Özel-Üsküp) - Bosna'daki Ala Camii Küllerinden Doğuyor- Osmanlı Mirası Ala Camii'nin Onarımı... - Son Dakika
Güncel

Özel-Üsküp) - Bosna'daki Ala Camii Küllerinden Doğuyor- Osmanlı Mirası Ala Camii'nin Onarımı...

- Bosna'daki Ala Camii küllerinden doğuyor Osmanlı mirası Ala Camii'nin onarımı tamamlanmak üzereÜSKÜP - Bosna Hersek'teki en önemli Osmanlı miraslarından biri olarak kabul edilen ve 1992'de Sırplar tarafından yıkılan Ala Camii'nde onarım çalışmalarında sona gelindi.

02.12.2018 11:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Bosna'daki Ala Camii küllerinden doğuyor

Osmanlı mirası Ala Camii'nin onarımı tamamlanmak üzere

ÜSKÜP - Bosna Hersek'teki en önemli Osmanlı miraslarından biri olarak kabul edilen ve 1992'de Sırplar tarafından yıkılan Ala Camii'nde onarım çalışmalarında sona gelindi. Caminin birkaç ay içerisinde yeniden ibadete açılması bekleniyor.

Bosna Hersek'in doğusundaki Foça şehrinde Hasan Nezir tarafından 1549'da inşa edilen ancak 1992'de Sırp birlikleri tarafından yıkılan Alaca Camii'nin Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen inşa çalışmalarında sona yaklaşıldı. İçerisindeki kalem işlerinden ismini alan Ala Camii, restorasyonla birlikte adeta küllerinden yeniden doğuyor.

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Bosna Hersek Reis-ul Uleması Husein Kavazoviç ve beraberindeki heyet camide incelemelerde bulundu. Basın mensuplarına açıklamada bulunan Vakıflar Genel Müdürü Ertem, "Çalışmalarımız bitmek üzere. Tahmin ediyorum ki 5-6 ay içerisinde İslam birliğine burayı teslim edeceğiz. Buranın önemini bence Bosnalı kardeşlerimize sormak daha faydalı. Çünkü gerçekten onlar açısından savaşın izlerini taşıyan bir yer burası. 90'lı yıllarda burada yaşanan o savaşta bu cami tamamen yerle bir olmuştu. Hatta yeniden inşa edilmesin diye taşları da çeşitli yerlere atılmıştı. Yine buradaki Bosnalı kardeşlerimiz bu taşları buldular, bizle temasa geçtiler. Türkiye ile yapılan bu temas sonrasında Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak buranın restorasyonunu ve konstrüksiyonuna karar verdik ve bundan yaklaşık 5 yıl önce burada taş koyma merasimini gerçekleştirdik. O günden bugüne restorasyon da zor geçti. Çünkü biz birebir aslına uygun olsun diye taş analizleri yaptık. ve burada yakındaki taş ocağını canlandırdık. Hiç daha kullanılmayan taş ocağını canlandırdık. Oradan taş almaya gayret ettik. Fakat o taşta yeterli gelmedi. Bu kez Mostar'dan aynı kalite malzeme analizine uygun taşlar bulduk. Oradaki taşları burada kullanarak buradaki restorasyonu gerçekleştirdik" dedi.

Bu çalışmanın oldukça külfetli ve maliyetli olduğunu söyleyen Ertem, "Ama geldiğimiz nokta benim açımdan çok sevindirici. İnanıyorum ki Bosnalı kardeşlerimiz de bu anlamda gelinen bu sonuçtan memnunlardır. Şimdi son kalem işleri yapılıyor. Buradaki tüm imalat tamamen bitti, sadece kalem işleri var. Kalem işlerini yapmak için de her türlü ortam şuanda sağlanmış vaziyette. Dediğim gibi inşallah önümüzdeki Nisan, Mayıs aylarında çalışmayı tamamlayacağız ve İslam birliğine riyasete burayı teslim edeceğiz" diye konuştu.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, bugün artık ülke dışında kalmış ancak Osmanlı coğrafyasında hayat bulmuş vakıf eserlerinin ihya edilmesi, canlı tutulabilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Alaca Camii'nin yeniden inşasına 2014 yılında başlanmıştı.

Özel-Üsküp) - Bosna\'daki Ala Camii Küllerinden Doğuyor- Osmanlı Mirası Ala Camii\'nin Onarımı...
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Özel-Üsküp) - Bosna'daki Ala Camii Küllerinden Doğuyor- Osmanlı Mirası Ala Camii'nin Onarımı... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.


Advertisement