Otelcilik Sektöründen Bankalara 20 Milyar Liralık Kredi Hacmi - Son Dakika
Ekonomi

Otelcilik Sektöründen Bankalara 20 Milyar Liralık Kredi Hacmi

Otelcilik Sektöründen Bankalara 20 Milyar Liralık Kredi Hacmi

AKTOB'un hazırladığı "Geleceğin Turizmi, Turizmin Geleceği Raporu"na göre, Türkiye'nin kıyı bölgelerindeki turistik tesislerin yüzde 65'inin yenilenmesi gerekiyor Yenileme, yeni yatırım ve satın almalarla birlikte turizm sektörünün finansman pazarında yaklaşık 20 milyar liralık kredi hacmi yaratacağı belirtiliyor Rapora göre geleceğin turizminde belirleyici iletişim teknolojileri olacak, internet uygulaması sayesinde alışverişten oto kiralamaya ve gezilecek yerlere kadar her şeyi "dijital seyahat arkadaşı" belirleyecek.

25.11.2014 13:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Türkiye'de otelcilik sektöründeki yenileme çalışmaları, yeni yatırım ve satın almaların finansman pazarında yaklaşık 20 milyar liralık kredi hacmi yaratacağı belirtiliyor.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) tarafından hazırlanan "Geleceğin Turizmi, Turizmin Geleceği" başlıklı rapora göre, Türkiye'nin turizmde geleceğe yönelik hazırlık sürecinde öncelikli konuların başında yenileme yatırımları geliyor.

Otellerin yenileme yatırımı yapmasının rekabetin yalnız fiyat olarak değil, kalite ile yürütülmesi açısından da önemli olduğuna dikkat çekilerek, konunun müşterilerin odalarındaki değerlendirme formuna yazdıkları notlara kadar yansımaya başladığı belirtildi.

Rakip ülkelerin yenileme çalışmaları

Raporda, başta İspanya olmak üzere Akdeniz ülkelerinin, artan rekabette güçlerini koruyabilmek için otel yenilemelerine odaklandığı, İspanya'da kamu ve yerel yönetimlerin sağladığı destekleme ile yenilemelerin zorunlu hale getirildiği, Yunanistan'ın iki yıldır bu konuda ciddi yatırım yaptığı, Mısır'ın da otel yenileme yatırımlarında atağa geçtiği kaydedildi.

20 milyar liralık kredi pazarı

Kıyı bölgelerinde otellerin 10-12 yılda, şehirlerde 15-20 yılda yenilenmesi gerektiği ifade edilen raporda, Türkiye'nin kıyı bölgelerindeki tesislerin yüzde 65'inde değişik birimlerde farklı düzeylerde yenileme gerektiği vurgulandı.

Rapora göre, bakım onarım yatırımları otellerin bütçelerinde önemli yer tutuyor. Bu, aynı zamanda bankalara da önemli bir kredi kullandırma alanı açıyor. Türkiye'ye rakipleri karşısında önemli avantaj sağlayan genç tesislere sahip olma avantajını sürdürebilmesi için yenileme yatırımlarının hızlandırılması gerekiyor.

Turizm sektörünün konaklama yatırımlarının Türk kurumsal finansman pazarında oluşturduğu rakam, yaklaşık 10 milyar 930 milyon lirayı buluyor. Altyapı yatırımları ve satın almalarla Türk turizm sektörünün finansman pazarında yaklaşık 20 milyar liralık kredi hacmi yaratacağı tahmin ediliyor.

Otellerin yaş grubuna göre dağılımı

Türkiye'de turizmin atılım dönemi olarak kabul edilen 1980'li yılların ikinci yarısından sonra yapılan otel yatırımlarının üzerinden 30 yıl geçti. Bu süre, yenileme için ortalama 10 yıl olarak kabul edilen yenileme süreleri itibarıyla ele alındığında, ortaya 10'ar yıllık 3 ayrı yaş grubu çıkıyor.

2013 sonu itibarıyla 1984-1993 döneminde yapılmış 970 tesis ve 80 bin 301 oda, 1994-2003 döneminde yapılmış 659 tesis ve 93 bin 756 oda, 2004-2013 döneminde yapılmış 742 tesis ve 155 bin 101 oda bulunuyor.

En genç oteller Antalya'da, en yaşlı oteller İstanbul'da

Türkiye'deki otellerin yüzde 44'ü, 10 yaşın altında. Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli otellerin işletmeye giriş tarihlerine göre sıralamasında en genç tesisler, bölge olarak Akdeniz, il bazında Antalya'da, en yaşlı oteller de bölge olarak Marmara, il bazında ise İstanbul'da bulunuyor. Antalya'daki otellerin yüzde 65'i, İstanbul'daki otellerin ise yüzde 29'u, 10 yaşın altında.

Oransal olarak bakıldığında Akdeniz'deki otellerin yüzde 63'ü, Güneydoğu Anadolu'daki otellerin yüzde 49'u, Doğu Anadolu'daki otellerin yüzde 43'ü, İç Anadolu'daki otellerin yüzde 36'sı, Karadeniz ve Marmara'daki otellerin yüzde 33'ü, Ege'deki otellerin ise yüzde 32'si 10 yaşın altında bulunuyor.

10 yaşın üzerindeki tesisler itibarıyla Türkiye'nin şu andaki durumu, rakip ülkelere göre daha avantajlı. İspanya'daki tesislerin yüzde 41'i, Çek Cumhuriyeti ve Portekiz'deki tesislerin yüzde 21'i, İtalya'daki tesislerin yüzde 19'u, Yunanistan'daki tesislerin yüzde 18'i, Almanya'daki tesislerin yüzde 8'i, İngiltere'deki tesislerin ise yüzde 7'si 10 yaşın altında.

Geleceğin turizminde neler olacak

Raporda, geleceğin turizmi ile ilgili de şu öngörülerde bulunuldu:

"Gelecekte yalnız seyahat eden, bekar anne/babalar, evli veya evli olmayan çiftler artacak. Otellerde kablosuz internet ve ücretsiz wi-fi, kahve makinelerinden daha önemli hale gelecek. Son dakika rezervasyonları artacak. 10 yıl içinde zaman alıcı çevrimiçi seyahat bulma, araştırma ve farklı platformlar ile cihazlar üzerinden rezervasyon yapma işi ortadan kalkacak. Online tatil takas sistemi oluşacak. Bilgiye ulaşım kolaylaşacak.

Yorum sitelerinin işlevi değişecek. Mobilleşme altıncı his olacak. Keşif yelpazesi genişleyecek. Dijital seyahat arkadaşı, gezginlerin seyahatlerini planlama ve rezervasyonlarını yapmanın ötesinde geçmişteki bilgilerden hareketle o geziden en iyi sonuç almasını sağlayacak. Seyahat arama, arama motorları sayesinde kolay olacak. On yıl sonra, 2024'te her gezginin kendisine özel bir e-ajanı olacak. Küçük bir saati veya takısının içindeki bu cihaz, kişiye tur rehberi gibi davranacak. Dijitalleşme, seyahate 'milenyum gezgini', 'dijital seyahat arkadaşı' gibi yeni terimler getirecek."

2030'da, İstanbul Kapalı Çarşı, Myanmar, Petra (Ürdün), Machu Picchu (Peru), Çin Seddi, Eyfel Kulesi (Fransa), Vatikan, Angkor Wat (Kamboçya) gibi turistik bölgeler önceden rezervasyon yapılarak görülebilecek. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Otelcilik Sektöründen Bankalara 20 Milyar Liralık Kredi Hacmi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.


Advertisement