Suriyeli Hastaya Devlet Destekli İlk Kez Böbrek Nakli - Son Dakika
Güncel

Suriyeli Hastaya Devlet Destekli İlk Kez Böbrek Nakli

Suriyeli Hastaya Devlet Destekli İlk Kez Böbrek Nakli

Suriye’de yaşanan iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve böbrek yetmezliği nedeniyle şiddetli ağrı çeken Suriyeli hastanın böbrek nakli, Türkiye’de ilk kez devlet desteğinde gerçekleştirildi.

22.06.2016 09:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye'de yaşanan iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve böbrek yetmezliği nedeniyle şiddetli ağrı çeken Suriyeli hastanın böbrek nakli, Türkiye'de ilk kez devlet desteğinde gerçekleştirildi. Ağabeyinin verdiği böbrekle İstanbul'daki devlet hastanesinde başarıyla yapılan nakille genç hasta sağlığına kavuştu.

Suriye'de yaşanan iç savaştan 7 ay önce kaçarak ağabeyi Muhammed El Ali (27) ile birlikte Türkiye'ye sığınan 24 yaşındaki Kasım El Ali, 2 buçuk ay önce şiddetli böbrek ağrısı çekmeye başladı. Çocukluğunda böbrek rahatsızlığı teşhisi koyulan Ali'nin yaşanan iç savaş sırasında rahatsızlığı iyice arttı. Türkiye'ye sığındıktan sonra ağabey Muhammed El Ali, kardeşinin yaşadığı şiddetli böbrek ağrısı nedeniyle Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu. Başvurunun ardından gerekli tetkikleri yapılan Ali'ye doktorlar tarafından böbrek yetmezliği tanısı koyuldu. Ağabey, iki böbreği de iflas eden kardeşine böbreğini vermeyi kabul etti. Ağabeyinin nakili kabul etmesi üzerine hastane yetkilileri, hastanın sığınmacı olması nedeniyle durumu Sağlık Bakanlığı'na bildirdi. Bakanlığın onayı üzerine yapılan tahlillerle ağabey Ali'nin dokularının kardeşine uyduğu belirlendi. Hastanenin Böbrek Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu ve ekibi tarafından yapılan hazırlıkların ardından kardeşler dün sabah ameliyata alındı. Genç Suriyeli operasyon sonucu sağlığına kavuştu.

"AĞABEY GÖNÜLLÜ OLUNCA NAKLİ GERÇEKLEŞTİRDİK"

Ameliyat öncesi açıklamalarda bulunan Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Ünitesi Böbrek Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, "Kasım El Ali, böbrek yetmezliği nedeniyle Türkiye'de tanısı koyulan hastalardan bir tanesi. Aslında Suriye'den geleli 7 ay olmuş ama böbrek yetmezliği tanısı burada konuldu. Suriyeli hastaların sağlık güvencesi ülkemizde var. Sağlık güvencesi başlığı altında tetkikleri sırasında böbrek yetmezliği ortaya çıkmış. Bunun tedavi için üç seçenek vardı ama biz böbrek naklini önerdik. Ağabeyi de gönüllü oldu. Tabi hastanın Suriyeli olmasından dolayı Sağlık Bakanlığı'yla oldukça uzun görüşmeler yaptık. Bu tür hastalara nakil yapılıp yapılmadığıyla ilgili bir süreç yaşandı. Sonuç olarak ön izinler alındı, ardından ailede tarama yaparak böbrek nakli için uygun aday aradık. Yapılan tarama sonucunda ağabeyiyle tam uyumlu çıktı. Nakil yapılması açısından da bir engel görülmedi. Dolayısıyla biz bununla ilgili süreci başlatarak bugün ağabey ve kardeşin naklini canlıdan yapacağız" dedi.

"ÜLKEMİZİN KAYNAKLARIYLA SURİYELİ BİR HASTAYA NAKİL YAPILMASI GURUR VERİCİ"

"Böbrek nakli açısından bilindiği kadarıyla Suriyeli hastalar için ilk kez böbrek nakli yapılmış oluyor" diyen Prof. Dr. Dokucu, "Böbrek nakliyle alakalı Sağlık Bakanlığı tarafından 1 yıllık bir onayımız var. Bu anlamda iyi bir aktivite de başlamış durumdadır. Mülteci ve mağdur olan Suriyeli hastalara böyle bir hizmetin verilmesinin gururunu yaşıyoruz. Bu naklin hastanemiz ve ülkemiz açısından mühim olduğunu düşünüyorum. Suriyeli bir hastaya ülkemizin kaynaklarından nakil yapıldığı için ne mutluyuz ülkemizde" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'DE TEDAVİ ÜCRETSİZ, MUAMELE ÇOK İYİ"

Böbrek yetmezliği hastası olan Suriyeli Kasım El Ali, "6 aydır buradayım. Suriye'de hastane ve ilaç yok. Onun için Türkiye'ye geldik. Hayat Suriye'de çok zor, hastane ve doktor yok. Tedavi pahalı ve hiç yok. Türkiye'de her şey var, tedavi ise ücretsiz, muamele ise çok iyi. Allah'a şükürler olsun. Burada tedavi bittikten sonra Suriye'ye dönebilirim. Böbreği ağabeyimiz veriyor, çok mutluyum" şeklinde konuştu.

Ağabey Muhammed El Ali ise, "Kardeşime böbreğimi vermeye mecburum, biz Müslümanız ve dinimiz gereği bunu yapmak haktır" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Suriyeli Hastaya Devlet Destekli İlk Kez Böbrek Nakli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement