Osmanlı Gürcüleri Göç" Belgeselinin Galası Eskişehir'de Yapılacak - Son Dakika
Yerel

Osmanlı Gürcüleri Göç" Belgeselinin Galası Eskişehir'de Yapılacak

Osmanlı Gürcüleri Göç" Belgeselinin Galası Eskişehir\'de Yapılacak

Kafkasya’nın en eski milletlerinden biri olarak kabul edilen ve Osmanlı medeniyetinin oluşumuna büyük katkıları bulunan ve Gürcülerin 1877/1878 Osmanlı-Rus Harbi (93 Harbi) sonrasında Batum ve civarından göçlerini konu alan “Osmanlı Gürcüleri-Göç” adlı belgeselinin galası 21 Mayıs tarihinde Eskişehir’de gerçekleştirilecek.

16.05.2014 12:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kafkasya'nın en eski milletlerinden biri olarak kabul edilen ve Osmanlı medeniyetinin oluşumuna büyük katkıları bulunan ve Gürcülerin 1877/1878 Osmanlı-Rus Harbi (93 Harbi) sonrasında Batum ve civarından göçlerini konu alan "Osmanlı Gürcüleri-Göç" adlı belgeselinin galası 21 Mayıs tarihinde Eskişehir'de gerçekleştirilecek.

Bir yılda çekilen belgeselde Osmanlı Gürcüleri'nin çalışkanlıkları, başarıları, kahramanlıkları ve vatanseverlikleri anlatılıyor. Belgeselde ayrıca Osmanlı-Türk medeniyetine büyük katkı sağlayan Gürcülerin şu an hayatta olan torunlarının da izi sürülüyor. Belgesel daha sonra 13 bölüm halinde yayınlanacak.

Gürcistan Dostluk Derneği tarafından hazırlanan, Yönetmen Ercan Durmuş tarafından Türkiye ve Gürcistan'da 14 şehirde çekilen belgeselin 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Kültür Etkinleri kapsamında Eskişehir'deki galasına, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Türkiye Gürcistan Parlamento Dostluk Grubu Başkanı Bursa Milletvekili Hüseyin Aydın, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve Gürcistan Diaspora Bakanı Konstantine Surguladze ve Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti Parlamento Başkanı Avtandil Beridze'nin katılacağı belirtiliyor

Sadrazam Koca Yusuf Paşa, Sadrazam Halil Hamit Paşa, Müşir Şakir Paşa, Müşir Ali Saip Paşa, Müşir Vasıf Paşa, Ahmet Avni Paşa, Hasan Fehmi Paşa, Şeyhülislam Mirza Mustafa Efendi, Şeyhülislam Mehmet Esat Efendi başta olmak üzere Gürcülerin Osmanlı İmparatorluğu içerisindeki saygın yerini gösteren belgesel, Osmanlı Rus savaşı döneminden bu yana Osmanlı medeniyetine katkıları ve bu ailelerinin ve bugün yaşayan torunlarının hikayelerini görsel bir zenginlik içinde anlatıyor. Osmanlı Gürcüleri Göç Belgeseli, 93 harbi göçünün en acı yüzünü ortaya koyarken, yaşanan savaş ve göç dramını tarihi belgelerle ve son şahitleriyle günümüze aktarıyor. Tarih Danışmanlığını Prof. Dr. Şuşana Putkaradze, Tarihçi/Yazar Mümin Yıldıztaş ve Tarihçi/Yazar Murat Kasap'ın yaptığı "Osmanlı Gürcüleri- Göç" belgeselinin yönetmeni Ercan Durmuş, Gece 11.45, Kolay Para sinema filmleri ve dizilerde yönetmen ve görüntü yönetmeni olarak pek çok işe imza atmış bir isim olarak biliniyor.

Ece tarafından yönetilen Eskişehir ESPARK AVM Sinema Salonu 1'de 21 Mayıs 2014 saat 20: 30'da gerçekleştirilecek "Osmanlı Gürcüleri- Göç" belgeselinin galası ile birlikte ayrıca Gürcistan ve Türkiye'de yapılan çekimlerde yer alanlardan oluşan bir de fotoğraf sergisi de açılacak. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Osmanlı Gürcüleri Göç' Belgeselinin Galası Eskişehir'de Yapılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement