Özbek: "Avrupa'dan Men..." - Son Dakika
Spor

Özbek: "Avrupa'dan Men..."

Özbek: "Avrupa\'dan Men..."

Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Galatasaray'ın başkanı Dursun Özbek, UEFA'nın mali konulardaki açıklaması hakkında konuştu.

20.01.2016 07:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Galatasaray'ın başkanı Dursun Özbek, UEFA'nın mali konulardaki açıklaması hakkında konuştu.

İşte Özbek'in sözleri;

- Galatasaray'ın kuruluş felsefesinde olan, ulusal arenadaki başarılar yeterli miydi? Hayır değil. Uluslararası arenada çok başarılı maçlar oynamış. UEFA Kupası'nı kazanmış, Süper Kupa'yı kazanmış, taraftarlarına çok heyecanlı çok güzel anlar yaşatmış bir kulüp.

-Bu başarılar tarihin yazdığı, hiçbir zaman unutulmayacak başarılar. Bu başarıya giderken Galatasaray her şeyi doğru mu yaptı? Birçok şeyi doğru yaptık ama bazı eksiklerimiz de vardı.

"30 MİLYON EURO'DAN FAZLA ZARAR..."

-UEFA, 2009 yılında bazı maksatlar çerçevesinde, futbol gibi güzel bir oyunun için karanlıkların girmemesi için bir amaç uğruna, bir yapılanmayı başlattı. Finansal Fair-Play'i Avrupa futboluna getirdi. Bu kural marka değerini yükseltip futbolu korumak için, adı üzerinde Fair-Play olayının devam etmesi için oluşturuldu.

-UEFA, bu Finansal Fair Play uygulamasını ilk başlattığında ilk olarak Galatasaray'ıhedef aldı. Çünkü o dönem Türkiye'nin Avrupa'da en başarı odaklı takımıydık. Galatasaray'ı mercek altına aldı ve incelemeye başladı. UEFA kriterleri şunu öngörüyor. 3 futbol sezonunda peş peşe 30 milyon euro'dan daha fazla zarar edemezsin.

"44 SPORCU VARDI..."

-Galatasaray Sportif AŞ'nin 2012-13 sezonundaki zararı 38 milyon euro, 2013-14 sezonunda 70.4 milyon euro. Artışı gören UEFA, Galatasaray'ı yönetenlerin dikkatini çekmiş ve kabul edilebilir olacağını söylemiş ve bir ceza kesmiştir.

2014-15 sezonuna gelince tabii bir yönetim değişikliği oldu. Sezona önceki yönetim başladı, Ekim ayı itibariyle yeni bir yönetim geldi. Duygun Yarsuvat dönemi, o dönemde ben de başkan yardımcısıyım ve finansal hesaplardan sorumlu kişiydim.

-2014-15'teki zarar 55.8 milyon euro. Nasıl oluyor da bu iddiayla geliyorsunuz? Duygun Yarsuvat işbaşına geldiğinde zaten sezon başlamıştı. Harcamalar, kontratlar yapılmış. Geçmişte atılan imzalara uymak zorundasınız. Tablodaki artışa baktığınız zaman belli bir yola girdiyseniz, bu zararın artarak devam etmesi gerekirdi.

-Yani beklenen 2014-15 sezonunda zararın 100 milyon euro olmasıydı. Biz gelince Galatasaray'ın karşı karşıya olduğu bu tabloyu gördük. İleride UEFA ile karşılaşmamak için bazı önlemler aldık, harcamaları kıstık. Florya'da 44 sporcu vardı, bunların büyük bir kısmını satarak ya da kiraya vererek mali yükleri hafiflettik.

"SPORTİF BAŞARI İÇİN HER ŞEY YAPILDI"

Galatasaray'ın iyi yönetildiği hallerde, çok daha başarılı olacağı ve Galatasaray kaynaklarının Galatasaray'ı yönetmek için yeterli olduğu kanaatindeyim.

2015-16 sezonu ilk yarısı yeni bitti. İkinci yarıdan da bir maç oynadık. Değerli basın mensupları, buradaki geçen dönemden de gelen bilgim çerçevesinde, gelir gelmez yaptığımız en önemli işlerden bir tanesi, mali yapıyı düzeltmekti. Bunları yaparken ne Duygun Yarsuvat, ne de bu dönemde sportif başarının eksilmesine izin vermedik. Bugün de öyledir. Sportif başarı için elimizden geleni yapıyoruz.

"UEFA NEZDİNDE ÖNCELİK ALDIK AMA..."

-Galatasaray, UEFA nezdinde bir öncelik almıştır. Bu Galatasaray'ın Avrupa'daki yeriyle ilgilidir. Türk futbolunda bunun devamı gelecektir. Yapılardaki bozukluk bunu gerektiriyor. Türk futbolundaki herkesin bu gerçek ışığında konuşmasında fayda vardır.

-Dün akşam UEFA'dan bir mektup aldık. Mektup şunu söylüyordu, "söz konusu tabloyu yansıtmış, Kulübümüzle yaptıkları mütabakat çerçevesinde kabul edilemez olduğunu söylüyor. 2014'te yapılan anlaşma çerçevesinde izlemeye alınmıştık ve 2016'ya kadar devam edecekti. UEFA, Galatasaray Spor Kulübü'nün bu tabloyu 2016 sonuna kadar düzeltmesinin mümkün olmadığını söyledi.

"UEFA'DAN SÜRE İSTEDİK"

-İlk yarı rakamları çerçevesinde tatmin değiliz. Biz bunu daha iyi seviyeye çekmek üzere çalışmalarımız devam ediyor dedik. Kendileri bize zararların sebepleri itibariyle sorular sordu. Galatasaray'ı en iyi seviyede anlattık ve zararların nasıl olduğunu ifade ettik. Nasıl önleneceğini de proje halinde onlara anlattık. Kendilerine de bize verilen izleme süresinin 3 sene daha uzatılması halinde Galatasaray Spor Kulübü'nün dengeye geleceğini ifade ettik. 3 senelik süre istedik.

-2016 sezon bitimine kadar, 134 milyon euro zararı kapatmamız mümkün değil. Aslında zarar 160 milyon, ama 30 milyon UEFA'nın zararı var.

"1+1 ŞEKLİNDE MEN EDİLMEMİZ"

-UEFA inceleme komitesi üst kuruldan Galatasaray'ın 1+1 şeklinde Avrupa'dan men edilmesini istiyor. Bu bir karar değildir. Şubat ayının sonuna doğru komite bizi davet edecek. Görüşlerimizi belirteceğiz ve Galatasaray'ı bu olaydan zarar almadan elimizden geleni yapacağız.

-İkinci dönemde Galatasaray'ın zararının minimize edilmesi, 10 milyon euro'lar, mümkünse 5 milyon euro'lar seviyesine indirmemiz gerekiyor. Bu son derece hedefe ulaşılabilir bir aksiyon. Galatasaray Spor Kulübü son 10 yılın faturasını bugün ödemek zorunda. Her şeyi Galatasaray için yapıyoruz. Aslolan Galatasaray'dır.

"TRANSFERDE DENGE POLİTİKASI İZLEYECEĞİZ"

-Bir denge politikası izleyeceğiz. Maksadımız 30 yaş ortalamasındaki takımı gençleştirmek ve nokta transferlerle performansı yükseltmek.

-Galatasaray'da kenetlenmeyi esas aldık. Camia olarak kenetlenme var işin temelinde. Kimsenin kontratına bir şey demeyiz. Durumu açıklarız, kim buradaki kenetlenmeye geliyorsa gelir. Çok değerli hocamız, Gündüz Kılıç abinin lafları aklıma geliyor. Galatasaray bir his takımı. Bir halatı hep beraber çeken bir ekip. Bugün bu çok daha anlam ifade ediyor.

-Biz futbolcu kontratlarından yola çıkmıyoruz. Bütün Galatasaray camiası olarak kenetlenme çerçevesinde mali yapının daha iyi olmasına yönelik bir çalışma hedefliyoruz. 2016 sezonun sonunda zararı 10 milyon euro çerçevesine indireceğiz. Elimizden gelen bütün çalışmaları yapacağız.

Kaynak: Sporcope.com

Son Dakika Spor Özbek: 'Avrupa'dan Men...' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement