Van Gölü'nde Yaşayan İnci Kefali Balığı Tescillendi - Son Dakika
Güncel

Van Gölü'nde Yaşayan İnci Kefali Balığı Tescillendi

Van Gölü\'nde Yaşayan İnci Kefali Balığı Tescillendi

VAN (İHA) – Van Gölü’nde endemik bir tür olan inci kefali, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Su Ürünleri Tescil Komitesince tarafından tescillendi.

18.02.2018 09:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

VAN (İHA) – Van Gölü'nde endemik bir tür olan inci kefali, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Su Ürünleri Tescil Komitesince tarafından tescillendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Su Ürünleri Tescil Komitesince üç balık türü tescillendi. Hamsi ve kaya balığı ile birlikte inci kefali balığının da tescillenmesi Van'da olumlu tepkilere neden oldu. Komitenin tescile ilişkin kararları, Resmi Gazete'nin önceki günkü sayısında yayımlandı. Buna göre Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün hamsi, inci kefali ve doktor balık ya da kaya balığı olarak bilinen garra rufanın tescillenmesi için yaptığı başvuru sonuçlandırıldı. Hamsi yerel adıyla "Karadeniz hamsisi" olarak tescillenirken, balık "vücudunun sırt kısmı siyaha yakın yeşilimsi, karın kısmı gümüşi beyaz ve yan tarafları parlak" şeklinde tarif edildi. Karadeniz hamsisinin standart boyu dişilerde minimum 8, maksimum 10,72 santimetre, erkeklerde ise minimum 8, maksimum 9,22 santimetre olarak belirlendi. Komite, "doktor balık", "yağlı balık", "kaya balığı", "Kangal balığı" ve "kırbaki" olarak bilinen garra rufa ile yayılım alanı Van Gölü havzası olan inci kefalini de tescilledi.

İnci kefalinin tescillenmesiyle ilgili İHA'ya açıklamalarda bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, "Şu anda Van Gölü'nde Van Gölü balıkçıları ile birlikteyiz. Burada yaklaşık 20-30 sene önce Van Gölü'ndeki inci kefali yalnızca Van'da yaşayan insanlar haberdardı. Hatta Milli Eğitim Bakanlığının kitaplarında bile Van Gölü'nde inci kefali yaşamaz yazıyordu. İnci kefali sadece Vanlıların bildiği bir değer. Fakat 1990'ların başında Prof. Dr. Mustafa Sarı tarafından başlatılan çalışmalar ile inci kefali yok olmaktan kurtarılarak bir dünya markası haline getirildi. Bu geldiğimiz gün itibariyle yapılan çalışmalarla beraber artık inci kefali Prof. Dr. Mustafa Sarı'nın çalışmaları sonucunda bölgede 14 bin insanın geçimini sağladığı ve yıllık 12 milyon doları aşkın ciroya sahip bir değer oldu" dedi.

"İnci kefali balığı tescillendi"

İnci kefalinin yıllar içerisindeki bu yükselişinin halen devam ettiğini ifade eden Akkuş, "Bildiğiniz gibi 16 Şubat 2018 tarihi itibariyle sevindirici bir haber aldık. İnci kefali Prof. Dr. Mustafa Sarı tarafından üretilen veriler kullanılarak ülkemizde tescillenen üç balıktan birisi oldu. İnci kefali balığı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından tescillenmiş oldu. Ülkemizde üç balık tescil edildi. Bunlardan biri hamsi, diğeri ise doktor balık, diğer adıyla yağlı balık, diğeri ise inci kefali balığı. Bölgemiz adına, balık adına çok sevindirici bir haber" diye konuştu.

"Koruyamadığımız her bir değer yok olmaya mahkumdur"

Akkuş, "Van Gölü'nün bölge ekonomisine katkısı, değeri daha da yükselmiş olacak ve inci kefali balığı bu yükselişi daha da devam etmiş olacak. 16 Şubat itibariyle inci kefalinin tescillendiği Resmi Gazete'de yayınlandı. Artık inci kefali dünya markası olma yolunda çok önemli bir adım atmış oldu. İnci kefalinin tescillenmesi ne demek, neyi ifade ediyor. Bildiğiniz gibi artık şehirler olsun, ülkeler olsun sahip oldukları doğal ve yapay her türlü değeri tescil ediyorlar. Yani bu değerin kendilerine ait olduğunu onaylatarak, bu değer üzerinde elde ettikleri ekonomik katkıyı arttırıyorlar. İnci kefalinin tescillenmesi ile beraber inci kefalinin boyu Van Gölü havzasına ait olduğu, Van Gölü'ne ait olduğu bir kez daha onaylanıyor. Bu balığın tanıtımına ve korunmasına çok büyük bir katkı sağlıyor. Çünkü koruyamadığımız her bir değer yok olmaya mahkumdur. Bununla beraber artık inci kefalinin gerek ekoturizmin, gerekse bölge balıkçılığına katkısının daha da artmasını bekliyoruz. Artık inci kefali tescilli bir haldedir ve inci kefali ile ilgili yapılan koruma çalışmaları çok daha büyük bir önem arz etmektedir" dedi. - VAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Van Gölü'nde Yaşayan İnci Kefali Balığı Tescillendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • MSB: Son iki haftada 75 terörist etkisiz hale getirildi
    12:28 MSB: Son iki haftada 75 terörist etkisiz hale getirildi

    Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyi dahil yürütülen operasyonlarda son iki haftada 75 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

  • Tekirdağ'da düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 11 şüpheli yakalandı
    12:27 Tekirdağ'da düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 11 şüpheli yakalandı

    Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda Süleymanpaşa, Çerkezköy ve Saray ilçelerinde gerçekleştirilen operasyonlarda 11 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda yapılan aramalarda 140 gram sentetik uyuşturucu, 409 uyuşturucu hap ve 8 gram esrar ele geçirildi. Olay sonucunda 11 şüpheli gözaltına alındı.

  • MATSO Başkanı: Antalya ve ilçeleri TKDK tarafından yatırım yeri kapsamına alındı
    12:26 MATSO Başkanı: Antalya ve ilçeleri TKDK tarafından yatırım yeri kapsamına alındı

    Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Seydi Tahsin Güngör, TKDK Antalya'da açılması için girişimde bulunduklarını belirterek, Antalya ve ilçelerinin TKDK tarafından yatırım yeri kapsamına alındığını söyledi. Güngör, Manavgat'ın tarımsal üretim potansiyeline katkı sağlayacak tarımsal yatırımlara açık bir bölge olduğunu vurguladı. TKDK Isparta İl Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Gülcü ise TKDK'nın IPARD III. Kırsal Kalkınma Destekleri Bilgilendirme Çağrısı başlattığını ve Antalya'nın da bu desteklerden faydalanabileceğini belirtti.

  • Samsun'da düzenlenecek sağlık zirvesine 30 ülkeden 200'ün üzerinde katılımcı bekleniyor
    12:25 Samsun'da düzenlenecek sağlık zirvesine 30 ülkeden 200'ün üzerinde katılımcı bekleniyor

    Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Samsun Şubesi tarafından düzenlenecek olan 2. İkiztepe Sağlık Zirvesi'nde, Türkiye'deki sağlık sektörü temsilcileri ve 30 ülkeden 200'ün üzerinde katılımcı bir araya gelecek. Samsun, sağlık turizmi konusunda önemli bir hizmet ihracatı gerçekleştirmekte olup, zirvenin düzenlendiği ilk yılda 3 milyon dolarlık sağlık turizmi geliri elde edilmiştir. Samsun'un sağlık hizmeti konusunda zirve şehirlerden biri olduğu belirtilerek, hedefin yıllık 30 milyon dolarlık sağlık turizmi geliri elde etmek olduğu ifade edilmiştir.

  • Trabzon'da Sağlık Turizmi Gelişiyor
    12:24 Trabzon'da Sağlık Turizmi Gelişiyor

    Trabzon'da sağlık turizmi giderek büyüyor. Bu yılın ocak-mart döneminde Gürcistan, Azerbaycan, Rusya ve Suudi Arabistan'dan gelen turistlere 29 farklı hizmet sunuldu. Trabzon'daki hastaneler ve klinikler, kadın doğum, genel cerrahi, nöroloji ve çocuk branşları başta olmak üzere birçok alanda hizmet veriyor. İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, sağlık turizminin ülke ekonomisi için önemli olduğunu belirtti ve Trabzon'un bu alanda katkı sağlamaya devam ettiğini söyledi. Gürcistan, Trabzon için önemli bir pazar olup, Azerbaycan da ikinci sırada yer alıyor. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile yapılan planlamalarla Tiflis ve Bakü gibi şehirlerden direkt uçuşlar düzenlenerek sağlık turizmi potansiyeli artırılmaya çalışılıyor. Almanya ve Arap ülkeleri ise orta vadede hedef pazar olarak belirlendi. KTÜ Farabi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Abdulkadir Gündüz, hastanenin son 1 yılda 4 binden fazla sağlık turizmi hastasına hizmet verdiğini ve bu sayıyı önümüzdeki yıl yüzde 50 artırmayı hedeflediklerini belirtti. Hastalar da Trabzon'daki hizmetten memnun olduklarını dile getirdi.

  • Özel birey Veli Can Öndeş'in doğum günü kutlaması renkli görüntülere sahne oldu
    12:24 Özel birey Veli Can Öndeş'in doğum günü kutlaması renkli görüntülere sahne oldu

    Kocaeli'nin Derince ilçesinde özel birey Veli Can Öndeş için düzenlenen doğum günü kutlamasında arkadaşlarıyla birlikte eğlenceli anlar yaşandı. Derince Belediye Başkanı Sertif Gökçe'nin de katıldığı etkinlikte çocuklar doyasıya eğlendi.

  • Gençler Avrupa Boks Şampiyonası'nda 3. olan Pınar Benek Şırnak'a döndü
    12:23 Gençler Avrupa Boks Şampiyonası'nda 3. olan Pınar Benek Şırnak'a döndü

    Cizre Fen Lisesi öğrencisi milli sporcu Pınar Benek, Hırvatistan'da gerçekleşen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası'nda 3. olarak memleketi Şırnak'a döndü. Benek, hedefinin beş ay sonra yapılacak olan Dünya şampiyonasında şampiyon olarak bayrağımızı göndere çekmek olduğunu söyledi.

  • Öğretmen Akademileri kapsamında Bursa'da Kadim Mekanlar gezildi
    12:23 Öğretmen Akademileri kapsamında Bursa'da Kadim Mekanlar gezildi

    Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan Öğretmen Akademileri projesi kapsamında Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kurulan Kadim Mekanlar Akademisi'nde görev yapan öğretmenler, Bursa'nın tarihi mekanlarını geziyor. İlk olarak Ulu Cami'de gerçekleştirilen etkinliğin ikinci adresi ise Yıldırım Külliyesi ve Yeşil Medresesi oldu. Öğretmen Akademileri, çelebi öğretmenlerin kişisel, sosyal ve kültürel yönden gelişimlerini desteklemeyi amaçlıyor.


Advertisement