70 yıllık kimlik hasreti, hukuk mücadelesinin ardından son buldu - Son Dakika
Yaşam

70 yıllık kimlik hasreti, hukuk mücadelesinin ardından son buldu

70 yıldır kimliksiz yaşayan Bozan Kılıç, kardeşinin kendisine açtığı kardeşlik davası sonucunda kimliğine kavuştu. Köyde yaşadığı için kimliğe gerek duymadığını anlatan Kılıç, şimdi devletten yaşlılık maaşı beklediğini söyledi.

15.10.2020 12:41  Güncelleme: 14:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep'te yaşayan Şanlıurfalı Bozan Kılıç'ın 70 yıllık kimlik hasreti, uzun hukuk mücadelesinin ardından son buldu. Kılıç'ın çocuklarının babalarına kimlik çıkartmak için resmi kurumlara yaptıkları başvuruların tümü sonuçsuz kalınca, bu defa mücadeleyi hukuki yollardan sürdürme kararı aldılar. Kılıç'ın kimlik numarası olmadığı için dava açabilme ehliyeti olmamasından dolayı ailenin avukatı Faik Hoşgören farklı bir yol denedi.

70 yıllık kimlik hasreti, hukuk mücadelesinin ardından son buldu

YAŞLILIK MAAŞI BEKLİYOR

Kılıç'ın kız kardeşi Kılıç'a dava açarak, aralarındaki kan bağının tespit edilmesi sağlandı. 2 yıllık dava sürecinin ardından Adli Tıp Kurumu raporuyla kardeş oldukları tespit edilince Bozan Kılıç kimliğini çıkartabildi. Kimliğini alması nedeniyle çok mutlu olduğunu belirten Kılıç, "Devlet yaşlılık maaşı da verirse daha çok mutlu olacağım" dedi. Mahkemenin Bozan Kılıç'ı Adli Tıp Kurumuna eline mühür vurarak gönderdiğini anlatan Faik Hoşgören, Kılıç'ın kimlik numarası olmadığı için mahkemenin böyle bir yol denediğini ifade etti.

"KARDEŞ KARDEŞE, KARDEŞLİK DAVASI AÇTI"

Avukat Faik Hoşgören, Bozan Kılıç'ın 70 yıldır kimliksiz yaşamasına kendisinin de şaşırdığını belirtti. Kılıç'a "Sen 70 senedir hiç mi hastaneye gitmedin" diye sorduğunu aktaran Hoşgören, "Davayı açmadan önce bir hakime hanımla görüşmüştüm. O da çok şaşırmıştı. Hayatında ilk defa böyle bir durumla karşılaştığını söylemişti. Bozan amcanın çocukları yanıma geldi. Çocukları bana '3 yıldır uğraşıyoruz ama bir türlü kimlik çıkaramıyoruz. Valiliğe, Kaymakamlığa başvurduk. Başvurmadığımız yer kalmadı' dediler. Ben de saklı nüfus kaydından kaynaklı kimlik başvurusu yaptım. Ancak bizden kardeşliğin tespiti istendi. Kardeşliğin tespitinde de bu konuda kişinin kimliğinin olmaması ayrı bir zorluktu. Nasıl yapacağımızı şaşırdık. Kardeşi tespit etmek için dava açsak kimlik gerekiyor. Bu yüzden kişinin davacı olma ehliyeti de yok. Kız kardeşinin adına vekalet alıp kişi hakkında dava açtık. Bu kişi benim kardeşimdir diye dava açtık. İki yıl süren bir hukuk mücadelemiz oldu. İki yılın ardından aradaki kan bağı tespit edildi. Kardeşliğin tespitiyle beraber saklı nüfusa başvuru şartlarını yerine getirmiş olduk. Gerekli evraklarla İçişleri Bakanlığına gönderdik. Bunun sonucunda da kişi kimliğine kavuştu" dedi.

70 yıllık kimlik hasreti, hukuk mücadelesinin ardından son buldu

KOLUNDAKİ MÜHÜRLE ADLİ TIP KURUMUNA GİTTİ

Kardeşliğin tespiti için aynı anneden olup olmadıklarının araştırıldığını dile getiren Avukat Hoşgören, Adli Tıp Kurumunun kardeşliğin tespitine ilişkin rapor hazırladığını paylaştı. Rapor doğrultusunda mahkemenin aynı anneden olduklarına karar verdiğini sözlerine ekleyen Hoşgören, "Tabi rapor almak da kolay olmadı. Mahkeme rapor istedi ancak kişi Adli Tıp Kurumuna gidip neyle başvuracak? Kimlik numarası olmadığından resmiyette görünmüyor. Başvuru için kimlik numarası gerekiyor. Biz de farklı bir yol bulduk. Mahkeme müvekkilimin koluna mühür vurdu. Adli Tıp Kurumuna yazdığı müzekkereyi buna göre düzenledi. İşte falanca kimlik numaraları şahısla koluna mühür vurulan şahıs arasındaki kimlik bağının tespitini talep etti. Dava ilerledikçe daha trajikomik bir durum haline geldi. Davayı açma şeklimizde biraz farklı oldu. Kardeş kardeşten davacı oldu. Tabi biz hukukçuların işi de bu olabildiğince çözüm yolu üretmek. Ama şükür ki halledebildik. Şu an kimliğine kavuştu. Çocukları bana 'Yarın babamız ölse nasıl cenazeyi sahipleneceğiz' demişlerdi. Kimlik olmasaydı babalarının cenazesini bile alamazlardı. Çünkü soy bağları yok. Bugüne kadar hastaneye hiç gitmemiş. Ama kimlik sahibi olup hastaneye giden insanlardan daha sağlıklı olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.

70 yıllık kimlik hasreti, hukuk mücadelesinin ardından son buldu

"HASTANEYE GİDEMİYORDUM"

70 yılın ardından kimliğe kavuşan Bozan Kılıç ise köyde yaşayıp çobanlık yaptığını söyledi. Kimliğe hiç ihtiyaç duymadığını aktaran Kılıç, "Hasta oluyordum. Hastaneye gidemiyordum. Bir aydır kimliğime kavuştum. Çok mutluyum. Devlet yaşlılık maaşı da verirse daha çok mutlu olacağım" dedi.

"BAŞVURMADIĞIMIZ KURUM KALMAMIŞTI"

Kılıç'ın eşinin nüfusuna kayıtlı oğlu Mahmut Doğru da, "Babam 70 yıldır kimliksiz. Babam hastalandığında devlet hastanesine gidemiyorduk. Onu özel hastaneye götürüyorduk. Yıllardır kimlik için uğraşıyorduk ama çıkartamıyorduk. Sonra avukat tuttuk. Avukatın sayesinde kimliğe kavuştuk. Kimliği alabilmemize çok sevindik. Avukattan önce başvurmadığımız kurum kalmadı. Devlet kurumları kimliğin çıkamayacağını söyledi. Biz babamın kimliği olmadığı için annemin nüfusuna kaydettiler. Artık hastaneye rahatlıkla gidip gelebiliyor" ifadelerini kullandı.

70 yıllık kimlik hasreti, hukuk mücadelesinin ardından son buldu
Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam 70 yıllık kimlik hasreti, hukuk mücadelesinin ardından son buldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • haklı biri: önce askerliğini yap herkes gibi sonra yaşlılık aylığına başvur 14 4 Yanıtla
  • PSİKOLOG: avukatı tebrik ediyorum, ama bu kadar devlet memurunun ne kadar işe yaradığı bir kez daha sorgulanmalıdır, memurluk acil olarak özelleşmelidir. Güvenlik güçleri, Doktorluk, ve öğretmenlik dışında tek bir kurumda dahi devlet memuru olmamalıdır. İşte bu durumun nedeni özel sektör kafasında olmayan devlet memurlarıdır. Bir dna testi yaptırın gelin demek ne kadar zor olabilir. SONRA AVRUPA BİZİ KIKANIYOR DİMİ? 6 8 Yanıtla aa: psikolog musun gerçekten. yoksa ona ihtiyacın mı var .belli ki özelleştirmeyi çok seviyorsun. gelen faturalar özelleşmenin sonucu.evet tüm kurumlarımızı özelleştirip zenginlerin tekeline verelim.. Ptt özelleşti çok mu iyi hizmet alıyorsun. Kamu kurumuna gidip en ufak sıkıntıda cimere şikayet ediyorsun sorun hemen çözülüyor. evet özelleşsin yarın kimlik çıkartmak için özel kuruma git bilgilerini iste ücret karşılığı. aslında tek derdin olamadığın memurluğu kıskanmak... 0 0
  • Askerlik zamanı: Askerlik zamanı devlete gidip benim kimliğim yok. Beni neden askere almıyorsunuz diyen yok. Yaşlılık maaşı alabilmek için çevrilmedik numarada kalmıyor. Devlet derhal bu adamı askere almalı vatan borcu ödenmeden bedavaya maaş alınmamalı 1 1 Yanıtla
  • Vay be : Askerlik zamanı neden kimlik çıkarmamış. O zaman bu devletin vatandaşı değilmiyim. Para zamanı gelince nasıl da kimlik aklına geliyor. Gerçi Bu zamana kadar neredeydi onuda ALLAH bilir. Vermesinler maaş felan 0 0 Yanıtla
  • Yozgat'ta Trafik Kazalarının Yüzde 82'si Sürücü Dikkatsizliğinden Kaynaklanıyor
    13:44 Yozgat'ta Trafik Kazalarının Yüzde 82'si Sürücü Dikkatsizliğinden Kaynaklanıyor

    Yozgat Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Yozgat'ta meydana gelen trafik kazalarının yüzde 82'sinin sürücülerin dikkatsizliği nedeniyle tek taraflı olarak gerçekleştiği belirtildi. Açıklamada, trafik kazalarının can kayıplarına ve yaralanmalara yol açmanın yanı sıra aileleri, arkadaşları ve toplumu derinden etkilediği vurgulandı. Tüm sürücülerin trafik kurallarına uyması, dikkatli ve saygılı bir sürüş sergilemesi gerektiği vurgulandı.

  • Diyarbakır'da temizlik malzemelerinin karıştırılması sonucu 16 öğrenci gazdan etkilendi
    13:38 Diyarbakır'da temizlik malzemelerinin karıştırılması sonucu 16 öğrenci gazdan etkilendi

    Diyarbakır'da bir ilkokulda öğrencilerin sınıfa getirdikleri temizlik malzemelerini karıştırması sonucu açığa çıkan gazdan 16 öğrenci etkilendi. Öğrenciler hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Durumlarının iyi olduğu belirtilirken, olayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Trabzon'da İçme Suyu İsale Hattı Çalışması Sırasında Göçük: 3 İşçi Hayatını Kaybetti
    13:33 Trabzon'da İçme Suyu İsale Hattı Çalışması Sırasında Göçük: 3 İşçi Hayatını Kaybetti

    Trabzon'un Hayrat ilçesindeki Balaban mahallesinde içme suyu isale hattı çalışması sırasında meydana gelen göçükte hayatını kaybeden 3 işçiden biri olan İbrahim Keskin son yolculuğuna uğurlandı.

  • Sivas'ta tır kazasında ölü sayısı 2'ye yükseldi
    13:32 Sivas'ta tır kazasında ölü sayısı 2'ye yükseldi

    Sivas'ın Gürün ilçesinde meydana gelen tır kazasında, tırın dorsesinde bulunan alçıpanlar bir otomobilin üzerine devrildi. Kazada, otomobil sürücüsü ve bir yolcu hayatını kaybederken, diğer yaralıların tedavisi devam ediyor.

  • Tepebaşı Belediyesi Ramazan Ayında İftar Etkinliklerine Devam Ediyor
    13:31 Tepebaşı Belediyesi Ramazan Ayında İftar Etkinliklerine Devam Ediyor

    Tepebaşı Belediyesi'nin her yıl Ramazan ayında farklı mahallelerde düzenlediği iftar etkinliği, Tunalı ve Yaşamkent Mahalleleri'nde devam etti. İki farklı mahallede kurulan iftar sofrasına 8 bin kişi oturdu.

  • Karaman Belediyesi Yeni Hayvan Pazarını Hizmete Açtı
    13:29 Karaman Belediyesi Yeni Hayvan Pazarını Hizmete Açtı

    Karaman Belediyesi tarafından yapılan yeni hayvan pazarı düzenlenen törenle hizmete açıldı. Tam kapasiteli ve modern tesis, hayvan yetiştiricilerine hizmet verecek.

  • Ahlat'ta Cenaze Konvoyunda Zincirleme Kaza: 1 Yaralı
    13:24 Ahlat'ta Cenaze Konvoyunda Zincirleme Kaza: 1 Yaralı

    Bitlis'in Ahlat ilçesinde meydana gelen zincirleme trafik kazasında, cenaze konvoyunda bulunan 5 araç birbirine çarptı. Kazada 1 kişi hafif yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Jandarma ve polis ekipleri olay yerinde güvenlik önlemi alırken, soruşturma devam ediyor.

  • Siirt Belediyesi Otobüsleri Siirt İl Özel İdare Spor Renklerine Boyandı
    13:24 Siirt Belediyesi Otobüsleri Siirt İl Özel İdare Spor Renklerine Boyandı

    Siirt Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğüne ait olan şehir içi otobüsleri, Siirt İl Özel İdare Spor'un renkleri olan sarı maviye boyandı. Siirt Belediyesi otobüs durağında düzenlenen etkinlikte konuşan Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, 'Farklı renklerde ve farklı zaman dilimlerinde alınan otobüslerde bütünlük ve ahenk sağlamak amacıyla bu şehrin sevdası olan Siirt Sporu simgeleyen mavi ve sarı renklere boyandı' dedi.

  • İstanbul'da öldürülen kedinin adı Kırklareli'deki rehabilitasyon merkezine verildi
    13:23 İstanbul'da öldürülen kedinin adı Kırklareli'deki rehabilitasyon merkezine verildi

    İstanbul Başakşehir'de bir sitenin asansöründe öldürülen kedi Eros'un adı, Kırklareli Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezine verildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, merkezde düzenlenen törende Kırklareli Belediyesinin sokak hayvanlarına yönelik çalışmalarını takip ettiğini belirtti. Özçağdaş, sokak hayvanlarının yaşamın bir parçası olduğunu vurgulayarak, tüm canlılara önem gösterilmesi gerektiğini söyledi. Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu ise Kırklareli'nin sokak hayvanlarına karşı duyarlı bir kent olduğunu ifade etti. Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu ise geçici hayvan barınağının adını Kedi Eros Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi olarak değiştirdiklerini açıkladı.

  • Merkezefendi Belediyesi'nin Mehmet Akif Ersoy Mahallesi'nde düzenlediği toplu iftar programına binlerce kişi katıldı
    13:22 Merkezefendi Belediyesi'nin Mehmet Akif Ersoy Mahallesi'nde düzenlediği toplu iftar programına binlerce kişi katıldı

    Merkezefendi Belediyesi'nin Ramazan ayında geleneksel hale getirdiği mahalle iftarları Mehmet Akif Ersoy Mahallesi'nde devam etti. Binlerce kişi, birlikte oruçlarını açtı ve tasavvuf müzik dinletisi ve semazen gösterisi izledi.

  • Siirt Belediyesi Halk Otobüsleri Sarı ve Maviye Boyandı
    13:19 Siirt Belediyesi Halk Otobüsleri Sarı ve Maviye Boyandı

    Siirt Belediyesi, İl Özel İdarespor'un renkleri olan sarı ve maviye boyanan halk otobüslerini hizmete sundu. Belediye Başkan Vekili Kemal Kızılkaya, otobüslerin takım renklerine boyanmasının bütünlük ve ahenk sağlamak amacıyla yapıldığını belirtti. Ayrıca, taraftarlara formalar ve polarlar hediye edildi.


Advertisement