Osmanlı Tarihine Farklı Bir Bakış - Son Dakika
Güncel

Osmanlı Tarihine Farklı Bir Bakış

Alanında bir ilk olma özelliği taşıyan, Mehmet Karaaslan'ın kaleme aldığı "Ebced", Osmanlı tarihçiliğinin ve edebiyatının ulaştığı noktayı göstermesi açısından önemli bir eser.

14.03.2015 10:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Ebced", tarihî olayları edebî bir dille ifade eden tarih düşürme sanatıdır. Bu sayede Osmanlılarda tarihçilik estetik bir yüze kavuşmuştur.

"Ebced" hesabına göre, bazı harfler belirli bir rakama karşılık gelir. Kelime veya cümleleri oluşturan harflerin toplamı da anlatılan olayın tarihini verir. Hem olayla ilgili mısra yazmak hem de o mısradaki rakamlarla olayın tarihini tam olarak verebilmek hayli zor ve ustalık isteyen bir iştir. Peygamber Efendimiz zamanında da ebcedin kullanıldığı bilinir.

Osmanlı Tarihine Farklı Bir Bakış

Mehmet Karaaslan'ın hazırladığı, Yitik Hazine Yayınları tarafından yayımlanan "Mısralara Gizlenmiş Osmanlı Tarihi Ebced"kitabı, şairlerin divanlarında bulunan on binlerce tarih manzumesi arasından Osmanlı tarihi ile ilgili mühim olayların alındığı, kronolojik olarak ilerleyen bir çalışma. Kitapta Osmanlı saltanatının başlangıcından, Misak-ı Milli'nin kabulüne kadar çok geniş bir hadiseler bütününe yer veriliyor. Böylelikle Osmanlı tarihi, Türkiye'de ilk defa ebced gözüyle şair bakışıyla bir bütün olarakokuyucuya sunuluyor.

Tarih manzumelerinde yer alan hadiselerin farklı kaynaklardan yararlanarak detaylandırıldığı çalışmada olayların Osmanlı tarihi içindeki önemine de vurgu yapılıyor. Kitapta tarih manzumelerinin orijinal yazılışı, transkripsiyon edilmiş hâli ve günümüz Türkçesine sadeleştirilmiş şekli veriliyor.

Tarihimizin Dönüm Noktaları Bu Kitapta

Osmanlı tarihini şairane bir bakışla baştan sona anlatan, Mehmet Karaaslan'nın otuz yıllık çalışmalarının sonucu "Ebced", tarihimizin göz ardı edilen hazine değerindeki birikimini ortaya koyuyor. İnşa edilen çeşmelerin, hanların, kervansarayların, büyük yangınların, padişahların cülus törenlerinin, savaşların, barışların anlatıldığı kitapta Osmanlı tarihinde yaşanmış pek çok mühim olaya da ışık tutuluyor. "Osmanlılar Balkanlara Yerleşiyor", " İstanbul'un Fethi", "Yavuz'un Osmanlı Hükümdarı Olması", "Osmanlılar İslam Dünyasının Başına Geçiyor", "Osmanlı Cihan Devleti Celali İsyanları ile Boğuşuyor", "Patrona Halil Ayaklanması Tahtta Değişikliğe Yol Açıyor", "Osmanlı-Rus Harbi" ve "Yeniçeri Ocağı'nın Söndürülmesi" bu önemli olayların anlatıldığı başlıklardan bazıları.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Osmanlı Tarihine Farklı Bir Bakış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement