Bilgi Üreten Bir Devletti' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Isparta-Antalya Karayolu'nda trafik kazası: 1 ölü
    14:01 Isparta-Antalya Karayolu'nda trafik kazası: 1 ölü

    Isparta-Antalya Karayolu Bucak Karacaören mevkiinde meydana gelen trafik kazasında, otobüs ile otomobil çarpışması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Antalya'da Yarın Yapılacak Dünya Yürüyüş Şampiyonası Basın Toplantısı Gerçekleştirildi
    14:01 Antalya'da Yarın Yapılacak Dünya Yürüyüş Şampiyonası Basın Toplantısı Gerçekleştirildi

    Antalya'da yarın gerçekleştirilecek Dünya Yürüyüş Şampiyonası öncesi basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Antalya Valisi Hulusi Şahin, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, World Athletics (WA) Üst Yöneticisi Jon Ridgeon, eski sporcu Robert Korzeniowsk ve milli atletler katıldı. Şampiyona, 52 ülkeden 431 sporcunun katılımıyla gerçekleştirilecek ve olimpiyat kotaları dağıtacak en büyük organizasyon olacak.

  • Kars Harakani Havalimanı'nda Mart ayında 46 bin 846 yolcuya hizmet verildi
    13:59 Kars Harakani Havalimanı'nda Mart ayında 46 bin 846 yolcuya hizmet verildi

    DHMİ Genel Müdürlüğü, Kars Harakani Havalimanı'nın 2024 yılı Mart ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistiklerini açıkladı. Mart ayında Kars Harakani Havalimanı'nda iç hat yolcu trafiği 46 bin 846 olarak gerçekleşti. Ayrıca, iç hatlarda 349 uçak iniş-kalkış yaparken, toplamda 409 ton yük taşındı. 2024 yılının ilk 3 ayında ise Kars Harakani Havalimanı'nda toplamda 163 bin 102 yolcu, bin 019 uçak ve bin 578 ton yük trafiği kaydedildi.

  • Kırıkkale'de Şiddetli Rüzgar Nedeniyle Otomobile Ağaç Devrildi
    13:58 Kırıkkale'de Şiddetli Rüzgar Nedeniyle Otomobile Ağaç Devrildi

    Kırıkkale'de Ziya Gökalp Caddesi'nde şiddetli rüzgarın etkisiyle park halindeki bir otomobilin üzerine ağaç devrildi. Otomobilde hasar meydana geldi ve itfaiye ekipleri olay yerine gelerek ağacı keserek yolu trafiğe açtı.

  • Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'dan çocuklara ilham dolu mesaj
    13:57 Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'dan çocuklara ilham dolu mesaj

    Alper Gezeravcı, TBMM'nin açılışının 104. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliklerinde yaptığı açıklamalarda, çocuklara ilham kaynağı olmaktan gurur duyduğunu ve Türkiye'nin geleceğinin çocuklarla şekilleneceğini belirtti. Gezeravcı, Atatürk'ün vizyonuyla yürünecek yollara işaret etti ve devletin güçlü iradesiyle hedeflere ulaşma konusundaki kararlılığını vurguladı.

  • Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar'a iş çizmesi hediye edildi
    13:57 Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar'a iş çizmesi hediye edildi

    Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar, Yeniden Refah Partisi Aziziye İlçe Teşkilatı tarafından iş çizmesi hediye edildi. Başkan Akpunar, Aziziye için seferber olacaklarını belirtti.


Advertisement