Özelmacıklı: "İmar Barışına Rekor Başvuru Olur" - Son Dakika
Ekonomi

Özelmacıklı: "İmar Barışına Rekor Başvuru Olur"

Özelmacıklı: "İmar Barışına Rekor Başvuru Olur"

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, İmar Barışı uygulaması ile ruhsatsız, ruhsat ve eklerine aykırı veya imar mevzuatına uymayan yapıların kayıt altına alınması amaçlandığı belirterek " İmar Barışına rekor başvuru olur" dedi.

01.05.2018 17:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, İmar Barışı uygulaması ile ruhsatsız, ruhsat ve eklerine aykırı veya imar mevzuatına uymayan yapıların kayıt altına alınması amaçlandığı belirterek " İmar Barışına rekor başvuru olur" dedi.

İmar Barışı uygulaması ile açıklamalarda bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı "Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen İmar Barışı uygulaması ile ruhsatsız, ruhsat ve eklerine aykırı veya imar mevzuatına uymayan yapıların kayıt altına alınması amaçlanıyor. Kentsel dönüşüm projelerine finansal kaynak sağlaması amaçlanan barış kapsamında, belediye rayiç değeri üzerinden harç alınarak Yapı Kayıt Belgesi verilecek" dedi.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı "Mevcutta arsa tapulu olup, yapı tatil tutanağı düzenlemiş ve 3194 Sayılı İmar Kanunun 32. Maddesine yıkım, 42. Maddesine göre para cezası kararı bulunan birçok yapımız var. Lakin bu yapılar zaten uygulamada yıkılmıyor. Ayrıca 2008 sonrası yapılan ve yapı ruhsatına olan aykırılıkları nedeni ile iskan verilemeyen yapılarda elektrik ve su gibi altyapı hizmetlerindeki aboneliklerde yaşanan ciddi bir problem var. Bu türdeki yapılarda şantiye elektriği ve suyu kullanılarak süzme sayaçlar ile paylaşımlar yapılmaya çalışılıyor. İmar Barışı bu aksaklıklarında önüne geçmiş olacak" ifadelerini kullandı.

Rekor Başvuru Olacaktır

Düzenlemenin yapıların üzerindeki yıkım ve para cezası kararını iptal edeceğinden, rekor bir başvuru olacağını dile getiren Özelmacıklı "Kat irtifaklı veya kat mülkiyetli olup, yapı tatil tutanağı nedeni ile yıkım kararı bulunan ve kredi çekilemeyen birçok yapı, krediye uygun hale de gelmiş olacak. Çatı katlarındaki büyütmeler yasal hale gelecek. İskan olmadan cins değişikliği ile kat mülkiyetine geçiş sağlanmış olacak. Yapı Kayıt Belgesi için alınacak bedel emlak değeri üzerinden arsa tapulu yerlerde yüzde 3, kat mülkiyetli yerlerde yüzde 6 olacak" dedi.

Kentsel Dönüşümü Aksatmamalı

Yapılan düzenlemenin yapıları risksiz veya depreme dayanıklı hale getirmediğini dile getiren Altın Emlak Genel Müdürü sözlerine şöyle devam etti: "İmar Barışı kentsel dönüşümü aksatmamalı. Hatta arsa tapulu ve eski yapılar için riskli yapı tespit raporu zorunlu olmalı, bunlara Yapı Kayıt Belgesi bile verilmemeli. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu kısa sürede talepleri karşılaması da çok zor. Belki de yapı denetim şirketleri veya riskli yapı tespit şirketlerine yetki verilebilir. Çalışmaya belediyeler destek olmalı. Dosyalarında yıkım kararı bulunan binalara tebligatlar göndermeli. Çünkü birçok malik sahip olduğu yapılardaki ruhsata aykırılıklardan da habersiz". - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Özelmacıklı: 'İmar Barışına Rekor Başvuru Olur' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kütahya'da Hibeli Nohut Üretimi Projesi Başladı
    10:12 Kütahya'da Hibeli Nohut Üretimi Projesi Başladı

    Kütahya'nın Eskiyüreğil ve Eynegazi köylerinde yürütülen 'Sözleşmeli Nohut Üretimini Yaygınlaştırma' projesi kapsamında üreticilere yüzde 75 hibeli nohut tohumları dağıtılmaya başlandı. Proje kapsamında toplamda 43 üreticiye bin 30 dekar alanda 12 bin 875 kilogram nohut tohumu ve tamamı hibe olan 52 litre Fungusit ilacı temin edildi. İl Tarım ve Orman Müdürü Emre Yeniay, nohut ekimi esnasında üreticilere bilgiler vererek sorunlar ve çözümleri hakkında fikir alışverişinde bulundu.

  • Sarıgöl'de Üzüm Bağlarında Salkım Güvesi İle Mücadele Başladı
    10:10 Sarıgöl'de Üzüm Bağlarında Salkım Güvesi İle Mücadele Başladı

    Sarıgöl İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, üzüm bağlarında rekolte kaybına yol açan 'Salkım güvesi' zararlısına karşı 'Japon Tuzağı' adı verilen feromon tel ve kapsül uygulama zamanının başladığını üreticilere hatırlattı. Üreticilere devlet desteği de sağlanmaktadır.

  • Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi 40,01 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 44,16 oldu
    10:06 Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi 40,01 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 44,16 oldu

    Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi 40,01 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 44,16 oldu.

  • Düzce'de çiftçilere hibe desteği imkanları anlatıldı
    10:05 Düzce'de çiftçilere hibe desteği imkanları anlatıldı

    Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından Düzce'de çiftçilere hibe desteği imkanları hakkında bilgi verildi. IPARD III programı ile tarım sektöründe ek destek sağlanacak ve toplamda 786 milyon Avro hibe desteği sağlanacak. Düzce'nin bu programdan fayda sağlayacağı belirtildi.

  • Tortum Ekşi Pestili coğrafi işaretli ürün oldu
    10:02 Tortum Ekşi Pestili coğrafi işaretli ürün oldu

    Erzurum'un Tortum ilçesine ait kızılcıklardan üretilen Tortum Ekşi Pestili, TÜRKPATENT tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Şeker ve renklendirici içermeyen pestil, sadece su ve kızılcık kullanılarak doğal yöntemlerle üretiliyor.

  • Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü: Üreticilerimiz sosyal medya ve SMS sisteminden gelen mesajlara dikkat etmeli
    09:49 Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü: Üreticilerimiz sosyal medya ve SMS sisteminden gelen mesajlara dikkat etmeli

    Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, çiftçilere teknoloji kullanarak destek verdiklerini belirterek, üreticilerin sosyal medya ve SMS sisteminden gelen mesajlara dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca, tarım ürünlerindeki hastalık ve zararlıların takibini yapmak için Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları ve Dijital Kameralı Feromon Tuzaklar kullanıldığını belirtti.

  • Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı
    09:37 Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı

    Dolar 32,5990 liradan, euro ise 34,7430 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da dolar 32,5990 liradan, euro ise 34,7430 liradan alınıp satılıyor. Önceki kapanışta dolar 32,49 liradan, euro ise 34,73 liradan satılmıştı.

  • Buldan Belediye Başkanı, Düğün Salonu ve Parkın Kirasını İptal Etti
    09:27 Buldan Belediye Başkanı, Düğün Salonu ve Parkın Kirasını İptal Etti

    Buldan Belediye Başkanı Mehmet Ali Orpak, 31 Mart Yerel Seçimlerine kısa bir süre kala pazarlık usulü ile kiralanan Belediye Düğün Salonu ile Alparslan Türkeş Parkı'nın sözleşmesini kamu zararı oluştuğu gerekçesiyle iptal etti.


Advertisement