(Özel Haber) İlişiği Kesilen Askerlerin Özlük Haklarının Verilmesi - Son Dakika
Güncel

(Özel Haber) İlişiği Kesilen Askerlerin Özlük Haklarının Verilmesi

(Özel Haber) İlişiği Kesilen Askerlerin Özlük Haklarının Verilmesi

Genel merkezi Eskişehir'de bulunan Re'sen Emekliler Derneği Başkanı Servet Kahramaner, Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) yargı denetimine kapalı idari işlemler ya da Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararı ile ilişiği kesilen askerlerin özlük haklarının...

15.11.2013 11:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Genel merkezi Eskişehir'de bulunan Re'sen Emekliler Derneği Başkanı Servet Kahramaner, Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) yargı denetimine kapalı idari işlemler ya da Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararı ile ilişiği kesilen askerlerin özlük haklarının iade edilmesini istediklerini söyledi.

TSK'dan YAŞ kararı ve kararnameleri ile ilişiği kesilen askerlerin kurduğu Re'sen Emekliler Derneği Başkanı Servet Kahramaner, 22 Mart 2011 tarihinde çıkarılan 6191 Sayılı Yasanın 32'nci geçici maddesi ile ilişiği kesilen 4 bin 606 kişinin TSK'ya başvurduğunu ve bunların bin 518'inin başvurusunun YAŞ tarafından kabul edildiğini ifade etti. Geride kalan yaklaşık 3 bin askerin de özlük haklarının iade edilmesi gerektiğini belirten Kahramaner, "2011 yılından beri gerek Milli Savunma Bakanlığı nezdinde gerek diğer siyasiler nezdinde birtakım görüşmeler yaptık. Sonuçta TSK'ya mensup askerlerin aynı kanuna tabi olmalarına rağmen, özellikle darbe ve darbe sonrası dönemlerde inançları ve görüşleri sebebiyle ve basit disiplin suçları gerekçe gösterilerek ilişikleri kesilmişti. Bu ilişiği kesmenin bir bölümü YAŞ kararıyla yapıldı, bir bölümü de kararnameler yoluyla yapıldı. Aynı kanun ve mevzuata tabi askerler arasında açıkçası 2011 yılında çıkarılan yasadan dolayı bir ayrım yapılması bizleri ziyadesiyle üzdü" ifadelerini kullandı.

Herhangi bir yargı kararı olmadan, yüz kızartıcı suç işlemeden ilişiklerinin kesilmesine rağmen özlük haklarının verilmediğini ve mağduriyet yaşadıklarını dile getiren Servet Kahramaner, "2011 yılından beri birtakım görüşmeler yaptık. Hazırladığımız yasa teklifleri vardı. Bu tekliflerimizi ilgili makamlara ilettik. Bunun dışında 28 Şubat sürecinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi memurlara da, ilişiği kesilen memurlara da 1999 yılında ve 2006 yılında çıkarılan iki yasa ile özlük hakları iade edildi, her ne kadar onlara yargı yolu açık olmasına rağmen. Bunun dışında 2013 Temmuz ayında çıkarılan torba yasa çerçevesinde de bu devlet memurlarına yine birtakım özlük hakları iade edildi. Yani burada mağduriyeti giderilmeyen 3 bin civarında bir asker kesim kaldı. Bunun için de gerekli tekliflerin sunulması ile birlikte Adalet Bakanımızla yaptığımız görüşmede de bunu dile getirdik. Konunun tamamen Milli Savunma Bakanlığını ilgilendirdiğini söyledi" diye konuştu.

"BİR AN ÖNCE SONUÇLANDIRILMASINI İSTİYORUZ"

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile konu hakkında görüştüklerine değinen Kahramaner, şunları da kaydetti:

"Bakan Yılmaz, geçen yıl kendisi ile yaptığımız görüşmede, kararname ile ilişiği kesilen askerlerle ilgili detaylı bir çalışma yapılması gerektiğini, yüz kızartıcı suçlarla ilişiği kesilenlerin karıştığını ifade etmişti. Bu çalışmanın halen sürdüğünü, dönem dönem gönderdiğimiz soru önergelerine verdiği cevaplarda da dile getirdi. Elbette ki bunları ayırt etmek o kadar zor olmasa gerek. Zaten hazırladığımız kanun teklifinde Askeri Ceza Kanunu'nun 30. maddesi ile ilişiği kesilenleri hariç tutarak, devlet sırrını açığa vuranları, hırsızlık yapanları, dolandırıcılık yapanları zaten ayrı tutuyoruz. Onlar için herhangi bir hak talebinde bulunmuyoruz. Bunun dışında görüş ve inançları sebebiyle basit disiplin suçlarıyla ve yargı kararı olmadan TSK'den ilişiği kesilen askerlere birtakım özlük haklarının verilmesini talep ediyoruz. Bakan İsmet Yılmaz bu çalışmaların sürdüğünü ve nihayete ermesinin biraz uzun zaman alacağını söyledi. Üzerinden 2 yıl kadar bir süre geçti. Bir an önce bunun sonuçlandırılmasını talep ediyoruz."

Askerlikle ilişiği kesilen kişilerin yaşadığı mağduriyetten de bahseden Kahramaner, "Bu insanlar askerlikten başka bir meslek bilmiyor. Aileleri ve çocukları çok zor durumda. Mağduriyeti giderilmeyen, sadece kararname mağduru askerler kaldı. Devlet memurlarına sicil afları çıkarıldı, YAŞ kararı ile atılan askerlere birtakım özlük hakları iade edildi. Sayın Başbakanımız hep şunu dile getirmiştir, 'Biz hesaplaşmak değil, helalleşmek istiyoruz.' Evet, bizler de helalleşmek istiyoruz. Eğer gerçekten devlet eli ile mağdur edilenler ile helalleşiliyorsa kararname mağdurları ile de helalleşilmesi gerekiyor. Umarız ki yetkililer bu çağrımıza kulak verirler ve en kısa zamanda bir yasa teklifi ile bu insanların mağduriyetlerini gidermiş olurlar" ifadelerini kullandı. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel (Özel Haber) İlişiği Kesilen Askerlerin Özlük Haklarının Verilmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement