(Özel) Amerika ve Avrupa'da Balıkesir davulu çalınıyor - Son Dakika
Güncel

(Özel) Amerika ve Avrupa'da Balıkesir davulu çalınıyor

(Özel) Amerika ve Avrupa\'da Balıkesir davulu çalınıyor

Balıkesir'in Gümüşçeşme Mahallesi'nde yaşayan Fahrettin ve Sedat Kayalar ürettikleri davulları yurt dışına ihraç ediyor.

19.02.2020 09:36  Güncelleme: 09:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Gümüşçeşme Mahallesi'nde yaşayan Fahrettin ve Sedat Kayalar ürettikleri davulları yurt dışına ihraç ediyor. Amca ve yeğenin sahip olduğu davul atölyesinde günde 10 davula kadar üretim yapılırken, davullar başta Amerika olmak üzere, Almanya, İsviçre, Hollanda gibi ülkelere gönderiliyor. Davul ustaları ayrıca Edirne'den Kars'a, Hatay'dan Sinop'a kadar yurt içindeki talepleri de karşılıyor.

Davul ustaları Fahrettin Kayalar ile yeğeni Sedat Kayalar tarafından işletilen atölyede müzisyenlerin isteğine göre üretim yapılıyor. Atölyelerini İhlas Haber Ajansı'na açan amca ve yeğen davulları tamamen el işçiliğiyle yapıyorlar. Müzisyenlerin isteğine göre ceviz, kayın, gürgen ve çam ağacından yapılan kasnaklar kullanan davul ustaları ton açısından en iyi sesi ise keçi ve oğlak derisinin verdiğini söyledi. Günümüz şartlarında polyester ve film kaplama davullarının daha dayanıklı olduğunu belirten davul ustaları, Türkiye'de bu işte el yapımı üretimde tek olduklarını belirttiler.

Fahrettin Kayalar: "İyi davulun kasnağı güzel olmalı"

Küçük yaşlardan beri davul üretimi yaptığını söyleyen 67 yaşındaki davul ustası Fahrettin Kayalar en iyi davulun kasnağı güzel olan olduğunu söyledi. Fahrettin Kayalar, "Balıkesir Gümüşçeşme Mahallesi'nde yaşıyorum. Davul imalatı yapıyorum. Türkiye'de hemen hemen üzerime yok desem yeri var. Her gün 10 tane davul çıkarıyorum. Ceviz, gürgen, kestane kasnaklarımızdan yapıyoruz, tamamen el yapımı. Şu anda yurt dışına; Almanya, Hollanda, Amerika, İsviçre'ye ihracat yapıyoruz, oralara davul veriyoruz. Ben, doğdum doğalı davul imalatı işini yapıyorum, baba sanatı. Babamda müzisyendi ama bizim kadar davul yapmıyordu. Şimdi Allah'a şükür Türkiye'nin her tarafına veriyoruz. Antalya, Alanya, Burdur, Denizli, Isparta her tarafa erişiyoruz. İyi bir davulun kasnağı güzel olmalı. Biz ilk olarak davulun kasnağını fırınlıyoruz. Fırınladıktan sonra güzelce zımpara atıyoruz daha sonra kasnağa yağmur almasın diye doldurucu sürüyoruz. Bu işlemden sonra üzerine iki, üç sefer vernik atıyoruz. Çemberini ayarlıyoruz. Röntgen ise röntgen, deri ise derisini yapıyoruz. O şekilde imalatımızı tamamlıyoruz. Biz ürettiğimiz davuldaki röntgenleri Alman malı kullanıyoruz. İyisinden kullanıyoruz, üstüne çıkıyoruz, zıplıyoruz, patlamayacak şekilde yapıyoruz. Yani Çin mallarını davullarımızda kullanmıyoruz. Vallahi patlamayan davul olmaz, patlar. Adam ne yapıyor? Arabaya koyarken bir şeyin üstüne koyarsa patlıyor. Ürettiğimiz davulları 250 liradan 600 liraya kadar veriyoruz. Tabi ucuzlar Ramazan Davulu oluyor, biraz küçük oluyor. Özel davullar 42-43 santim genişliğindeki kasnaklardan oluyor" diye konuştu.

Sedat Kayalar: "Amerika'dan İsviçre'ye davul gönderiyoruz"

Davul yapımını dedesi ve amcasından öğrendiğini belirten Sedat Kayalar ise davul üretimini ticarete döktüklerini ifade etti. Yeğen Kayalar birçok ülkeye davul ihraç ettiklerini de vurgulayarak Türkiye'nin dört bir yanına da davul gönderdiklerini söyledi. Kayalar, "Amcamla beraber davul imalatı yapıyoruz. Tabi bunun öncesi var, dedem de yapardı. Ben küçüktüm; dedem oradan tut, buradan tut falan tarif ederdi. Daha çok dedem kendine yapardı, eşe dosta davul yapardı. Ama tabi amcam işi ticarete döktü, davul yapımında beni de eğitti. İşi beraber daha da ilerlettik. Şu anda Türkiye'nin her yerine davul gönderiyoruz. Ağrı'dan Edirne'ye gönderiyoruz. Sonra yurt dışına açılmaya başladık. Şu an Amerika, İsviçre, Hollanda gibi her yere gönderiyoruz. İsteğe göre davul yapıyoruz. Kim hangi ölçülerde, nasıl isterse elimizden geldiği kadar yapmaya çalışıyoruz. Önceden davullar deri olurdu. Yani hayvan derisi, keçi derisi, oğlak derisi olurdu. Şimdi filmler, polyesterler çıktı. Onlar daha dayanıklı oluyor. Tabi ton açısından derili tona benzemiyor ama dayanıklılık açısından; yağmurda, çamurda seste hiç sıkıntı olmuyor. Hayvan derisi yağmurda ıslandığı zaman kendini salar, güneşte, sıcakta çok gerilir. Onun için sıkıntı olduğundan şimdi polyesterler daha rahat oluyor. Kasnaklarımızda ceviz, kayın, gürgen, çam kullanıyoruz. Tabi bunun en kaliteli ağacı cevizdir, ceviz ağacından daha iyi yapılır. Yani elimizden geldiği kadar düzgün bir şey yapmak istiyoruz. Bizi arayan müzisyen arkadaşlarımız kaliteli bir şey olmasını istiyor biz de bunun için çalışıyoruz. Ben evliyim, iki tane oğlum var. Biz de çocuklarımıza bu mesleği öğretiyoruz. Buraya geliyorlar ara sıra, çekiç nasıl tutulur, nasıl çakılır, nasıl zımpara yapılır konularında hem bakıyorlar hem de uygulamaya çalışıyorlar. Amcamın da torunları var onlar da yetişiyor. İnşallah bu işi onlar daha da büyütecek diye düşünüyorum. İleride inşallah bir numara olacağız" ifadelerini kullandı.

Amca-yeğenin sahip olduğu davul atölyesinde en son üretilen davul İsviçre'ye gönderilmek üzere paketlendi. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel (Özel) Amerika ve Avrupa'da Balıkesir davulu çalınıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Palamut ve Torik İçin Av Yasağı Başlıyor
    13:19 Palamut ve Torik İçin Av Yasağı Başlıyor

    Düzce Tarım ve Orman İl Müdürü Esra Uzun, 1 Eylül itibariyle başlayan 2023-2024 balıkçılık sezonunun sonuna yaklaşıldığını belirterek, 31 Ağustos tarihleri arasında ağ dalyanları dahil her türlü istihsal vasıtası ile palamut ve torik avcılığının yasak olduğunu açıkladı. Avcılık yasağına uymayanlar hakkında idari yaptırım uygulanacağı vurgulandı.

  • BIST 100 Endeksi Yükselişle Başladı
    13:17 BIST 100 Endeksi Yükselişle Başladı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,12 değer kazanarak 9.091,13 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 0,46 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,37 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında tek kazandıran yüzde 3,39 ile bilişim, en çok gerileyen ise yüzde 0,78 ile kimya petrol plastik oldu. Analistler, küresel pay piyasalarının yılın ilk çeyreğini pozitif seyirle tamamladığını belirterek, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve bankanın enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamaları verilerinin yatırımcıların odağına yerleştiğini söyledi.

  • Küçükçekmece'de uzun namlulu silahla havaya ateş açan şüpheli kamerada
    13:16 Küçükçekmece'de uzun namlulu silahla havaya ateş açan şüpheli kamerada

    Küçükçekmece'de, bir şüpheli ağabeyiyle yaşadığı alacak verecek meselesi yüzünden uzun namlulu silahla rastgele havaya ateş açtı. Silahla dehşet saçan şüphelinin o anları çevredeki güvenlik kamerasına yansıdı. Olayda kimse yaralanmazken, şüpheli gözaltına alındı.

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Niğde'de JES projesi için mera olan arazinin çıkarılmasını eleştirdi
    13:16 CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Niğde'de JES projesi için mera olan arazinin çıkarılmasını eleştirdi

    CHP Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Niğde'de mera kapsamı dışına çıkarılan arazilerle ilgili açıklama yaparak, bu kararların hayvancılığın gelişmesini engellediğini belirtti. Adem, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya seslenerek, çiftçilerin ve hayvancılığın desteklenmesi gerektiğini ve bu yanlıştan vazgeçilmesini istedi.

  • Denizli'de meydana gelen trafik kazalarında 5 kişi yaralandı
    13:16 Denizli'de meydana gelen trafik kazalarında 5 kişi yaralandı

    Denizli'nin Buldan ve Çivril ilçelerinde meydana gelen trafik kazalarında 5 kişi yaralandı.

  • AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz: 'Seçim sonuçlarını çok hızlı bir şekilde alıyoruz'
    13:16 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz: 'Seçim sonuçlarını çok hızlı bir şekilde alıyoruz'

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri'ne ilişkin açıklama yaparak, seçim sonuçlarını hızlı bir şekilde alacaklarını belirtti. Yavuz, Türkiye'de 1 milyon aktif ve 1 milyon lojistik destek sağlayan arkadaşlarıyla bu işi gerçekleştirdiklerini söyledi. Ayrıca, sandık sayısının 259 bin 903 olduğunu ve herkesin kendi sandığında oy kullanması gerektiğini vurguladı.

  • Elazığlı genç tekvandocu Ebrar Acar, Yıldızlar Avrupa Tekvando Şampiyonası'nda başarı hedefliyor
    13:15 Elazığlı genç tekvandocu Ebrar Acar, Yıldızlar Avrupa Tekvando Şampiyonası'nda başarı hedefliyor

    Elazığ'da tekvandoda çeşitli dereceler elde eden 14 yaşındaki Ebrar Acar, Yıldızlar Avrupa Tekvando Şampiyonası'nda kürsüye çıkmak için çalışmalarını sürdürüyor. Acar, Türkiye ikinciliği ve üçüncülüğü elde ettiği şampiyonalarda kendini geliştirerek, milli takım düzeyinde başarılar elde etmeyi hedefliyor. Hem spor hem de eğitim konusunda başarılı olan Acar, gelecekte Avrupa Şampiyonluğu için çalışmalarını sürdürüyor.

  • Kars'ta karla kaplı arazide yiyecek arayan çil keklikler görüntülendi
    13:14 Kars'ta karla kaplı arazide yiyecek arayan çil keklikler görüntülendi

    Kars'ta etkili olan yoğun kar, yaban hayatını olumsuz etkiledi. Karla kaplanan arazide yiyecek bulamayan çil keklikler, yerleşim yerlerine kadar iniyor. Borluk köyü yakınlarında görüntülenen çil keklikler, tohumlar, böcekler ve bitkilerle besleniyor.

  • SUBÜ SADEM Kardeşlik Buluşması İftar Etkinliği Düzenlendi
    13:14 SUBÜ SADEM Kardeşlik Buluşması İftar Etkinliği Düzenlendi

    SUBÜ Dil Eğitim-Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SADEM) tarafından 'Kardeşlik Buluşması' temalı iftar etkinliği düzenlendi. Uluslararası öğrenciler, şehir protokolü ve üniversitenin akademik ve idari personelleriyle bir araya geldi. Programda SADEM Korosu öğrencileri ilahiler seslendirdi.

  • Muğla'da Uyuşturucu Operasyonunda Gözaltına Alınan Zanlı Tutuklandı
    13:13 Muğla'da Uyuşturucu Operasyonunda Gözaltına Alınan Zanlı Tutuklandı

    Muğla'da gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan zanlı, cezaevine gönderildi. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmada, uyuşturucu ticareti yaptığı belirlenen şüpheliler yakalandı. Operasyonlarda uyuşturucu, hassas terazi ve suçtan elde edildiği değerlendirilen 11 bin 400 lira ele geçirildi. Gözaltına alınan 1 şüpheli, adliyeye sevk edildikten sonra tutuklandı. Ayrıca, soruşturma kapsamında 13 kişi hakkında da uyuşturucu kullanmak ve bulundurmak suçlarından adli işlem başlatıldı.


Advertisement