ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 25 Şubat 2023 - Son Dakika
Güncel

ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 25 Şubat 2023

ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 25 Şubat 2023

Deprem bölgesindeki "natamam" binalarda sıva ve boya ile hasarın gizlenmesine geçit verilmeyecek6 Şubat 2023'ten önce inşasına başlanmış ancak yapımı henüz tamamlanmayan binalarda inşaatın devamı için en geç bir ay içinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı...

25.02.2023 10:43  Güncelleme: 10:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

6 Nisan 1920

1- Deprem bölgesindeki "natamam" binalarda sıva ve boya ile hasarın gizlenmesine geçit verilmeyecek

6 Şubat 2023'ten önce inşasına başlanmış ancak yapımı henüz tamamlanmayan binalarda inşaatın devamı için en geç bir ay içinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurum veya kuruluşlardan teknik rapor alınması zorunluluğu getirildi

Bu kapsamda Bakanlık koordinasyonunda alanında uzman akademisyenlerden oluşan teknik heyet tarafından, natamam binalarda hasar tespit incelemeleri başlatıldı

(Yıldız Nevin Gündoğmuş/Ankara)

2- Türkiye ve Azerbaycan orduları yaraları sarmak için omuz omuza

Milli Savunma Bakanlığının Kahramanmaraş'ta kurduğu Seyyar Sahra Hastanesinde, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki askeri hekimler, depremzedelere sağlık hizmeti veriyor

Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinden Tabip Üsteğmen Mağrur Memmedov:

"İnsanların ellerini, kollarını nasıl kurtaracağız, tüm aklımız oradaydı. Bir gözümüz ağlıyordu, bir gözümüz de işimizdeydi"

"Kardeşin kardeşe borcu olmaz, teşekkür beklemez. Herkes teşekkür ediyor ama bize teşekkür etmeye gerek yok"

(Sinan Uslu/Kahramanmaraş) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- TARSİM deprem bölgesindeki 148 hasar için 4,2 milyon TL ödeme yaptı

TARSİM tarafından, depreme bağlı 619 bin 766 büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvanda, 4 bin 254 kovanda, 107 dekar alanda hasar meydana geldiği bildirildi

Değerlendirmesi devam etmekte olan 3 bin 121 hasar ihbarı için 27 milyon 477 bin 115 TL daha ödeme yapılmasının öngörüldüğü belirtildi

(Elif Ferhan Yeşilyurt/İstanbul)

4- Depremin ardından kaldığı yerden başlayıp ilk ihracatını yaptı

Malatya Organize Sanayi Bölgesi'ndeki işletmeler, gerekli kontrollerin ardından faaliyete geçmeye başlarken, konutları ve aileleriyle ilgili belirsizlikler ortadan kalkan çalışanlar da görevlerinin başına dönüyor

Bölgede faaliyet gösteren et işleme tesisi, sınırlı kapasiteyle de olsa üretime geçti ve deprem sonrasında ilk ihracatını gerçekleştirdi

İstanbul Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Yıldırım:

"Ülke ekonomisi, Malatya ekonomisi, Malatya'nın tekrardan kalkınması için çalışmamız gerekiyor"

(Göksel Yıldırım/Ankara)

5- Çelik sektörünün inşaat demiri kapasitesi deprem konutları için yeterli

-TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan:

"Türk çelik sektörü, Türkiye'nin ihtiyacı olan tüm inşaat demirlerini karşılayacak güçtedir"

"Sektör, makul fiyatlarla deprem bölgesindeki inşaat ihtiyaçlarını tümüyle karşılayacak imkana sahiptir. Birinci öncelik deprem bölgesine verilecektir"

(Deniz Çiçek/Ankara)

6- Deprem bölgesinde özel sektörün 200'den fazla iş makinası arama kurtarma çalışmalarına katıldı

İSDER Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Karataş:

"Arama kurtarma çalışmalarına destek olmak amacıyla AFAD işbirliğiyle bölgeye makine ve ekipman desteği sağladık. İMDER ve İSDER olarak ilk etapta 200'ün üzerinde iş ve istif makinesini deprem bölgesine sevk ettik,150'den fazla teknisyeni bölgeye gönderdik"

İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Akgün:

"Sektör olarak hızla koordine olduk. İMDER ve İSDER olarak oluşturduğumuz ortak iletişim kanalları ile afet bölgelerinden yönlendirilen ihbarlar ve yardım taleplerini tek merkezde topladık"

(Merve Özlem Çakır/Ankara)

7- İnşaatın imalat, proje ve denetimindeki hatalar büyük yıkımları da beraberinde getiriyor

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçak:

"Uluslararası düzeyde yarışacak bir yönetmeliğimiz var ki deprem yönetmeliğimizde aldığımız yükler diğer ülkelerden daha fazladır. Biz Japonya'dan bile daha fazla yük alıyoruz. Bizim hesaplarımız çok güvenli"

"İnşaat sektöründe çok büyük düzensizlik var. İmalattaki hatalar, projedeki hatalar, kontroldeki ciddi hatalar… Bunların hepsi birleştiği zaman karşımıza büyük yıkımlar çıkıyor"

(Fatih Ulaş/İstanbul) (Görüntülü)

8- İklimlendirme sektöründen ocakta 525 milyon dolarlık ihracat

Sektörde ocak ayında en fazla ihracat 59,9 milyon dolar ile Almanya'ya yapıldı

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Hakkı Şanal:

"Sektörümüz yurt dışında pazarlamadan satışa, iletişimden uygulamaya kadar tüm paydaşları ile koordineli ve verimli bir şekilde ilerliyor"

(Mehmet Kadir Kılınç/İstanbul)

9- Patlayan lastiklerle deprem bölgesine yardım ulaştıran tır sürücüsüne yeni dorse hediye edilecek

Dorseyi imal eden Konyalı iş insanı Mustafa Türkmen:

"Bu kişinin canıgönülden yardımını gördük. Biz de Tokatlı Kaan ağabeyimize bir dorse hediye etmeyi uygun gördük. Önümüzdeki hafta dorsesini kendisine teslim edeceğiz"

"İlk başta hediye teklifimizi kabul etmedi, 'Bunu Allah rızası için yaptım' dedi. Çok zor ikna ettik. Dorseye de isim olarak enkazdan çıkarılan bir kediye verilen ismi, kötü bir hatıra da olsa 'Enkaz' ismini verdik"

(Taner Aydın/Konya) (Fotoğraflı-Görüntülü)

10- Meslek lisesi moda tasarım öğrencileri depremzedeler için kolları sıvadı

Moda tasarım teknolojileri alan şefi Ayşegül Yavuz:

"1600 adet sweatshirt, 40 adet bebek battaniyesi ve berenin üretimini sıfır maliyetle gerçekleştirdik. Hibe kumaş alabilirsek bu çalışmalarımıza devam etmek istiyoruz"

Öğrenci Reyhan Altay:

"Milletimize daha iyi yardım etmek için elimizden geleni tek yürek olarak yaptık. Arkadaşlarım ve ben bu sayede mesleğimizi bir kez daha sevdik"

(Rojda Aydın/İstanbul) (Fotoğraflı)

***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 25 Şubat 2023 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement