Özbekistan'da Cumhurbaşkanı Seçimine Doğru - Son Dakika
Güncel

Özbekistan'da Cumhurbaşkanı Seçimine Doğru

Özbekistan Merkez Seçim Komisyonu, 4 Aralık'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimine katılacak 4 adayın başvurusunu kabul etti.

28.10.2016 16:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özbekistan Merkez Seçim Komisyonu, 4 Aralık'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimine katılacak 4 adayın başvurusunu kabul etti.

Özbekistan Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Mirzo-Ulugbek Abduselamov, düzenlediği basın toplantısında, siyasi partilerin cumhurbaşkanı adaylarının başvurusunun seçim komisyonu tarafından incelendiğini ve adaylıkların resmiyet kazandığını belirtti.

Abduselamov, Milli Şahlanış Demokrat Partisi lideri Sarvar Atamuradov, Sosyal Demokrat Partisi lideri Nariman Umarov, Halk Demokrat Partisi lideri Hotamjon Ketmonov ve Liberal Demokrat Partisinden geçici Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'un Merkezi Seçim Komisyonu tarafından cumhurbaşkanı adayı olarak kayda alındığını ifade etti.

Ülkedeki seçim yasası gereği, seçim propaganda sürecinin cumhurbaşkanı adaylarının kayda alındığı günden başladığını kaydeden Abduselamov, "Dolayısıyla, bugün itibarıyla ülke genelinde seçim propaganda süreci başlamıştır." dedi.

Abduselamov, cumhurbaşkanı seçimi için ülke genelinde 9 bin 378, yurt dışında ise 44 sandığın kurulduğunu hatırlatarak, Merkez Seçim Komisyonu tarafından seçimleri izlemek üzere 500'den fazla yerli ve yabancı gazetecinin akredite olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı seçiminin bu yıl ilk defa, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu tarafından tam teşekküllü seçim gözlem heyeti ile izleneceği belirtiliyor.

Özbekistan'da İslam Kerimov'un vefatının ardından cumhurbaşkanı erken seçiminin 4 Aralık'ta yapılması kararlaştırılmıştı. Seçim yasasına göre, seçimlere en az 6 ay kala Adalet Bakanlığı tarafından kayda alınan siyasi partilerin belirlediği adaylar, cumhurbaşkanı seçimine katılabiliyor.

Nüfusu yaklaşık 32 milyon olan Özbekistan'da 21,5 milyona yakın kayıtlı seçmen bulunuyor.

Kerimov, geçirdiği beyin kanamasının ardından tedavi gördüğü hastanede 2 Eylül'de hayata veda etmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Özbekistan'da Cumhurbaşkanı Seçimine Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement