Osmanlı'dan Kalma Tarihi Cami Restore Ediliyor - Son Dakika
Güncel

Osmanlı'dan Kalma Tarihi Cami Restore Ediliyor

Osmanlı\'dan Kalma Tarihi Cami Restore Ediliyor

ISPARTA'nın Uluborlu İlçesi'nde Osmanlı döneminden kalma tarihi Bahçe Camii'nin restorasyonunda sona gelindi.

26.09.2016 10:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ISPARTA'nın Uluborlu İlçesi'nde Osmanlı döneminden kalma tarihi Bahçe Camii'nin restorasyonunda sona gelindi. Bölgede caminin yanında diğer tarihi yapıların da restore edilmesi için hazırlık yapılıyor.

Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait Uluborlu'daki Osmanlı döneminden kalma, yapım yılı kesin bilinmeyen Bahçe Camii'nin restorasyon çalışmaları 2014 yılında başladı. 1980 yılına kadar ibadete açık olan dikdörtgen planlı, çatısı toprak damla örtülü, yuvarlak kemerli pencereleri sahip, moloz taşla yapılmış 2 katlı caminin restorasyonunda sona gelindi. Bölgenin eski yerleşim yerindeki caminin restorasyonun kısa sürede tamamlanması planlanıyor.

TARİHİ HAMAMLAR VAKIFLAR'A DEVREDİLECEK

Uluborlu Belediye Başkanı Ak Partili Mehmet Ünverdi, restorasyon öncesi harap durumda olan tarihi caminin kurtarılmasının mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Bahçe Cami dışında bölgede çok sayıda tarihi yapı bulunduğunu kaydeden Başkan Ünverdi, bunlardan Bülbül Cami, Kargılı Lala Medresesi, Karabey Hamamı, Baltabey Hamamı, ilçe merkezindeki eski belediye binası ve sivil mimari örneği olacak evle ilgili restorasyon projelerinin ise bitmek üzere olduğunu anlattı. Bülbül Cami ve Kargılı Lala Medresesi'nin proje ihalesinin bittiğini ve yapım ihalesine çıkılacağını aktaran Başkan Ünverdi, "Mülkiyeti belediyemize ait olan tarihi hamamların Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devrini yapacağız. Akabinde tarihi hamamlarda restorasyonu başlayacak" dedi.

ULUBORLU KALESİ RESTORE EDİLECEK

Kargılı Lala Medresesi'nin restorasyonunun tamamlanmasının ardından burayı Kent Müzesi olarak düzenleyeceklerini kaydeden Başkan Ünverdi, Uluborlu Kalesi'nin restorasyonu için de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşmeler yaptıklarını vurguladı. Başkan Ünverdi, "Bakanlık tarafından ödenek temin edilebilirse Uluborlu Kalesi, Cirinbolu Su Kemeri ve Salih Efendi Camii'nde de restorasyon çalışmaları yapılacak" diye konuştu.

Bölgede oturan 68 yaşındaki Necmi Akgül, çocukluğunun camisinin restore edilmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti. 64 yaşındaki Aliihsan Sarıgül de "Çocukluğumuz burada geçti. Bu camide namaz kıldık. Bu şekilde restore edilerek tarihi eserimizin korunmasından dolayı çok memnunuz" dedi.

- Isparta

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Osmanlı'dan Kalma Tarihi Cami Restore Ediliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement