Osmanlı'nın İlk Başmüderrisi Dünyaya Tanıtılacak - Son Dakika
Yerel

Osmanlı'nın İlk Başmüderrisi Dünyaya Tanıtılacak

Erciyes Üniversitesi, Osmanlı Devleti'nin ilk başmüderrisi Davud El-Kayseri'nin yaşamını ve öğretilerini araştıracak.

20.02.2013 11:45  Güncelleme: 11:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orhan Canbulatel - Erciyes Üniversitesi (ERÜ), Osmanlı Devleti'nin ilk başmüderrisi Davud El- Kayseri'nin yaşamını ve öğretilerini araştıracak.

Üniversite bünyesinde kurulan Davud El-Kayseri Tasavvuf Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Melikgazi Belediyesi tarafından restore edilerek ERÜ'ye devredilen tarihi Çayırağası Konağı'nda faaliyet gösterecek.

Rektör Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kayseri'nin sosyal ve kültürel açıdan da dünyada giderek artan bir öneme sahip olduğunu belirterek, sadece Türkiye'nin değil dünyanın da bilgi odaklarından birisi olduğunu söyledi.

Kayseri'nin kendine ait farklı bir sosyo-kültürel altyapısı olduğuna dikkati çeken Keleştemur, şöyle devam etti:

"Ekonomisinde ve eğitim düzeyinde bir gelişme ve kalkınma oldu. Bu dünyada merak konusu. 'Acaba böyle bir ortamda, Anadolu'nun ortasında, bu gelişme neden oluyor, bu gelişmenin altındaki temel dinamikler nelerdir' merak ediliyor. Bu konuda bizim üniversitemize de ziyaretler yapılıyor. İngiltere'den, Amerika'dan farklı sivil toplum örgütlerinden araştırmacılar geliyor. Bu bakımdan bizim de kendimizi bilmemiz lazım, çevremizi bilmemiz lazım. Bu nedenle sosyal bilimlerle alakalı birkaç merkez kurmaya karar verdik. Bunlardan biri de Davud El-Kayseri Tasavvuf Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'dir."

-Tarihi konak, merkeze tahsis edildi-

Keleştemur, Davud El-Kayseri'nin Kayseri'de doğduğunu, tahsilini ise Kahire'de yaptığını belirterek, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk başmüderrisi olduğunu anımsattı.

Davud El-Kayseri'nin İznik Medresesi'ne tayin edilen il başmüderris olduğunu vurgulayan Keleştemur, şöyle konuştu:

"Daha sonra Kayseri'ye tekrar gelmiş. İznik'te meftun olduğu söyleniyor ancak Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde de Kayseri'de mezarı olduğuna dair bilgiler var. Sahip çıkmakta çok geciktik. Gerek bizim değerlerimiz, gerekse İslam dünyasının değerleriyle ilgili İngiltere'de Amerika'da onlarca merkez bulabilirsiniz. İmamı Rabbani Enstitüsü'nden tutun, Muhyiddin Arabi, Mevlana, Yunus Emre enstitüleri... Balkanlar'da bile Türkiye'den daha fazla sayıda araştırma merkezi var. Biz de kurduğumuz tasavvuf araştırmaları merkezi sayesinde Davut El Kayseri'yi dünyaya tanıtacağız."

Keleştemur, Melikgazi Belediyesi'nin Şehit Nazımbey Mahallesi'ndeki tarihi Çayırağası Konağı'nı restore ederek üniversitelerine devrettiğini belirterek, Davud El-Kayseri Tasavvuf Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin çalışmalarını burada yürüteceğini sözlerine ekledi.

-Davud El-Kayseri-

Davud El-Kayseri, 14. asırda yaşamış önemli bir İslam düşünürü ve mutasavvıfıdır. Çeşitli kaynaklarda 1258-1261 tarihleri arasında doğduğu belirtilmektedir. Tahsil hayatına doğduğu yer olan Kayseri'de başladığı ve dini ilimlerdeki bilgisini artırmak için Kahire'ye gittiği bilinmektedir. Tasavvufi terbiyesini yine Konevi'nin talebelerinden birisi olan Abdurrezzak Kaşani'nin yanında alan Davud El-Kayseri, Orhan Gazi tarafından 1336 yılında İznik'te yaptırılan medreseye müderris olarak tayin edilmiştir. Davud El-Kayseri, ölümüne kadar bu görevde kalmıştır.

Yayıncı: Şükran Yücel - KAYSERİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Osmanlı'nın İlk Başmüderrisi Dünyaya Tanıtılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement