(Özel Haber) Türkiye'deki Turizme 'Shopıng' Darbesi - Son Dakika
Yerel

(Özel Haber) Türkiye'deki Turizme 'Shopıng' Darbesi

(Özel Haber) Türkiye\'deki Turizme \'Shopıng\' Darbesi

Türkiye-İsviçre Seyahat Acentaları Birliği (TİSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Samsunlu, Türkiye'deki turizmin bazı turistik işletmeler (oteller) tarafından uygulanan 'shoping' uygulaması nedeniyle baltalandığını, Türk turizminin bundan çok...

27.05.2013 16:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye- İsviçre Seyahat Acentaları Birliği (TİSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Samsunlu, Türkiye'deki turizmin bazı turistik işletmeler (oteller) tarafından uygulanan 'shoping' uygulaması nedeniyle baltalandığını, Türk turizminin bundan çok büyük zararlar gördüğünü, bunun yansımalarını Avrupa'da net bir şekilde gözlemlediklerini söyledi.

TİSAB Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri ile bazı turizmci işadamlarından oluşan heyetin Balıkesir programı geçtiğimiz hafta sona erdi. Türkiye'nin Balıkesir'deki Alpleri olan körfezdeki Kazdağlarında jeep safari ile başlayan 17 - 22 Mayıs tarihleri arasındaki program dolu dolu geçti. Zürih'ten gelen Türk -İsviçre Seyahat Acentaları Birliği (TİSAB) heyeti; Kazdağları'nda jeep safaride Şahindere Kanyonuna inip piknik ve doğa yürüyüşü yaptı. Aynı akşam Balıkesir Koca Seyit Havalimanında sektör temsilcileri ve havalimanı müdürü ile bir araya gelen grup, turizm sezonunda yapılabilecek çalışmaları gözden geçirip değerlendrmede bulundu. Ancak, uçak seferlerinin yeterli olmaması TİSAB üyelerini endişelendirdi. Gezinin ikinci günü Balıkesir'de Valiliğin verdiği akşam yemeğinde il protokolü ile bir araya gelen turizmciler burada kendileriyle beraber olan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili A. Edip Uğur ile kaygılarını paylaştı. Uğur, turizmcilere en başta ulaşım olmak üzere alt yapı eksikleriniN en kısa zamanda tamamlanacağının sözünü verdi. Bu güvence ile umutlanan konuk turizmciler Balıkesir'in özellikle de doğa ve sağlık turizmiyle bakir ve tercih edilebilir ender bir yöre olduğunu vurguladı. Programıan ilk üç günü Balıkesir'in özellikle körfez bölgesindeki eşsiz doğa ve kültürel güzelliklerini gezip yakından tanıyan konuk heyet, Altınoluk, Güre, Assos, Kadırga Koyu, Antik Liman, Behramkale, Küçükkuyu, Ayvalık, Cunda Adası, adalara tekne turunun ardından Çanakkale Troia, Çanakkale Şehitlik gezisi, Tekirdağ, Bozcaada ve Çanakkale üzerinden İstanbul ile noktaladıkları 1 hatalık gezi turlarının ardından İsviçre'ye döndü.

"SHOPPİNG TURİZMİ BALTALIYOR"

TİSAB Başkanı Hüseyin Samsunlu, Ayvalık'ta Taksiharyis Kilisesinde yapılan kültürel gezi sırasında Kaymakam Nihat Nalbant ve ilçedeki turizcilerle görüştü. Kaymakam Nihat Nalbant'ın Taksiyarhis Kilisesinde folklor ekibiyle karşıladığı TİSAB heyeti, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onarılarak müze olarak açılacak olan kiliseyi gezdi. Önemli bir kültür varlığı olan Taksiyarhis Kilisesindeki görsel sanat eserleri ilgi çekti. Taksiyarhis Kilisesindeki kültür ziyaretinde Ayvalık Kaymakamı Nihat Naltbant, TİSAB üyelerine Ayvalık turizmi hakkında bilgiler verdi, iç ve dış turizme yönelik yeni projelerinden söz etti. Bu sırada, ilçedeki turizm sektörünün temsilcileriyle yapılan istişarede 'shoping' uygulaması tartışma konusu oldu. TİSAB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Samsunlu, shopinge kesinlikle karşı olduklarını, bir turizmci olarak böyle bir uygulama içinde asla yer almayacaklarını söyledi. Kaymakam ve turizm sektörü temsilcilerine de shoping uygulamasını kesinlikle kaldırmaları tavsiyesinde bulunan Samsunlu, Balıkesir'de turizmin 12 aya yayılabileceğini, doğa, sağlık, deniz, kum, tarih ve kültür yapısının eşsiz güzellikte olduğu Balıkesir'in 'doldur-boşalt' yerine kaliteli, içerikli ve kalıcı organizasyonlara sahip programlarla turizmin şaha kaldırılabileceğini ifade etti. Senede 30 bin ila 40 bin gece doluluk oranı ile çalıştıklarını belirterek shopingi savunan turizmcilere "Bunu hiç yapmayın. Shoping ile gelen turist bir daha buraya asla gelmez, tercih etmez. Çünkü bu sistemde turistlerin ne gibi zorluklar yaşadığını, aldıkları hizmetten hiç memnun olmadıklarını ve ülkelerine kötü izlenimlerle dönüp bir daha gelmedikleri gibi kimseye de tavsiye etmediklerini biliyoruz. Turizmde hizmet kaliteli, sağlıklı ve huzurlu olmalı. Turiste huzur verilmeli, başına en ufak birşey gelmesine izin verilmemeli, en ufak bir olumsuzlukta hemen yardımcı olunmalı. Shoping'ler ülkemiz turizmini hele ki Balıkesir turizmini baltalamaktadır. Buna asla izin vermemelisiniz" şeklinde konuştu.

İSTANBUL BAĞLANTILI UÇUŞLAR ÖNEMLİ

TİSAB Başkanı Hüseyin Samsunlu ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, Balıkesir'e en kısa zamanda ve sürekli olarak turist kafileleri göndermek istediklerini ancak bunun için cazip paketlerin olması gerektiğini, bununla da ilgili bölgedeki turizmciler ve sektör temsilcileriyle istişare halinde olacaklarını ifade etti. Balıkesir Havalimanı ve Balıkesir Koca Seyit Havalimanlarına turist gönderilmesi için uçuş seferlerinin tek bir firmaya bağlı bırakılmaması gerektiğini vurgulayan İsviçreli turizmciler, özellikle İstanbul bağlantılı uçak seferlerinin önem taşıdığını, kendilerinin yönlendireceği turistler için de İstanbul bağlantılı uçuşların önem taşıdığını, Türk Hava Yolları ile birlikte diğer çeşitli havayolu firmalarının da uçuş zenginliğinin gerek yurt içi gerekse yurt dışı turist sayısını artıracağını ifade ettiler. Tüm bunların akılcı bir planlama ile rahatlıkla çözülebilecek pratikte çok büyük önem taşıyan unsurlar olduğu kaydedildi. İsviçreli turizmciler, Balıkesir'de kendilerini en iyi şekilde ağırlayan başta Balıkesir Valisi Ahmet Turhan olmak üzere İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile kendilerine ilgi gösteren, yayınlarında yer veren gazetecilere teşekkür etti. TİSAB Başkanı Hüseyin Samsunlu, Balıkesir'deki uçak seferlerinin çözümüyle ilgili memleketi olan Çorum ilindeki uçuşları örnek gösterdi. Çorum Ticaret ve Sanayi Odalarının Çorum'daki iş dünyası ve vatandaşların yaptığı siyasi girişim ve yoğun kulisler ile havalimanındaki seferleri kendilerine göre işlerini görebilecek şekilde düzenlenmesini sağladığını, Balıkesir'de de buna benzer şekilde Ticaret Odası ve Sanayi Odası başta olmak üzere turizmle ilgili sektör temsilcilerinin ağırlığını koyup gerekli kamuoyunu oluşturarak uçakların uçuş noktası ve sefer saatleri ile sayılarını buna göre dizayn edilebileceğini, Balıkesir'de AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur'un bu konudaki iyi niyetli tespit ve yaklaşımlarının sorunların çözümü için son derece önemli olduğunu ifade ettiler. Balıkesir'in turizm güzergahında bir geçiş noktası değil konaklanacak ve gezilecek önemli bir turizm merkezi olması gerektiği, çalışmaların buna göre düzenleneceği belirtildi.

Bu arada, önümüzdeki günlerde İsviçre'ye dönen TİSAB yönetiminin girişimleriyle seyahat acentası firmaları ve turizmcilerin Balıkesir'e turlar yönlendirmeye başlayacakları kaydedildi. TİSAB başkanı Hüseyin Samsunlu, daha önce Batman'daki görevi sırasında tanıştıkları Vali Ahmet Turhan'ın Balıkesir'le ilgili olarak kendilerine gösterdiği ilgi ve yakınlıktan dolayı son derece memnun olduklarını belirterek teşekkür ederken, Vali Ahmet Turhan'ın bir devlet adamı olarak Balıkesir için önemli kazanç olduğunu ifade etti.

(YU)

27.05.2013 15: 59: 45

TSI

NNNN - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel (Özel Haber) Türkiye'deki Turizme 'Shopıng' Darbesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement