Oyak, Askere İki Anahtarı Garantiledi - Son Dakika
Ekonomi

Oyak, Askere İki Anahtarı Garantiledi

Oyak, Askere İki Anahtarı Garantiledi

Oyak, 10.5 Milyar Liralık Bilanço Varlığıyla 241 Bin 048 Üyesini Emeklilikte "Bir Ev, Bir Araba" Sahibi Yapmayı Garantiledi.

16.06.2009 04:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Oyak, 10.5 milyar liralık bilanço varlığıyla 241 bin 048 üyesini emeklilikte "bir ev, bir araba" sahibi yapmayı garantiledi.

Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, "Bir kıdemli başçavuş, 31 yılın sonunda Oyak’tan 195.7 bin lira alacak. Bu, bir ev, bir arabaya yetiyor" dedi. Ulusoy, ellerindeki 3 milyar dolar nakitin gücüyle dünyada kömür ve demir madeni arayışına girdiklerini söyledi.

ORDU Yardımlaşma Kurumu (Oyak), 48’inci yılında üyelerine "iki anahtar"ı, yani "bir ev, bir araba"yı garantiledi. 2008 sonu itibariyle 31 yıllık Oyak üyesi bir kıdemli başçavuş emekliliğinde 195 bin 770 lira toplu para alacak noktaya ulaştı. 39 yıllık Oyak üyesi bir korgeneral için de bu rakam 441 bin 404 liraya çıktı. Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, "Oyak’ın toplam bilanço varlıkları 2008 sonu itibariyle 10 milyar 588 milyon liraya ulaştı. Böylece, 241 bin 048 üyemizden her yıl emekli olan 5 bin dolayında kişi, artık Oyak’tan eline geçecek toplu parayla bir ev, bir araba alacak noktayı yakaladı" dedi.

Devletten tek kuruş yok

Coşkun Ulusoy, Oyak Çimento ve Otomotiv Grubu Başkanı Celalettin Çağlar ve Oyak Genel Müdür Yardımcısı Caner Öner’le birlikte Mardin Çimento’da sohbet toplantısı düzenledi. Ulusoy, Oyak’ı, "Türkiye’nin ilk özel emeklilik fonu, yatırım fonu, kredi kurumu, hayat ve sağlık sigortası kurumu" diye tanımladı. Ulusoy, Oyak’ın 48 yıldır devletten tek kuruş almadığını, bundan sonra da almayacağını vurguladı. Ulusoy, Oyak’ın vergide diğer holdinglerden temel farkı olmadığına dikkat çekerek, "İştirak yatırımlarında Oyak’a yapılacak temettü ödemelerinde yüzde 15 stopaj kesiliyor. 2008’de Oyak üzerinden yaratılan vergi ve fon kesintileri 1.4 milyar lira" diye konuştu.

Devlet 36, Oyak 10 kesiyor

Coşkun Ulusoy, Oyak’ın üyelerinin "bir ev, bir araba" hayalinin nasıl gerçek olduğunu şöyle anlattı:

Devlet memurun maaşından yüzde 36 kesiyor. Aynı kesinti ordu mensubu maaşından da yapılıyor.

Ordu mensuplarının zorunlu üye olduğu Oyak’a kesilen aidat maaşın yüzde 10’u düzeyinde bulunuyor.

31 yıllık Oyak üyesi kıdemli başçavuştan yapılan kesintinin toplamı nominal 11 bin 260 lirayı buluyor.

Başçavuş, maaşından yüzde 36 kesen devletten 31 yılın sonunda 48 bin 048 lira emeklilik yardımı alıyor.

Kıdemli başçavuş, 31 yıl maaşının yüzde 10’unu kesen Oyak’tan emeklilikte 195 bin 770 alabilecek.

İstanbul, İzmir, Ankara

Oyak, "bir ev, bir araba" iddiasını ortaya atarken, İstanbul, İzmir ve Ankara’daki konut fiyatlarından yola çıktı. 100 metrekarelik 3 artı 1 daire fiyatı için 170-210 bin liralık fiyat aralığı dikkate alındı. Otomobil için de 2009 model 1.4 Renault Symbol’ün ÖTV indirimli 19 bin 600 liralık fiyatı ile 2009 model 1.6 Renault Megane’nin ÖTV indirimli 27 bin 500 liralık fiyatı örnek alındı.

Dünyada maden arıyor

Ulusoy, "Oyakbank ve Axa Oyak’ı sattıktan sonra 3 milyar dolarlık bir nakit gücüne ulaştınız. Şirket alımı konusunda ilerleme kaydettiniz mi?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Türkiye’de Lafarge’dan Aslan Çimento’yu almak üzere anlaştık. İzinler bekleniyor. Dünyada ise kömür ve demir madeni almak için arayışlara girdik."

241 bin 048 üyesi var 39 bin 533’ü emekli

Subay, astsubay ve uzman jandarmalar Oyak’ın zorunlu üyelerini oluşturuyor.

TSK bünyesindeki sivil memurlar, Milli Savunma Bakanlığı çalışanları, Oyak Grubu çalışanları ve uzman erbaşlar, isteğe bağlı üyeler arasında yer alıyor.

Yedek subaylar ise Oyak’ın geçici üyesi konumunda bulunuyor.

Oyak’ın toplam üye sayısı 241 bin 048’e ulaşıyor.

Bunların 201 bin 515’ini çalışanlar oluşturuyor.

Oyak’ın emekli üyeleri 39 bin 533 düzeyinde bulunuyor.

Oyak’ın sivil üyeleri de 30 bini aşıyor.

Yılda 1 milyar liralık büyüme yakaladı

Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, göreve geldiği 2000 yılında toplam bilanço varlıklarının 643 milyon lira (1 milyar 023 milyon dolar) düzeyinde olduğunu vurguladı.

Ulusoy, 2008 yılı sonu itibariyle Oyak’ın toplam bilanço varlıklarının 10 milyar 588 milyon liraya (8 milyar 208 milyon dolar) ulaştığını belirtti.

Ulusoy, "Rakamlar, Oyak’ın bilanço varlıklarının yılda ortalama 1 milyar lira düzeyinde büyüdüğünü ortaya koyuyor" dedi.

Ulusoy ayrıca, Oyak’ın konsolide varlıkları toplamının ise 27 milyar lira düzeyinde olduğuna dikkat çekti.

Korgeneral emekli olurken 441 bin 404 lira alabiliyor

OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, "bir ev, bir araba" sloganıyla ortaya koyduğu emeklilik yardımlarına şu örnekleri verdi:

KORGENERAL (39 yıllık): Devlet, maaşından yüzde 36, Oyak ise yüzde 10 kesiyor. Oyak’a ödediği toplam nominal para 15 bin 760 liraya ulaşıyor. Emekli olurken devlet 64 bin 578 lira emeklilik yardımı verebiliyor. Oyak’ta 441 bin 404 lira toplu paraya ulaşabiliyor.

KIDEMLİ ALBAY (31 yıllık): Devlet, maaşından yüzde 36 kesiyor. Oyak’a aylık maaşının yüzde 10’unu ödüyor. Oyak’a ödediği aidat toplamının nominal düzeyi 13 bin 403 liraya ulaşıyor. Devlet emekli olurken 54 bin 469 lira emeklilik yardımı veriyor. Oyak’taki emeklilik yardımı 247 bin 754 liraya çıkıyor.

39 bin üye para bırakıyor Oyak dünya modeli olsun

OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, kurumun başında 9 yılı geride bıraktığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Oyak’ın 39 bin 533 üyesi emekli olurken, birikmiş parasının en az 4’te birini sistemde bırakıyor, üyeliği sürüyor. Parasının tümünü bırakanlar da var. Yılda 5 bin Oyak üyesi emekli oluyor. Parasının en az 4’te birini Oyak’ta bırakanların oranı yüzde 80’e ulaşıyor. Oyak aslında Türkiye’den dünyaya model olabilir. Modeli yurtdışında anlatıyoruz."

ABD’li nemayı duydu, ’parayı size yatıralım’ önerisi yaptı

COŞKUN Ulusoy, 2-3 yıl önce katıldığı bir uluslararası toplantıdan şu anektodu aktardı: "Toplantıda Amerikalı Cralyle Grubu’nun temsilcisi de vardı. Bizim paramız olduğunu biliyorlar. Kendi sistemlerini anlatıp, iyi getiri iddiasında bulundular. Amaçları bizim paramızı çekmekti. Sordum, yıllık getiri oranları yüzde 12’ydi. Ben, ’Bizimki yüzde 40’ deyince, ’Biz parayı size getirelim’ yanıtı verdi. Ancak, bize yatırım yapmaları yasal açıdan mümkün değil."

Erdemir’de 7 ay direndik maaş indirimi sonra geldi

COŞKUN Ulusoy, Oyak Grubu’na bağlı Erdemir’le onun bünyesindeki İsdemir’de nisan ayında gündeme gelen "yüzde 35 maaş indirimi"yle ilgili sorular üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: "İsdemir ve Erdemir’deki sendikacılara durumu anlattık. Bir önlem alınmasa sadece Erdemir’den 1400 işçi çıkarmak zorunda kalacağımızı söyledik. İsdemir’de rakam daha yüksek olacaktı. Birbirine zıt fikirleri olan iki sendika aynı maaş indirim anlaşmasını aynı anda imzaladı. Biz bu noktaya gelinceye kadar krize 7 ay direndik. Mecbur kalınca maaş indirdik."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Oyak, Askere İki Anahtarı Garantiledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi
    22:20 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde düzenlenen Banaz İlçe Buluşması'na katıldı. Bayraktar, Türkiye'nin ekonomisinin 3 kat büyüdüğünü ve itibarlı bir ülke haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, doğal gaz kullanımının artması ve yapılan çalışmalarda siyasi istikrarın önemine değindi. Bayraktar, yerel seçimde AK Parti Banaz Belediye Başkan adayı Mehmet Cevizci'ye destek istedi.

  • Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak
    22:08 Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak

    Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye'de 2 sene içinde günlük 1 milyon varil petrol üretimine ulaşılacağını iddia etti. Çelik, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz çıkarılmamasının en büyük sorun olduğunu belirtti ve ülkenin zengin yer altı kaynaklarının kullanılmasıyla Türk parasının değer kazanacağını söyledi.


Advertisement