Otsuka'nın Vücutta Dijital Olarak Takip Edilebilen İlacına Fda'den Onay - Son Dakika
Güncel

Otsuka'nın Vücutta Dijital Olarak Takip Edilebilen İlacına Fda'den Onay

Uluslararası dev bir Japon ilaç firması olan Otsuka tarafından psikiyatrik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmak üzere üretilen ve sindirilebilir sensöre sahip ilk dijital ilaç ABILIFY MYCITE, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylandı.

12.01.2018 13:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası dev bir Japon ilaç firması olan Otsuka tarafından psikiyatrik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmak üzere üretilen ve sindirilebilir sensöre sahip ilk dijital ilaç ABILIFY MYCITE, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylandı.

Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü'nden yapılan açıklamada, ABILIFY MYCITE sisteminin, ABILIFY MYCITE, giyilebilir MYCITE Patch sensörü, MYCITE APP akıllı telefon uygulaması ve sağlık uzmanları için geliştirilen çevrim içi portallardan oluştuğu, bu sistemin FDA tarafından onaylandığı bildirildi.

Açıklamada, şizofreni, tip 1 bipolar bozukluk veya majör depresyon tanılı yetişkin hastaların bu yeni dijital ilaç sisteminden faydalanabileceği belirtilerek, ilacın Türkiye'ye gelmesi için de çalışmaların sürdürüldüğü kaydedildi.

İlacın alımına dair verileri kaydederek hasta ve sağlık uzmanına aktaran, hastanın hareket düzeyine dair bilgi toplayan sistemin, hastanın bildirdiği dinlenme düzeyi ve ruh hali bilgilerini de hastanın onayıyla sağlık uzmanı, aile üyeleri ve bakım ekibiyle paylaştığı aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"FDA onaylı ilk dijital ilaç olma özelliğine sahip sistem, zamana bağlı ilaç alımına dair objektif bilgiler sunarak ciddi ruhsal bozuklukları olan hastaları tedavi eden sağlık uzmanlarıyla iş birliğini güçlendirmeyi amaçlıyor. FDA onaylı ABILIFY MYCITE, yetişkinlerde şizofreni tedavisinde, akut mani ve mikst atak tedavisinde, tip 1 bipolar bozukluk idame tedavisinde, lityum veya valproataek olarak ve majör depresif bozukluk tedavisinde ekleme tedavi olarak kullanılacak. Üretim aşamasında kum tanesi boyutundaki gıda bileşenleri içeren ve sindirim yoluyla vücuttan atılan IEM sensörü, mide sıvısıyla temas ettiğinde etkinleşerek MYCITE Patch adı verilen giyilebilir bir sensörle iletişime geçiyor. MYCITE Patch, tablet alım tarihinin ve saatinin yanı sıra hareket düzeyi gibi bazı verileri algılayıp kaydederken, bu bilgileri ve tablet alım verilerini uyumlu bir mobil cihazdaki MYCITE APP uygulamasına aktarıyor. MYCITE APP uygulaması ile bireyler, ilaç alımlarını ve günlük hareket düzeylerini objektif olarak inceleyebiliyor, aynı zamanda ruh hali ve dinlenme durumu bilgilerini kaydedebiliyor."

Açıklamada, belirlenen aile üyelerinin, bakım personeli ve sağlık uzmanının bireyin onayıyla zamana bağlı ilaç alım düzenlerini ekran aracılığıyla takip edebildiği belirtilerek, "Ciddi ruhsal bozuklukların farmakolojik tedavisinde, hastanın ilaç kullanımını takip edip bilgi verecek sistematik bir yaklaşımın eksikliği yaşanıyordu. Ciddi ruhsal bozuklukları olan kişiler için tasarlanan sistem, hastanın günlük ilaç alımını kaydetmesine ve sağlık ekibi ile daha bilgili bir şekilde diyalog kurmasına izin veriyor. Bakım ekibinin hangi üyesinin veya üyelerinin, kendilerinin ilaç alımı, hareket düzeyi, bildirdikleri ruh hali ve dinlenme durumları hakkındaki bilgilere erişebileceğini uygulama üzerinden hastalar kendileri belirtiyor. Bireyle birlikte değerlendirilen bu bilgiler, daha açık bir diyalog imkanı sağlayarak tedavi iş birliğine katkı sağlıyor." denildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Otsuka'nın Vücutta Dijital Olarak Takip Edilebilen İlacına Fda'den Onay - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, birlik ve beraberlik içinde size hizmet etmek için gün sayıyor
    21:51 Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, birlik ve beraberlik içinde size hizmet etmek için gün sayıyor

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Pozantı ilçesinde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, Cumhur İttifakı'nın birlik ve beraberlik içinde hizmet etmek için gün saydığını belirtti. Çelik, muhalefeti eleştirerek, birbirlerine ağır laflar söyleyenlerin artık bir araya gelemeyeceğini ve ülkeye verebilecekleri bir şeyin olmadığını ifade etti. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in darbe açıklamalarına tepki gösteren Çelik, gençlerin demokrasi, siyaset, bilim ve teknolojiyle yan yana olması gerektiğini vurguladı.

  • Van'da torbacılara yönelik operasyon: 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı
    21:45 Van'da torbacılara yönelik operasyon: 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı

    Van'da gençlerin yoğun bulunduğu alanlarda düzenlenen operasyonlarda 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı. Operasyonlarda toplamda 242,96 gram esrar, 50,66 gram sentetik uyuşturucu, 14,19 gram sentetik kannabinoid, 2,81 gram eroin, 48 uyuşturucu hap ve 7 sentetik ecza ele geçirildi. Gözaltına alınan 29 şüpheliden 9'u uyuşturucu ticareti yapmak/uyuşturucu madde nakletmek suçundan, 20'si ise uyuşturucu madde kullanmak suçundan işlem yapıldı.

  • Şanlıurfa-Diyarbakır karayolunda zincirleme trafik kazası: Ölü ve yaralılar var
    21:44 Şanlıurfa-Diyarbakır karayolunda zincirleme trafik kazası: Ölü ve yaralılar var

    Şanlıurfa-Diyarbakır karayolunun Siverek ilçe çıkışında meydana gelen trafik kazasında 2 araç ile bir motosikletin karıştığı bildirildi. Kazada ölü ve yaralıların olduğu belirtildi. Olay yerine itfaiye ve ambulans ekipleri sevk edildi.

  • Solingen'de kundaklama sonucu hayatını kaybeden Türk asıllı aile için anma töreni düzenlendi
    21:43 Solingen'de kundaklama sonucu hayatını kaybeden Türk asıllı aile için anma töreni düzenlendi

    Almanya'nın Solingen kentinde yaşadıkları evin kundaklanması sonucu hayatını kaybeden Türk asıllı aile için evlerinin önünde anma töreni düzenlendi. Törene çevre sakinleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Konuşmalarda olayın aydınlatılması ve ırkçılığın lanetlenmesi istendi.

  • Galatasaray, Hatayspor maçı hazırlıklarını tamamladı
    21:43 Galatasaray, Hatayspor maçı hazırlıklarını tamamladı

    Milli maçlar nedeniyle lige verilen arada Antalya'da, Hatayspor maçı hazırlıklarını sürdüren Galatasaray, Trendyol Süper Lig'in 31. haftasında yapacağı karşılaşmanın hazırlıklarını tamamladı. Antrenman, Teknik Direktör Okan Buruk yönetiminde gerçekleştirildi.


Advertisement