Özbekistan'da Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası Yürütme Kurulu 25. Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Özbekistan'da Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası Yürütme Kurulu 25. Toplantısı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Asya ve Avrupa arasındaki ticaret yollarının güvenli ve hızlı hale getirilmesi gerektiğini belirterek, "Böylece hem kendi aramızdaki ticaret artar hem de Asya-Avrupa arasındaki ticaretin merkezi haline geliriz." dedi.

14.12.2018 22:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Asya ve Avrupa arasındaki ticaret yollarının güvenli ve hızlı hale getirilmesi gerektiğini belirterek, "Böylece hem kendi aramızdaki ticaret artar hem de Asya-Avrupa arasındaki ticaretin merkezi haline geliriz." dedi.

Hisarcıklıoğlu, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası (EİT TSO) Yönetim Kurulu'nun 25. Toplantısı'na katıldı.?

Toplantıya teşkilata üye İran, Pakistan, Türkiye, Kazakistan, Azerbaycan, Afganistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan ticaret ve sanayi odaları başkanları ve üst düzey yöneticileri katıldı.

Hisarcıklıoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, bölgede işbirliğinin arttırılmasının her zamankinden daha önemli hale geldiğini kaydederek, Asya ile Avrupa arasındaki enerji ve ticaret koridorlarının petrol ve doğal gaz kaynaklarına sahip bu bölgeden geçtiğini vurguladı.

Bölgede yaklaşık 3,5 milyar insanın yaşadığı çok geniş bir pazar bulunduğunu ancak dünya ticaretinden aldıkları payın yüzde 2 civarında olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Bölgemizin dünya nüfusunun yüzde 6'sını bulundurduğunu göz önüne alırsak potansiyelimizin ancak üçte birini kullanıyoruz." dedi.

Hisarcıklıoğlu, bölgedeki ticaret yollarının güvenli ve hızlı hale getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Ticaret yollarımızı güvenli ve hızlı hale getirmeliyiz. Böylece hem kendi aramızdaki ticaret artar hem de Asya-Avrupa arasındaki ticaretin merkezi haline geliriz. Günümüzde dünya mal ticaretinin yarısı Doğu Asya ile Avrupa arasında yapılıyor. Bu malların daha hızlı taşınması için yollar aranıyor. Tam ortada biz varız. Önümüzde müthiş fırsatlar var. Eğer biz bu fırsatı kullanamazsak, bu ticaret yine yapılır ama başka yollar bulurlar, kaybeden biz oluruz." ifadesini kullandı.

Toplantıda EİT TSO Genel Sekreteri Adem Kula ise sekretaryanın 2018 yılı faaliyet raporunu sundu.

Toplantı kapsamında EİT TSO ile Türk İş Konseyi arasında işbirliği memorandumu imzalandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Özbekistan'da Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası Yürütme Kurulu 25. Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, çiğ süt fiyatlarına tepki gösterdi
    11:17 CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, çiğ süt fiyatlarına tepki gösterdi

    Ulusal Süt Konseyi'nin açıkladığı çiğ süt fiyatlarına tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, fiyatların yeterli olmadığını belirtti. Adem, üreticilerin para kazanamadığı durumlarda üretimi bırakıp şehirlere göç ettiğini ve bu durumun tarım sektörünü olumsuz etkilediğini vurguladı.

  • Yerli ve Milli Parti Genel Başkanı Teoman Mutlu, Çiftçilere Acil Destek Çağrısında Bulundu
    11:15 Yerli ve Milli Parti Genel Başkanı Teoman Mutlu, Çiftçilere Acil Destek Çağrısında Bulundu

    Yerli ve Milli Parti (YMP) Genel Başkanı Teoman Mutlu, Ulusal Süt Konseyi'nin belirlediği süt fiyatlarının çiftçileri mağdur ettiğini belirterek, hükümetin ve ilgili kurumların çiftçilere ve hayvancılığa sahip çıkması gerektiğini vurguladı. Mutlu, çiğ süt fiyatlarına yapılan zammın yetersiz olduğunu ve çiftçilerin zor durumda bırakıldığını belirterek, hızlı ve etkili politika değişiklikleri yapılması gerektiğini söyledi.

  • Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi Mart Ayında Yükseldi
    11:12 Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi Mart Ayında Yükseldi

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 Mart ayına ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksini (Tarım-ÜFE) açıkladı. Buna göre, Tarım-ÜFE yıllık yüzde 61,87, aylık yüzde 5,57 arttı. Tarım-ÜFE'de 2024 yılı mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5,57, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 17,51, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,87 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 59,98 artış gerçekleşti. Sektörlerde tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 5,84, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 3,52 artış olurken; balık ve diğer balıkçılık ürünleri, su ürünleri ve balıkçılık için destekleyici hizmetlerde yüzde 1,18 azalış gerçekleşti. Ana gruplarda tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 3,27, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 7,60 ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 7,12 artış gerçekleşti. Yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup 170,17 ile yağlı meyveler, aylık değişimin en yüksek olduğu alt grup 13,54 ile koyun ve keçi, canlı; bunların işlenmemiş süt ve yapağıları oldu.

  • Teleferik İşletmelerinde Acil Durum Planı ve Tatbikat Yapılması Gerekiyor
    11:07 Teleferik İşletmelerinde Acil Durum Planı ve Tatbikat Yapılması Gerekiyor

    A sınıfı iş güvenliği uzmanı Nasuh Boztepe, Antalya'da yaşanan teleferik kazasıyla ilgili olarak, teleferik işletmelerinde iki yılda bir Acil Durum Planı yapılması ve yılda en az bir kez tatbikat gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Boztepe ayrıca, işverenin teleferik tesisinde iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve sağlık personeli bulundurma zorunluluğuna dikkat çekti. Malzemelerin de belirli zamanlarda değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Boztepe, işverenin her türlü tedbiri almakla sorumlu olduğunu belirtti.

  • Mersin Büyükşehir Belediyesi ilaçlama ekipmanlarını kendi atölyesinde bakım ve onarım yapıyor
    11:07 Mersin Büyükşehir Belediyesi ilaçlama ekipmanlarını kendi atölyesinde bakım ve onarım yapıyor

    Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, ilaçlama ekipmanlarının bakım ve onarımını belediyede görevli ustalar tarafından yapıyor. Bu sayede maliyetler azaltılıyor ve kullanım ömrü uzatılıyor.

  • Yapay Zeka ve Derin Öğrenme Teknikleriyle Oluşan Deep Fake Teknolojisi Mağduriyetlere Yol Açıyor
    11:04 Yapay Zeka ve Derin Öğrenme Teknikleriyle Oluşan Deep Fake Teknolojisi Mağduriyetlere Yol Açıyor

    Yapay zeka ve derin öğrenme tekniklerinin kullanımıyla ortaya çıkan derin sahtecilik (deep fake) teknolojisi, sahte video ve ses kaydı temelli veri manipülasyonlarını artırarak birçok kişinin mağdur olmasına neden oluyor. Bu teknoloji, sosyal medya platformları ve dijital platformlarda kullanıldığında olumsuz sonuçlara ve dezenformasyona yol açabiliyor. Yapay zeka uygulamalarının kullanıcıların verilerini izinsiz olarak kullanabilmesi ve manipülasyon yapabilmesi, tüketicilerin mağduriyet yaşamasına sebep olabiliyor. Yapay zeka okur yazarlığına sahip olmanın önemi vurgulanarak, yapay zekanın ürettiği bilgilerin sorgulanması gerektiği belirtiliyor. Derin sahtecilikle mücadele etmek için tekniklerin geliştirilmesi ve toplumun bilinçlendirilmesi gerektiği ifade ediliyor.


Advertisement