Otizmli Gençler İş Hayatına Katılıyor! - Son Dakika
Güncel

Otizmli Gençler İş Hayatına Katılıyor!

Otizmli Gençler İş Hayatına Katılıyor!

Beylikdüzü Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Açıldı

28.05.2014 16:08  Güncelleme: 16:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından 2011 yılında desteklenen, T.C. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tohum Otizm Vakfı işbirlikleri ile yürütülen "Otizmli Gençlerin Üretkenliğinin Arttırılması ve İşgücü Piyasasına Girişlerinin Desteklenmesi" projesi tamamlandı.

Proje kapsamında "Beylikdüzü Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi" inşaatı ve müfredatı tamamlanarak eğitim öğretim hizmetlerine sunuldu. Koç Holding de Ülkem İçin Projesi kapsamında Tohum Otizm Vakfı ile engelsiz eğitim için örnek ilçe modeli geliştirmek üzere Beylikdüzü'nde güçlerini birleştirdi. Koç Holding, merkezde görev yapan eğitimcilerin hizmetiçi eğitimlerini üstlenirken Beylikdüzü'nde bulunan 20 okulda Kaynaştırma Eğitimi Çalışmaları'nın gerçekleşmesini sağladı. Bugüne kadar kaynaştırma seminerleri ile 20 okulda 13 bin 601 öğrenciye, 40 bin 803 aile bireyine ve 431 eğitmene ulaşıldı.

Otizmli gençlerin toplumda bağımsız birer birey olarak yaşamaları, istihdama katılmaları adına kurulan, Türkiye'nin ilk ve tek model iş okulu olan "Beylikdüzü Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi"nin resmi açılışı Beylikdüzü Kaymakamı Sayın Ahmet Mesut Demirkol, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Dr. Muammer Yıldız, İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Sayın Ahmet Koçibar, Beylikdüzü Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu, Tohum Otizm Vakfı Kurucu Başkanı Sayın Mine Narin, Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Sayın Oya Ünlü Kızıl ve Tohum Otizm Vakfı Sosyal Komite Üyelerinin katılımları ile gerçekleşmiştir.

Tohum Otizm Vakfı Kurucu Başkanı Mine Narin, Erken tanı ve erken kesintisiz özel eğitim ile otizmli bireylerin toplumda bağımsız birer olarak yer alabilmeleri adına meslek çalışmalarının önemine değindiği konuşmasında "Tohum Otizm Vakfı'nın hedeflerinden en önemlisi otizmli bireylerin toplumsal yaşama daha aktif ve özgüvenli olarak katılımını ve toplumun otizmli bireyler ile birlikte yaşama fikrini benimsemesini sağlamaktır. Bu amaçla Tohum Otizm Vakfı, kurulmasından bu yana 11 yıldır otizmli bireyler ve ailelerine yönelik çeşitli projeler, savunu faaliyetleri ve farkındalık çalışmaları yürütmektedir. Bu hedefe ulaşmak için tamamlanan en etkili projelerden biri, kuşkusuz bugün Beylikdüzü İş Okulu'nun hayata geçmesidir. Hepimizin ortak temennisi, otizmli gençlerimizin farklı sektörlerde mesleki eğitim alarak iş becerilerini artırmak, aktif işgücüne katılımlarını sağlamaktır. Beylikdüzü Özel Eğitim İş Uygulama Okulu aracılığıyla, iş dünyasında farkındalık yaratarak, işverenlerin ileriki dönemde istihdam edeceği otizmli gençleri tanımasını, kamu ve özel sektörde staj ve sonrasında iş imkanı sağlanmasını hedefliyoruz" dedi.

Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl da, Koç Topluluğu'nun ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimi için çalıştığına dikkat çekti. Ülkem İçin Engel Tanımıyorum projesinde hak temelli bir anlayışla hareket ederek zihinlerin, fiziksel mekânların ve ürün ile hizmetlerin engelli vatandaşlarımız için erişilebilir kılınmasına odaklandıklarını belirten Oya Ünlü Kızıl, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu amaçlar çerçevesinde her projemizde olduğu gibi alanında başarılı sivil toplum kuruluşlarıyla işbirlikleri gerçekleştiriyoruz. Tohum Otizm Vakfı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği de bunun bir örneği. Ülkemizin hedeflediği kalkınma, ancak gençlerimiz, kadınlarımız ve engelli nüfusun sosyal ve ekonomik hayata tam katılımlarını sağlamakla mümkün. Bu konuda hepimize önemli görevler düşüyor. Bir proje tasarlarken örnek alınabilecek, uygulanabilir modeller çalışmamız gerekiyor. Dileğimiz Beylikdüzü Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi ve kaynaştırma eğitimine katılan gönüllü okullar ile birlikte, ortaya koyulan bu "örnek ilçe" modelinin de tüm ülkemizde yaygınlaştırılmasıdır. "

Otizmli gençler çalışıyor

Serigrafi baskı, çamaşırhane, kat görevlisi ve hizmet sektörü alanında eğitim alan otizmli gençler iş gücü piyasasında üretken bireyler oluyorlar. Beylikdüzü Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi'ndeki otizmli öğrenciler için Tohum Otizm Vakfı tarafından özel olarak geliştirilen müfredat dâhilinde eğitim alan otizmli gençler, kamu ve özel sektör kurumlarında stajlarını tamamlayarak iş yaşamında yerleri alacaklar.

Müfredat Desteği Tohum Otizm Vakfı'ndan

İstanbul Kalkınma Ajansı'nın fonladığı proje kapsamında, Beylikdüzü Özel Eğitim İş Uygulama Okulu'nun inşaat yapımı ile eş zamanlı başlayan eğitimci eğitimleri Tohum Otizm Vakfı uzman kadrosu tarafından tamamlandı. Öğrenci seçim kriterlerinin belirlenmesi, sınıf ve eğitim ortamlarının düzenlenmesi, bilimsel kaynaklı özel müfredatın oluşturulması ve eğitim öğretimin başlaması ardından süpervizyon eğitimleri Tohum Otizm Vakfı uzman kadrosunun desteği ile tamamlanmıştır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Otizmli Gençler İş Hayatına Katılıyor! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement