Ötekinin Rüyası Mario Vargas Llosa'nın Önsözüyle - Son Dakika
Kültür Sanat

Ötekinin Rüyası Mario Vargas Llosa'nın Önsözüyle

Ötekinin Rüyası Mario Vargas Llosa\'nın Önsözüyle

Bütün dünyada olduğu gibi Türk edebiyatında da birçok usta yazarı etkileyen Julio Cortázar'ın bütün öyküleri ilk defa Türkçede!

15.12.2016 14:58  Güncelleme: 15:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Böyle gayet iyiydik ve yavaş yavaş düşünmeyi bırakıyorduk. İnsan düşünmeden de yaşayabiliyor."

"Cortázar esas devrimi öyküleriyle yaptı."
– Mario Vargas Llosa

Arjantin'in en büyük yazarlarından Julio Cortazar'ın öykülerinin tamamı ilk defa Türkiye'de okurlarıyla buluşuyor. Cortazar, edebiyata ve gerçekliğe yaklaşımıyla çağdaşlarını olduğu kadar dünyanın dört bir yanında sonraki nesilleri de derinden etkileyen bir yazar. Bir başka ustanın, Mario Vargas Llosa'nın sunuşuyla yayımlanan Ötekinin Rüyası, Arjantinli yazarın zengin ve fantastik öykü dünyasının ilk durağı.

Yazarın 1937-1945 arasında kaleme aldığı ilk dönem öykülerinin yer aldığı Öteki Yaka ve kendi ismiyle çıkan ilk eseri olan Hayvan Hikâyeleri'nin (1951) yanında Oyunun Sonu (1956) ve Gizli Silahlar (1959) derlemelerini de içeren Ötekinin Rüyası, Cortázar'a aşina olanların her okuyuşta farklı yönlerini keşfedecekleri bir başucu kitabı, yeni başlayacaklar içinse mükemmel bir giriş niteliğinde.

JULIO CORTÁZAR

1914'te Brüksel'de doğdu. Arjantin'de öğrenim gördükten sonra, öğretmenlik ve çevirmenlik yaptığı sıralar, Perón hükümetinin uygulamalarından duyduğu düş kırıklığıyla ülkesini terk ederek Paris'e yerleşti. 1981'de Fransız uyruğuna geçti ama Arjantin yurttaşlığından da ayrılmadı. 1950'li yıllarda yayımlanan Hayvan Hikâ­yeleri, Oyunun Sonu ve Gizli Silahlar adlı öykü kitaplarını 1963'te yayımlanan Seksek adlı romanı izledi. Bugün yazarın başyapıtı sayılan Seksek, geleneksel romanın olay örgüsünü altüst eden, belirli bir sona bağlanmayan açık uçlu bir romandı. Cortázar'ın öteki önemli yapıtları arasında Manuel'in Kitabı ve Mırıldandığım Öyküler sayılabilir. Edgar Allan Poe'nun yapıtlarını İspanyolcaya kazandıran Cortázar, son yıllarında kendini insan hakları davalarına adadı ve UNESCO'da çalıştı. 1984'te Paris'te öldü.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Ötekinin Rüyası Mario Vargas Llosa'nın Önsözüyle - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement