Osmanlı 'Sahur Meclisi' Üsküdar'da Yeniden Canlanıyor - Son Dakika
Güncel

Osmanlı 'Sahur Meclisi' Üsküdar'da Yeniden Canlanıyor

Osmanlı \'Sahur Meclisi\' Üsküdar\'da Yeniden Canlanıyor

Ramazan Şehri Üsküdar’da Osmanlı saray geleneği olan Sahur Meclisi yeniden canlanıyor.

25.06.2014 10:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ramazan Şehri Üsküdar'da Osmanlı saray geleneği olan Sahur Meclisi yeniden canlanıyor. Cuma ve cumartesi geceleri kurulacak olan Sahur Meclisi'nde İstanbul'un en ünlü camilerinin müezzinleri ve Türkiye'nin en ünlü hafızları Üsküdarlılara Kur'an-ı Kerim tilaveti sunacak.

Kültür şehri Üsküdar'da bu sene Ramazan dolu dolu yaşanacak. Türkiye'de 'İftar Çadırı' geleneğini başlatan Üsküdar Belediyesi bu Ramazan'da da Osmanlı sarayı geleneği olan Sahur Meclisi'ni yeniden kurarak bir ilki gerçekleştirmiş olacak. Üsküdar'ın dört bir yanında yine iftar ve sahur sofraları kurulacak. Şemsipaşa başta olmak üzere Üsküdar'ın her mahallesinde ilahi, Türk Tasavvuf Musikisi ve ezgiler yankılanacak, tiyatro ve çocuk oyunları sergilenecek.

ÜSKÜDAR'DA "SAHUR MECLİSİ" TOPLANIYOR

"Osmanlı Konak Sahurları Meclisi" geleneği Üsküdar'da yaşatılacak. Cuma'yı Cumartesi'ne bağlayan ve Cumartesi'yi Pazar gününe bağlayan gecelerde gerçekleştirilecek olan Üsküdar Sahur Meclisi'nde; Saz Meclisi, Söz Meclisi, Kur'an Meclisi, Esma Meclisi, Temcid, Sala, Üsküdar'da Sabah Ezanları ve Dua Meclisleri kurulacak.

Yusuf Özkan Özburun yönetimindeki "Mehmet Kemiksiz ile Üsküdar'da Sahur Meclisi" programı, gece saat 01: 00'de başlayacak. İmsak ezanının okunmasından sonra yapılacak dua ile sona erecek.

TÜRKİYE'NİN EN İYİ HAFIZLARI KUR'AN-I KERİM TİLAVETİ SUNACAK

Üsküdar Sahur Meclisi'nde, Mustafa Kızılcaoğlu, Faruk Yazar, Mehmet Koçyiğit, Numan Duygu, Hasan Tok, Mustafa Efe,Ahmet Uzunoğlu ,Osman Şahin, Ali Derman ve Necati Öztürk gibi Türkiye'nin en ünlü hafızları Kur'an-ı Kerim ziyafeti sunacak. Salaların devamında ise iki hafız eşliğinde sabah ezanı okunacak.

ÜSKÜDAR TASAVVUF VE İLAHİYE DOYACAK

Şemsipaşa'da kurulan sahnede, Türkiye'nin ve dünyanın ünlü Tasavvuf Musikisi, Klasik Türk Müziği ve İlahi sanatçıları Üsküdarlılara resital sunacak. Multi platinum ödüllü, Arap sanatçı Maher Zain, Üsküdar'da vereceği ilahi konserinde Dünya'ya barış ve kardeşlik çağrısında bulunacak.

'SUFİ DEVRAN'

Farklı ekollerin Allah'ı anma şekillerinin birçoğunu tek bir gösteri çatısı altında toplayıp orijinaline sadık biçimde sahneye uyarlayan Sufi Devran Topluluğu, Türkiye ve Dünya'da benzeri olmayan unutulmaz bir performansla Üsküdarlılarla buluşacak. Ayrıca Halil Necipoğlu, Mesut Kurtiş, Mehmet Kemiksiz, Fatih Koca, Ömer Karaoğlu ile Eşref Ziya Terzi Üsküdarlılara Tasavvuf Musikisi ve İlahi resitali sunacak.

ÇOCUK GÖZÜYLE RAMAZAN

Üsküdar Belediyesi her yıl olduğu gibi bu Ramazan'da da çocukları unutmadı. Karagöz üslubunu yeniden gün ışığına çıkaran Hayali Alpay Ekler, "Tasavvufi Karagöz" olarak adlandırdığı tiyatro gösterileriyle Şemsipaşa'da Üsküdarlılarla buluşacak. "Çocukca Ramazan" programında Sezgin Maden ile Burak Sezen Üsküdarlı çocuklara eğlenceli anlar yaşatırken program süresince gösterileri izleyenlere "Hayal Kumanyası" hediye edilecek.

MAHALLELERDE RAMAZAN COŞKUSU

Ramazan coşkusu, Üsküdar'ın mahallelerinde de devam edecek. Ramazan boyunca her cuma akşamı mahallelerde etkinlikler düzenlenecek.

Kültür programları çerçevesinde Ünalan Mahallesi'nde şair ve sanatçı Dursun Ali Erzincanlı konser verecek. Televizyon programcısı ve şair Serdar Tuncer ise Kirazlıtepe Mahallesi'nde şiir dinletisi sunacak. Grup Dergah'da, Bulgurlu Mahallesi'nde Üsküdarlılara ilahiler sunacak.

KADİR GECESİ ÖZEL

Mübarek Ramazan ayının en faziletli gecesi olarak kabul edilen Kadir Gecesi'nde, Üsküdar sahilinde İstanbul'lular için muhteşem bir Kur'an-ı Kerim tilaveti ve kaside dinletisi sunulacak.

Kadir Gecesi'nde Türkiye'nin ünlü hafızları sabaha kadar vatandaşlara Kur'an-ı kerim ziyafeti sunarak gönülleri coşturacak. İstanbul'un en ünlü cami müezzinlerinden oluşan ilahi koroları ise kaside ve naatlarla müminlere unutulmaz anlar yaşatacak.

DOYUMSUZ RAMAZAN MUHABBETİ

Ramazan Şehri Üsküdar'ın her bir metre karesinde Ramazan'ın manevi hazzı yaşanacak. Üsküdar Salacak'taki Balaban Tekkesi Kültür Evi'nde Prof. Dr. Hüseyin Hatemi ile Doç. Emin Işık, Prof. Dr. A. Güner Sayar, Kerim Öztürk, Doç. Dr. Gülgün Uyar ve Prof. Dr. A. Güner Sayar tarafından muhabbet ve Kur'an-ı Kerim Tilavet Ağzı Sohbetleri gerçekleştirilecek.

Tekke ve tasavvuf müsikisinin de icra edileceği Balaban Tekkesi Kültür Evi'nde ayrıca Cerrahi ve Mevlevi Tekke Müsikisi'nden önekler sunulacak.

ÜSKÜDAR'DA ENDERUN TERAVİHLERİ DEVAM EDECEK

Unutulmaya yüz tutmuş Enderun Teravihleri geleneği Üsküdar'da yeniden ihya edilerek yaşatılmaya devam ediyor. Üsküdar'ın geçtiğimiz yıl başlattığı Enderun Teravihleri bu yıl da devam edecek.

İstanbul'un merkezi Üsküdar, asrın projesi Marmaray'ın açılmasıyla ulaşımın da merkezi oldu. Ramazan süresince Marmaray, toplu taşıma vapur ve teknelerle Üsküdar'dan evlerine gidecek olanlar için sahilde kurulan Ramazan çadırında her gün iftar verilecek ve Zeynep Kamil Mahallesi, Yavuztürk Mahallesi, Bahçelievler Mahallesi, Ferah Mahallesi, Ünalan Mahallesi, Harem, Cumhuriyet Mahallesi, Siyami Ersek Hastanesi, Haydarpaşa Numune Hastanesi gibi noktalarda ise Ramazan sürecinde vatandaşlara iftar yapma imkanı sağlanacak. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Osmanlı 'Sahur Meclisi' Üsküdar'da Yeniden Canlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement