Türkiye'nin " Enerji Gülleri " Havadan Görüntülendi - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin " Enerji Gülleri " Havadan Görüntülendi

Yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde en yaygın kullanılanların başında gelen rüzgar enerjisi, Türkiye’de ihtiyacın yüzde altısını karşılarken, İstanbul ve çevresinde bulunan Rüzgar Türbinleri havadan görüntülendi.

19.06.2018 09:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde en yaygın kullanılanların başında gelen rüzgar enerjisi, Türkiye'de ihtiyacın yüzde altısını karşılarken, İstanbul ve çevresinde bulunan Rüzgar Türbinleri havadan görüntülendi. "Enerjinin Gülleri "olarak nitelendiren rüzgar türbinleri manzarasıyla kendine hayran bırakırken, rüzgar santralleri tüm potansiyelin kullanılması halinde ise enerjinin yüzde 57'sini karşılayabilecek durumda.

Rüzgar enerjisi, dış kaynaklara bağımlı olmayan, çevreye hiç zararı bulunmayan, yüksek verim elde edebilme potansiyeline sahip bir sürdürülebilir enerji kaynağı olarak biliniyor. Standart büyüklükteki bir rüzgar türbini yıllık olarak yaklaşık 600 evin tüm elektrik ihtiyacını karşılayabilecek şekilde elektrik üretimi gerçekleştirebiliyor.

Türkiye'de 1998 yılında kurulan ilk rüzgar türbiniyle rüzgar enerjisi ile elektrik üretilmeye başlandı. Ancak bu alandaki ciddi atılımlar 2005'te rüzgar enerjisini teşvik etmeye yönelik çıkarılan bir kanunla gerçekleşti.

Bugün Türkiye genelinde 164 rüzgar santrali bulunuyor. Tarım, sanayi kuruluşları, üniversiteler, belediyeler ve özel kurumlar tarafından işletilen bu santrallerden ciddi bir enerji akışı sağlanıyor. İnşa halindeki rüzgar enerji santrali sayısı ise 26. Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmada," Rüzgarda dünyanın en büyük off-shore (deniz) projesini hazırlıyoruz. İhalesini bu yıl düşünüyoruz" demişti.

İzmir ilk sırada

Rüzgar enerjisinde en fazla paya sahip ilk 5 il ise İzmir, Balıkesir, Manisa, Hatay ve Çanakkale olarak sıralanıyor. Hali hazırda elektrik enerjisi üreten rüzgar enerji santrallerinin yüzde 39,06'sı Ege Bölgesi'nde, yüzde 33,74'ü de Marmara Bölgesi'nde yer alıyor. Türkiye genelinde 28 ilde işletme halinde rüzgar enerji santrali bulunuyor.

"Ortadoğu için petrol neyse Türkiye için de rüzgar o"

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Sarıtepe Kampüsü Rüzgar Enerji Santrali Proje Koordinatörü Emre Otay, rüzgarın Türkiye için önemini anlattı. Rüzgar enerjisini nükleer olarak nitelendiren Otay, "Ortadoğu için petrol neyse Türkiye için de rüzgar bence o. Asya'dan Avrupa'ya at başı gibi girmiş yarımadanın en büyük özelliği 3 büyük denizi birbirinden ayırması. Bu denizlerin ve atmosferik sistemlerin oluşturduğu havanın değişimlerinde sürekli rüzgar oluşuyor. O yüzden bu rüzgarlar bizim petrolümüz, enerjimiz hatta nükleerimiz bile diyebilirim. Türkiye'nin rüzgar potansiyeli sonsuz. Ülkenin kıyı şeridine göre kapladığı alan çok yüksek. Her metrekare başına aslında daha fazla rüzgar düşüyor komşu ülkelerimize oranla. Çok başarılı büyük projelerimiz var. Fakat esas kullanamadığımız kısmı bireysel veya küçük çaplardaki 1 megavatlar düzeyindeki potansiyeli hiç kullanmadığımızı düşünüyorum" dedi.

"Avrupa'da 2017 yılı içerisinde 4. sıradayız"

Ekolojist.net kurucusu ve çevre mühendisi Pınar Özurgancı Eşkin de Türkiye'deki rüzgar enerjisi üretimi hakkında rakamsal bilgiler verdi. Rüzgar alanında ilerlemelerin yaşandığını belirten Eşkin, "TÜREB'in 2017 yılı sonunda yayınladığı Türkiye Rüzgar Enerjisi İstatistik Raporu'na göre 2017 yılı sonunda 6872 megavatlık bir kurulum gücüne sahibiz. 2017 yılı içinde 766 megavatlık rüzgar enerji santralini devreye almış durumdayız. Bu Türkiye açısından güzel bir gelişme hatta Avrupa'da 2017 yılı içerisinde 4. sıradayız, dünyada da 8. sıradayız. Dünya geneline bakacak olursak ilk sırada Çin yer alıyor. Türkiye şu an hali hazırda kurulu gücüyle elektrik enerjisi ihtiyacının yalnızca yüzde 6'sını karşılayabiliyor. Türkiye tüm bu potansiyeli kullanacak olursa, sadece onshore'da (kıyıda) bile yüzde 44'lük elektrik enerjisi ihtiyacını rüzgar enerjisinden karşılayabilir. Toplam güce bakacak olursak yani onshore'da (kıyıda) ve offshore'da (denizde) elektrik enerjisi ihtiyacımızın yüzde 57'sini rüzgar enerjisi santrallerinden karşılayabilir." dedi.

Pınar Özurgancı Eşkin ayrıca Avrupa ülkelerindeki rüzgar enerjisi durumunu da değerlendirdi. Potansiyeli Türkiye'ye oranla düşük olmasına rağmen Almanya'nın örnek bir ülke olduğunu kaydeden Eşkin şöyle konuştu:

"Almanya'da Türkiye'ye oranla yüzölçümü neredeyse yarısı kadar düşük. Potansiyeli de Türkiye'ye oranla yüzde 25 daha düşük olmasına rağmen her yıl 5 bin megavatlık rüzgar enerji santralini işletmeye alabiliyor durumda. O yüzden Almanya örnek ülkeler arasında. Danimarka aslında çok güzel bir örnek. Toplam elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 140'ını rüzgar enerjisi santrallerinden karşılayabiliyor durumda. Bu demek oluyor ki kalan enerjisini de ihraç edebiliyor." Öte yandan Çatalca,Çanta ve Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü'nde bulunan rüzgar türbinleri havadan görüntülendi. Görüntülerde rüzgar türbinleri seyrine doyum olmayan bir manzara oluşturdu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin ' Enerji Gülleri ' Havadan Görüntülendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Milas'ta orman yangını
    07:52 Milas'ta orman yangını

    Muğla'nın Milas ilçesinde gece saatlerinde otluk ve makilik alanda başlayan yangın ormana sıçradı. İtfaiye ekiplerinin yoğun müdahalesi ile yangın kontrol altına alındı.

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:43 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Muğla'nın Milas ilçesinde yangın çıktı
    07:37 Muğla'nın Milas ilçesinde yangın çıktı

    Muğla'nın Milas ilçesinde gece saatlerinde otluk ve makilik alanda başlayan yangın ormana sıçradı. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına aldı.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde art arda 2 deprem meydana geldi
    07:31 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde art arda 2 deprem meydana geldi

    Sulusaray ilçesinde 4.7 ve 4.1 büyüklüğünde art arda 2 deprem meydana geldi. Depremler Sivas ve Yozgat gibi çevre illerde de hissedildi. Şu ana kadar herhangi bir olumsuz durum tespit edilmediği belirtildi. AFAD ve diğer kurumlar sahada araştırmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:10 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı
    07:09 Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı

    Sony, Ghost of Tsushima Director's Cut için PC sistem gereksinimlerini açıkladı. Sucker Punch Productions tarafından geliştirilen açık dünya aksiyon oyunu, 16 Mayıs'ta Epic Games Store üzerinden PC için erişilebilir olacak. Oyunun düşük ayarlarda 1080p çözünürlükte 30 FPS'de çalışması mümkün olacak. Önerilen ise yüksek ayarlarda 1080p'de 60 FPS'yi hedefliyor. Ayrıca oyun en yeni grafik teknolojilerini destekleyecek ve ultra geniş monitörleri de destekleyecek. Ghost of Tsushima Director's Cut, tek oyunculu senaryoya ek olarak Iki Island genişlemesini ve Legends çok oyunculu modunu sunacak. PC ve PlayStation için çapraz oyun desteği de bulunacak. Oyunun fiyatı 1499 TL olacak.

  • İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi
    07:03 İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi

    İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi

  • İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı
    06:59 İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı

    İzmir Çiğli'de bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Fabrikalardaki yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı
    06:58 Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda çıkan yangın, ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu hızla yayıldı. Yangın, cep telefonu kameraları tarafından kaydedildi ve iş yeri kullanılamaz hale geldi. Yangın sırasında bir araç da zarar gördü. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü ve polis ekipleri güvenlik önlemleri aldı. Yangında can kaybı veya yaralanma olmazken, binada maddi hasar meydana geldi.

  • Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi
    06:56 Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu çıkan yangın, cep telefonu kameralarınca kaydedildi. Yangına itfaiye ekipleri müdahale etti ve yangın söndürüldü. Yangında ölen ya da yaralanan olmazken, iş yeri kullanılamaz hale geldi ve çevredeki bir araç da zarar gördü. Olay yerine polis ekipleri ve olay yeri inceleme ekibi sevk edildi.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.


Advertisement