ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 30 Aralık 2022 - Son Dakika
Güncel

ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 30 Aralık 2022

ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 30 Aralık 2022

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022'de küresel barış için yoğun diplomasi trafiği yürüttü2022'de 21 ülkeye 27 ziyaret gerçekleştiren Erdoğan, diplomaside en yoğun mesaiyi Ukrayna-Rusya Savaşı ve buna bağlı ortaya çıkan krizlerin çözümü için yaptıErdoğan, NATO Zirvesi, BM Genel Kurulu,...

30.12.2022 10:44  Güncelleme: 11:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

6 Nisan 1920

1- Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022'de küresel barış için yoğun diplomasi trafiği yürüttü

2022'de 21 ülkeye 27 ziyaret gerçekleştiren Erdoğan, diplomaside en yoğun mesaiyi Ukrayna- Rusya Savaşı ve buna bağlı ortaya çıkan krizlerin çözümü için yaptı

Erdoğan, NATO Zirvesi, BM Genel Kurulu, G20, Türk Devletleri Teşkilatı ve Şanghay Zirvesi'nin de aralarında bulunduğu yurt içi ve dışında 10 uluslararası zirvede Türkiye'yi temsil etti

Dünya liderleriyle yaklaşık 200 telefon görüşmesi gerçekleştiren Erdoğan, 16'şar kez olmak üzere en fazla Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile temas kurdu

Putin ve Zelenskiy ile bir araya gelebilen tek lider olarak öne çıkan Erdoğan, barış çabalarıyla gıda arzı için hayati önem taşıyan Tahıl Koridoru'nun açılmasında ve esir takasında öncü rol oynadı

(Zafer Fatih Beyaz-Ferdi Türkten/Ankara)

2- YÖK, pedagojik formasyonun tüm sınıf düzeylerinde "seçmeli ders" olmasına karar verdi

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar:

"Cumhurbaşkanımızın üniversite öğrencilerine vermiş olduğu müjdeyi hayata geçiriyoruz. Pedagojik formasyon programının kararını aldık. Artık pedagojik formasyon dersleri birer seçmeli ders olarak bütün sınıflarda alınabilecek"

"35 yaş ve üzeri kadınlarla alakalı yaptığımız düzenlemeyi tamamlıyoruz. Buna ilişkin kararı, yılın ilk haftasında inşallah açıklayacağız. 50/d statüsündeki asistanların 33/a kadrosuna geçişi ile alakalı kanun değişikliği teklifi Meclis'e intikal edecek"

(Selma Kasap/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Yaban hayatı için yemleme döneminde 2500 ton yem doğaya bırakıldı

Bazı memeliler için kasaplardan alınmış artıklar, et parçaları ve ekmek, geyik, karaca ve yaban keçisi için yulaf, mısır ve yonca, kuşlar için de kırık buğday, mısır, arpa kullanıldı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci:

"Böylece yabani hayvanların yerleşim yerlerine gelmelerinin önüne geçmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca yaban hayvanları popülasyonunu da destekliyoruz"

(Mustafa Çalkaya/Ankara)

4- İstanbul'a kasım ayında gelen yabancı turist sayısı yüzde 35 arttı

Kasımda 194 ülkeden turistin geldiği İstanbul'u 1 milyon 341 bin 948 yabancı ziyaret etti

İstanbul'u bu ayda ziyaret edenlerin yüzde 11,87'sini Ruslar, yüzde 6,20'sini Almanlar, yüzde 5,94'ünü İranlılar, yüzde 4,59'unu ise Suudi Arabistanlılar oluşturdu

(Hikmet Faruk Başer/İstanbul)

5- ABD ekonomisi için 2023'ün de zorlu geçmesi bekleniyor

Moody's Analytics Başekonomisti Mark Zandi: "2023, ekonomi için durgun büyüme ve yüksek işsizlik ile karakterize edilen zor bir yıl olacak"

Oxford Economics ABD Başekonomisti Ryan Sweet: "Resesyona, Fed'in agresif sıkılaşma döngüsü ve daha sıkı finansal piyasa koşullarından kaynaklanan durgunluk neden olacak"

(Dilara Zengin/Washington)

6- Dolmabahçe Sarayı pencerelerini süsleyen ihtişamlı perdeler titizlikle onarılıyor

En eskisi 166 yıllık olduğu tahmin edilen saray perdeleri, Milli Saraylar Tekstil Konservasyon ve Restorasyon Atölyesi'nde uzman ekipçe orijinaline sadık kalınarak yenileniyor

Milli Saraylar Obje Restorasyon ve Konservasyon Birim Sorumlusu Başak Birsel:

"Terzi Perde Atölyesi, Milli Saraylar bünyesinde bütün odalarda işlemini gerçekleştiriyor. Perdeler yenilenecekse hemen devreye girip Hereke'den orijinal kumaşları talep ederek, imal ettirip dokumaya ve dikmeye başlıyorlar"

(Lale Bildirici Büyükkarakaya/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın: "2023'te nitelikli üreten kazanacak"

"ABD, Irak, Libya, İsrail gibi ülkelerle de pazarımız genişleyebilir. Bu süreçte nitelikli ürünler üreten Türk firmalarımız kazançlarını artıracaktır"

(Ergin Garip/İstanbul)

8- Tüketiciler 2023'e "tatlı başlangıç" yapacak

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım:

"Normal satışlara göre yılbaşı satışlarımız yüzde 50 arttı. İnsanlar yılbaşı sofralarında baklava görmek istiyor. Hediyelik kısımda da baklava her zaman bir numaradır"

"Pandemiden dolayı ihracat rakamlarımız bayağı bir düşmüştü ama 2022 yılında 200 milyon lira civarında bir ihracat yapmış durumdayız. 2023'te bu rakamın yüzde 30-40 civarında artmasını öngörüyoruz"

(Eda Topcu/İstanbul)

9- Çiçekçilerin 2023 yılı ihracat hedefi 200 milyon dolar

Ankara Çiçekçiler Esnafı Odası Başkanı Emin Çimen:

"Bu yıl 120 milyon dolar civarında ihracat ve yaklaşık 38 milyon dolar ithalat gerçekleştirdik. Gelecek yıl ihracat hedefimiz 200 milyon dolar"

"2023'ün bu yıldan çok daha iyi geçeceğini öngörüyoruz"

(Zeynep Duyar/Ankara)

10- Rusya-Ukrayna Savaşı'nda Batı, kendi içindeki görüş ayrılıklarıyla da sınandı

Avrupa ülkelerinden bazıları, Rusya'ya uygulanacak yaptırımlar konusunda kendi ekonomilerini öne çıkardı

Enerji konusunda Rusya'ya bağımlı ülkeler alternatif arayışına girdi

Polonya ve Macaristan gibi Avrupa ülkeleri, "fon"lara erişim konusunu yaptırım masasına getirdi

(Muhammet İkbal Arslan-Murat Temizer/Cenevre-Varşova) (Fotoğraflı-Görüntülü)

11- Japon diplomat hayranı olduğu Aşık Veysel'in türkülerini söylüyor

Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde görevli diplomat Ivasa Takaaki, ünlü ozanın türkülerini hem bağlamasıyla çalıyor hem de Türkçe seslendiriyor

Bağlama kurslarına devam eden Ivasa: "Türkiye'ye ilk geldiğimde radyodan harika şarkılar dinledim. Arkadaşıma bu şarkıları kimin söylediğini sordum. O da bana bu şarkıları Aşık Veysel ve Neşet Ertaş'ın söylediğini belirtti"

(Mustafa Deveci/ Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)

***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 30 Aralık 2022 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de yapılan denetimlerde 9 kaçak göçmen yakalandı
    19:08 Edirne'de yapılan denetimlerde 9 kaçak göçmen yakalandı

    Edirne'nin Lalapaşa ilçesinde jandarma ekipleri tarafından yapılan denetimlerde, Mısır uyruklu 9 kaçak göçmen yakalandı. Ayrıca, 1 organizatör ve göçmen kaçakçılığında kullanılan bir araç da ele geçirildi. Yakalanan göçmenler, ülkelerine geri gönderilmek üzere Edirne İl Göç İdaresine teslim edildi.

  • Zeynep Sönmez, Megasaray Hotels Open'da çeyrek finale yükseldi
    19:05 Zeynep Sönmez, Megasaray Hotels Open'da çeyrek finale yükseldi

    Antalya Belek'te düzenlenen Megasaray Hotels Open'da milli tenisçi Zeynep Sönmez, çeyrek finale yükseldi. İlk turda Fransız tenisçi Fiona Ferro'yu mağlup eden Sönmez, ikinci turda Alman raket Ella Seidel'i geri dönüşle mağlup etti. Çeyrek finalde Japon raket Moyuka Uchijima ile karşılaşacak olan Sönmez, maçın yarın başlayacağını belirtti.

  • Burdur'da Ticari Araç Takla Attı: 1 Yaralı
    19:04 Burdur'da Ticari Araç Takla Attı: 1 Yaralı

    Burdur'un Bucak ilçesinde meydana gelen kazada ticari araç takla attı ve 1 kişi yaralandı. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralı sürücü ambulansla hastaneye kaldırıldı.

  • Çorum Belediyesi, Bin 571 Çocuğa Bayramlık Kıyafet Hediye Etti
    19:02 Çorum Belediyesi, Bin 571 Çocuğa Bayramlık Kıyafet Hediye Etti

    Çorum Belediyesi, ihtiyaç sahibi çocuklara bayramlık kıyafet hediye ederek yüzlerini güldürdü. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın da dağıtıma katılarak çocuklarla ilgilendi.

  • Çorlu'da Atık Depolama Tesisi Yangını
    19:01 Çorlu'da Atık Depolama Tesisi Yangını

    Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde bulunan atık depolama tesisinde çıkan yangın, Ergene ilçesinden de yoğun dumanla görüldü. İtfaiye ekipleri yangını söndürme çalışmalarına devam ediyor.

  • Bakan Bayraktar: Nisanda elektrik ve doğal gaz fiyatlarında değişiklik olmayacak
    19:01 Bakan Bayraktar: Nisanda elektrik ve doğal gaz fiyatlarında değişiklik olmayacak

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, nisan ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarında değişiklik olmayacağını açıkladı.


Advertisement