Eskişehir'de Mahya Geleneği Bu Yıl da Bozulmadı - Son Dakika
Güncel

Eskişehir'de Mahya Geleneği Bu Yıl da Bozulmadı

Eskişehir\'de Mahya Geleneği Bu Yıl da Bozulmadı

Ramazan ayı geleneklerinden biri olan mahya, Eskişehirli elektrik teknisyeni ve tek mahya ustası olan Ahmet Namık Akdoğan tarafından hazırlanarak Reşadiye camii minarelerinde yerini aldı.

15.06.2015 13:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ramazan ayı geleneklerinden biri olan mahya, Eskişehirli elektrik teknisyeni ve tek mahya ustası olan Ahmet Namık Akdoğan tarafından hazırlanarak Reşadiye camii minarelerinde yerini aldı.

Geçen yıl da hazırlanarak kentin merkezindeki Reşadiye Cami'ne asılan 'Bizi Aldatan Bizden Değildir' Hadis-i Şerifi yazılı mahya, Ramazan ayında şehri süsleyecek. 292 ampulden oluşan 30 metre uzunluğundaki mahya hakkında bilgi veren Eskişehirli elektrik teknisyeni ve tek mahya ustası olan Ahmet Namık Akdoğan, mahya geleneğinin Osmanlı döneminden beri sürdüğünü dile getirdi. Akdoğan, "Recep ve Şaban aylarına girdik, Ramazan ayına girmek üzereyiz. Her sene olduğu gibi Osmanlı'dan gelen geleneğimizi bu yıl da devam ettireceğiz. Reşadiye Cami'mize bir Hadis-i Şerif olan 'Bizi Aldatan Bizden Değildir' diye eski tip kandiller şeklinde ampullerden oluşan mahyamızı asacağız" diye konuştu.

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte kandil ile hazırlanan mahyaların ampul ile yapıldığına değinen Akdoğan, Eskişehir'deki mahya geleneğini ölene kadar yaşatacağını söyleyerek, şöyle devam etti:

"Bu gelenek yıllardır süregeliyor. Osmanlı'dan hatta tekneler arasında Osmanlı döneminin müezzinleri tarafından yapılmış, Ramazan'ın muhteviyatını, maneviyatını Müslümanlara daha güzel yaşatma noktasında önce gemilerin direkleri arasına, ardından da İstanbul'un o meşhur camilerinin minareleri arasında çekilmiş. Önceden kandiller ile yapılıyordu, şuanda da teknolojinin ilerlemesiyle ampullerle oluşturuluyor. İnşallah bu sene de mahyamızı asacağız. Bunu Eskişehir'de de gelenek haline getirdik. Ömrümüz vefa ettikçe de her sene bu mahya geleneğini yaşatacağız."

Akdoğan ayrıca, Mahmud Sami Ramazanoğlu Camii'ne da kendi talebesi olan mahya ustasının hazırladığı 'La İlahe İllallah' Kelime-i Tevhid'inin asılacağını sözlerine ekledi. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Eskişehir'de Mahya Geleneği Bu Yıl da Bozulmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement