Özel Endüstri Bölgeleri Politikası Meyvelerini Veriyor - Son Dakika
Politika

Özel Endüstri Bölgeleri Politikası Meyvelerini Veriyor

Özel endüstri bölgeleri politikası meyvelerini veriyor Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: "Türkiye ekonomisi emin adımlarla yoluna devam ediyor" "İcracı ve reformcu bir bakanlık olarak var gücümüzle reel sektörün yanındayız" ANKARA - Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının uygulamaya aldığı özel...

10.05.2019 21:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özel endüstri bölgeleri politikası meyvelerini veriyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: "Türkiye ekonomisi emin adımlarla yoluna devam ediyor"

"İcracı ve reformcu bir bakanlık olarak var gücümüzle reel sektörün yanındayız" ANKARA - Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının uygulamaya aldığı özel endüstri bölgeleri politikası meyvelerini vermeye başladı. Bursa, İstanbul, Mardin, Balıkesir ve İzmir'de 6 yeni özel endüstri bölgesi kuruldu. Özel endüstri bölgelerinin cari açığın azaltılmasına yıllık 1,7 milyar dolarlık katkı sunması ve yaklaşık 49 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.

Özel endüstri bölgelerine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Endüstri Bölgeleri Kanunu gereğince alınan kararı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank sosyal medyadan duyurdu. Twitter hesabından açıklama yapan Bakan Varank, "Bugün yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle bürokrasiyi azaltan, yatırımcı dostu 6 yeni endüstri bölgesi kuruldu. Cari açığı 1.7 milyar dolar azaltacak. 49 bin istihdam sağlayacak. 23.1 milyar Türk lirası yeni yatırım yapılacak. Hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.

Varank, daha sonra yaptığı değerlendirmede yatırımcı dostu sanayi bölgeleri politikalarının üretim ekosistemine yeni bir soluk getirdiğini vurgulayarak, yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik çalışmaların çok daha güçlü bir şekilde devam edeceğini belirtti. Yatırım ve üretim öncülüğündeki büyümenin en temel öncelikleri olduğunu ifade eden Varank, "Türkiye ekonomisi emin adımlarla yoluna devam ediyor. Seçim sonrası dönemde yatırımcılarımızın hızla harekete geçmesi, ekonomiye duyulan güvenin somut bir göstergesi. Sanayi yatırımlarını hızlandırmak, teknoloji yoğun üretimin önünü açmak ve yabancı sermaye yatırımlarını özendirmek için tasarladığımız özel endüstri bölgeleri politikamız meyvelerini verdi. Sanayi yatırımlarımız yeni ve güçlü bir ivme kazandı" dedi.

Varank, yatırım iştahındaki artışın istihdamda da güçlü bir şekilde kendini göstereceğini kaydederek, "Seçim sonrası dönemin güzel haberlerinin yatırım ve üretim cephesinden gelmesi bizi sevindiriyor. İcracı ve reformcu bir Bakanlık olarak var gücümüzle reel sektörümüzün yanındayız" diye konuştu.

Bu bölgelerin kurulması aşamasında devletin kasasından tek bir kuruşun dahi harcanmadığının altını çizen Varank, şunları kaydetti:

"Bakanlık olarak temel rolümüz bürokrasiyi sıfırlamak. Özel endüstri bölgesi kurulurken ÇED haricindeki tüm iş ve işlemlerde Bakanlığımız tek sorumlu kuruluş. Yani plan onayları, izin ve ruhsatların verilmesi gibi işlemleri doğrudan biz gerçekleştiriyoruz. Bu sayede yatırımcı bürokratik işlemlerle vakit kaybetmiyor ve tüm dikkatini yatırım projesine veriyor. Amacımız aynı zamanda teknolojik dönüşümünü gerçekleştiremeyen ve yeterli kapasite artırımına gidemeyen büyük ölçekli yatırımcıları teşvik etmek." Toplam yatırım 3,7 milyar dolar

Varank, 6 yeni endüstri bölgesinde yapılacak toplam yatırım miktarının 3,7 milyar dolar olduğunu belirterek, "Bu tutarın yüzde 95'i sıfırdan yeni yatırım. Açıkladığımız endüstri bölgelerindeki yatırım tutarları ve sektör çeşitliği, katma değerli üretim öncülüğünde dönüşüm hedeflerimize hizmet ediyor. İthal girdi bağımlılığını azaltacak her türlü üretken yatırımın yanında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile Bursa'da kurulacak Asil Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ Özel Endüstri Bölgesi'nde paslanmaz çelik ve kalıp çelik üretimi gerçekleştirilecek. İstanbul'da faaliyet gösterecek TESKOOP Teknoloji ve Sanayi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Özel Endüstri Bölgesi'nde farklı sektörlerde 191 üretim tesisi kurulacak. Mardin'deki Eti Bakır Anonim Şirketi Özel Endüstri Bölgesi, amonyak, sülfürik asit, fosforik asit ve gübre üretiminde katma değer sağlayacak.

Yatırım tutarı 950 milyon dolar olan ÖZ-AR Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Özel Endüstri Bölgesi de İstanbul'da üretime katkı sağlayacak. İzmir'de Most Makina Enerji Taahhüt Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'ne ait münferit yatırım yerinde vasıflı çelik ürünleri üretim tesisi kurulacak. Kurulacak özel endüstri bölgeleri arasında Bakan Varank'ın 19 yıl sonra yeniden üretimine şahitlik ettiği Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret Anonim Şirketi'ne ait kağıt ve karton fabrikası da bulunuyor.

İzmir Aliağa'da açılan Star Rafinerisi, geçen yıl Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye'nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edilmişti. Böylece şirketin 2 milyar doları bulması beklenen yeni yatırımlarının bürokratik engellere takılmadan hızlıca gerçekleşebilmesinin önü açılmıştı.

Özel Endüstri Bölgeleri Politikası Meyvelerini Veriyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Özel Endüstri Bölgeleri Politikası Meyvelerini Veriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement